Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (2023)

De doelmatigheid van de installatie van het collectorsysteem

Maar het is onmogelijk om een ​​collectorverwarmingssysteem te installeren in een appartement met oude gebouwen met meerdere verdiepingen, omdat daar al een tee-verwarmingssysteem werkt. Om het collectorsysteem te laten werken, is het noodzakelijk om het hydraulische circuit te sluiten, wat nodig is om een ​​circulatie van het koelmiddel in het systeem te creëren. Als in het ene appartement een gesloten hydraulisch circuit wordt gecreëerd, worden de andere appartementen afgesloten van het verwarmingssysteem.
Het collectorverwarmingssysteem kan ook niet worden gebruikt in gebieden met een onstabiele stroomtoevoer, aangezien wanneer de circulatiepomp stopt, het water zal bevriezen en de leidingen zullen uitvallen. Maar de situatie kan enigszins worden verbeterd door gebruik te maken van

Collector verwarmingssysteem. De principes van zijn werk.

Hoe u met uw eigen handen een mengeenheid voor een warme vloer installeert

Zoals ik al eerder zei, wordt dit type verwarmingssysteem het vaakst gebruikt in gebouwen met twee of meer verdiepingen. Maar niemand zal je verbieden het in een huis met één verdieping te gebruiken. Het hangt allemaal af van doelmatigheid. Op de verdeler kan naast verwarmingstoestellen ook een indirecte verwarmingsketel of een zwembad- of kasverwarmingssysteem aangesloten worden. Dus dit soort truc kan worden gebruikt in een huis met één verdieping. Het belangrijkste is om niet te vergeten dat er in het verwarmingssysteem van de collector alleen geforceerde circulatie van het koelmiddel kan plaatsvinden. Dit betekent dat het minimaal één en meestal meerdere circulatiepompen moet hebben. We kijken naar de onderstaande afbeelding:

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (13)

Lees ook: Hoe en waar wordt reflecterende isolatie gebruikt?

De afbeelding toont een diagram zonder een indirecte verwarmingsketel. Dit wordt hier gedaan omdat er gebruik wordt gemaakt van een dubbelcircuit-gasketel. Welnu, als de ketel een enkel circuit heeft, ziet alles er een beetje anders uit:

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (14)

Het heeft alles waar moderne huiseigenaren van houden:

 • Radiatoren.
 • Water verwarmde vloeren.
 • Reserve elektrische boiler.
 • Indirecte verwarmingsketel.

Als je niet meetelt met de ketelpomp, dan zijn het er 5. Om ervoor te zorgen dat de circulatiepompen geen drukverschil creëren tussen de “aanvoer” en “retour” collectoren, wordt hier een hydraulische pijl gebruikt. Hierdoor kan de ketelcirculatiepomp altijd het vereiste debiet van de warmtedrager door de ketelwarmtewisselaar leveren, wat een positief effect heeft op de levensduur. De vloerverwarmingscircuits zijn via hun collectoren verbonden met autonome circulatiegroepen. Hierbij dient u rekening te houden met de mogelijkheid van een noodstroomstoring. Om de werking van het "brein" van de ketel en circulatiepompen tijdens het uitschakelen te garanderen, heb je nodig. Zonder dit stopt de circulatie van de koelvloeistof in het systeem, en dit heeft allerlei onaangename gevolgen.

Het belangrijkste voordeel van een dergelijk verwarmingsschema is de mogelijkheid om individuele takken uit te schakelen zonder het hele systeem te stoppen. Deze functie helpt veel wanneer een noodreparatie nodig is. Het nadeel is misschien wel de prijs van al dit plezier. Hoewel, als je het voor jezelf doet en voor een lange tijd, het logisch is om alles in overeenstemming met je geest te doen. Anders zorgt uw gierigheid ervoor dat u twee keer betaalt! Op deze optimistische noot, ik zal dit bericht beëindigen, wachtend op uw vragen en likes op sociale media!

Hoe een verdeelstuk met tweewegkleppen werkt

Als een opvangunit voor een warme vloer samen met een pomp wordt aangeschaft, worden tweewegkleppen gebruikt voor een goedkope oplossing. Ze werken volgens het volgende schema:

 • een temperatuursensor bewaakt constant de watertemperatuur in de vloeistofmengzone;
 • zodra de meetwaarden de ingestelde waarde overschrijden, wordt de warmwatervoorziening afgesloten;
 • de circulatiepomp blijft werken en pompt de koelvloeistof;
 • als de watertemperatuur daalt, gaat de tweewegklep iets open en wordt warm water uit de ketel aan de verwarmingscircuits toegevoegd.

Het belangrijkste kenmerk van het systeem, dat werkt op tweewegkleppen, is om de warmwatervoorziening periodiek af te sluiten. Om temperatuurschommelingen te voorkomen, wordt daarom aanbevolen om de verwarmingsconstructie aan te sluiten op ketels die zijn ontworpen om niet een constante, maar een variabele vloeistofstroom te pompen.

De tweewegklep heeft een groot nadeel. Het heeft een lage bandbreedte. Dit heeft geen invloed op de werking van het systeem, aangezien de toevoer van warm water in gebalanceerde modus relatief klein is. Maar een laag waterdebiet zal de klep onvermijdelijk verstoppen. Daarom moet het onmiddellijk worden geïnstalleerd, zodat vervanging of service kan worden uitgevoerd. Nog een aanbeveling voor het gebruik van tweewegkleppen: gebruik ze voor het verwarmen van ruimtes kleiner dan 200 vierkante meter.

Elektromagnetische debietmeters

Een warme vloer aansluiten op een thermostaat-thermostaat

Hun werkingsprincipe is gebaseerd op de wet van elektromagnetische inductie, volgens welke een EMF wordt geïnduceerd in een elektrisch geleidende vloeistof die door een elektromagnetisch veld gaat, dat evenredig is met de snelheid van de stroom (geleider).

Dergelijke stroommeters zijn toegepast in volumetrische meetsystemen voor warmtedrager en water bij industriële en energiecentrales. Het nadeel is de hoge kosten en het hoge gewicht voor diameters van meer dan 300-400 mm, de complexiteit van verwijdering voor verificatie.

Staaf elektromagnetische watermeters werken volgens het principe van het onderdompelen van de sensor in een vloeistof, waar het debiet wordt gemeten. Dergelijke meters bepalen de stroming van koud water in volledig gevulde pijpleidingen.

Selectie, installatie en afstelling van debietmeters

Welke elektrische ketel voor vloerverwarming is beter om te kiezen

Een met water verwarmde vloer bestaat in de regel uit meerdere circuits van kunststofbuizen. Heet water, dat er langs beweegt, geeft zijn warmte af en keert terug via het retourtoevoergedeelte van het systeem. De collector (kamsysteem) van een warmwatervloer is ontworpen om gekoeld water op te vangen, verwarmd water te mengen en aan te voeren. Met andere woorden, het is een unit die de werking van het vloerverwarmingssysteem regelt.

Om de temperatuur te regelen zijn er flowmeters in het verdeelstuk voorzien. Deze apparaten regelen het debiet van de koelvloeistof, in dit geval water.

Lees ook: Airconditioning in een landhuis en een huisje

Waarom heb je een debietmeter nodig?

Theoretisch is het heel goed mogelijk om zonder installatie in het verdeelstuk van de debietmeter te doen. Als u dit apparaat echter niet installeert:

 • In verschillende kamers zal de temperatuur anders zijn;
 • Overmatig elektriciteitsverbruik voor het verwarmen van water in het systeem is mogelijk;
 • Verschillende circuits worden ongelijkmatig warm.

Een eenvoudig voorbeeld kan worden gegeven: een badkamer en een slaapkamer. Een gas- of elektrische boiler verwarmt op dezelfde manier water voor het bad en voor de slaapkamer. Maar de badkamer is minimaal 3 keer zo klein als de slaapkamer.

Dienovereenkomstig zal het warm zijn in de badkamer en koel in de slaapkamer met dezelfde watertoevoer naar het vloerverwarmingssysteem. Deze situatie is te wijten aan het feit dat de totale lengte van de plastic buizen in het gebied in de slaapkamer veel groter is.

Om een ​​comfortabel temperatuurregime in het hele appartement te regelen, is de installatie van een dergelijk apparaat wenselijk.

Advies! Bij het leggen van een met water verwarmde vloer, moet u ernaar streven om de contouren van buizen van ongeveer dezelfde lengte te maken. Dit bespaart energiekosten en maakt een nauwkeurigere temperatuurregeling mogelijk.

Werkingsprincipe

Het apparaat wordt op de retourcollectorkranen gemonteerd. Bij het bereiken van een vooraf bepaalde temperatuur in het verdeelklepsysteem wordt het lumen van de energiedrager versmald of volledig gesloten. Dit werkingsprincipe is mogelijk met volledige automatisering van het systeem.Hiervoor is de collector voorzien van een temperatuursensor.

De flowmeter zelf bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Huisvesting;
 • Transparante kolf met schaalverdeling;
 • Vlotter.

De kolf is meestal gemaakt van duurzaam glas, het lichaam kan van plastic of messing zijn. De vlotter bevindt zich in de kolf en dient als indicator voor de snelheid van de koelvloeistof. De debietmeter wordt ook wel een vlotter-debietmeter genoemd.

In de automatische collector van een met water verwarmde vloer wordt het balanceren van de koelvloeistofstroom uitgevoerd met behulp van een temperatuursensor. Is dit laatste niet aanwezig, dan kan de debietmeter handmatig worden afgesteld.

Stapsgewijze instructies voor installatie en afstelling

H2_2

De rotameter wordt strikt verticaal geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat het vloeistofniveau in de kolf nauwkeurig is, wordt de collector zelf ook op het niveau gemonteerd. Als de verdeelleiding scheef is geïnstalleerd, is de temperatuurregeling niet correct.

Aangezien de afwerking vaak plaatsvindt na de installatie van de collector, is het noodzakelijk om de unit en zijn componenten te beschermen tegen mogelijke schade. De beste optie is om er een nis voor in de muur of een speciale kast voor te maken.

Installatie en afstelling:

 1. Draai de debietmeter met een sleutel in de procesinlaat van de retourleiding van de collector;
 2. Draai het membraan (kolf) tegen de klok in en open de drukmeter;
 3. Verwijder de fabrieksbeschermring;
 4. Draai de koperen ring met de klok mee naar de gewenste kop. Dit is het balanceren van het debiet van een energiedrager. De vlotter op de schaal geeft de ingestelde waarde aan;
 5. Sluit de messing ring met een afdekplaat. Dit moet worden gedaan om schade aan het apparaat te voorkomen, vooral als de water-vloerverwarmingseenheid niet in een nis of kast is gesloten;
 6. Controleer de werking van het systeem.

Tijdens het gebruik van de montage blijft de bol open zodat het niveau van de watervlotter te zien is. Als balanceren tijdens bedrijf nodig is, draait het membraan gewoon in de gewenste richting.

Een debietmeter kiezen voor een met water verwarmde vloer

Hoogwaardige debietmeters met variabel oppervlak moeten vergezeld gaan van een garantie voor een stabiele werking van 5-7 jaar. Het wordt aanbevolen om debietmeters met een koperen behuizing te selecteren

Lees ook: Doe-het-zelf badkamerisolatie van binnenuit

Je moet ook op de kolf letten, deze moet gemaakt zijn van transparant glas met goed zicht op de waterpeilschaal. Er is echter een mening dat het beter is om producten te kiezen met een membraan van slagvast kunststof.

Bij het kiezen van een apparaat moet u rekening houden met het gebied van het pijpleidingsysteem

Het is ook belangrijk of het knooppunt geautomatiseerd is of niet. In het eerste geval zal balanceren uiterst zeldzaam zijn, gemechaniseerde verzamelaars hebben meer aandacht nodig.

Een bron:

Flowmeter functionaliteit

Een rotameter, of, als we een volledige definitie geven aan deze eenheid, een vlotterrotameter, is op het eerste gezicht een gewoon mechanisch apparaat. Het ontwerp van het product is gebaseerd op een plastic behuizing (er zijn modellen gemaakt van messing), waarin een polypropyleen vlotter is geplaatst. Het lichaam is uitgerust met een transparante lamp met een markeringsschaal. Het op en neer bewegen van de vlotter in het apparaat geeft een bepaalde waarde op de schaal aan, waarmee men het volume van het koelmiddel dat in het pijpleidingsysteem circuleert, kan beoordelen - is dit voldoende voor de volledige werking van de verwarmingscircuits.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (15)
Traditionele debietmeter voor vloerverwarmingscollectoren in verschillende uitvoeringen: links - in een kunststof koffer, rechts - in messing.

Vanuit theoretisch oogpunt kan het verwarmingssysteem zonder dit apparaat werken. In dit geval moet u het watervolume dat het circuit binnenkomt handmatig aanpassen op basis van persoonlijke gevoelens wanneer de luchttemperatuur in de kamer verandert.

Op een opmerking: door het geluid van een werkende pomp en door de intensiteit van de verwarming van de warme vloer, kan men de mate van volledigheid beoordelen van de toevoer van hete koelvloeistof naar alle verwarmingscircuits.

Het weigeren om de debietmeter te gebruiken bij het installeren van vloerverwarming, levert de volgende problemen op:

 • individuele contouren van de waterbodem worden voorzien van een koelmiddel zonder rekening te houden met de kenmerken van de kamer, waardoor de temperatuurwaarden van het vloeroppervlak van de verwarmde kamers zullen verschillen;
 • het verbruik van de energiedrager die gebruikt wordt om de verwarmingstoestellen te laten werken (elektriciteit of gas) wordt verhoogd.

U bent bijvoorbeeld van plan om een ​​badkamer en een kinderkamer tegelijkertijd te verwarmen. Een autonome gasboiler verwarmt water voor de badkamer en de kinderkamer op dezelfde manier, in dezelfde temperatuurmodus. De badkamer is echter kleiner en er is minder ketelwater nodig om deze te verwarmen dan om een ​​warme vloer in een kinderkamer te leveren. Met een debietmeter is het mogelijk om in elke ruimte een optimale toevoer van warmtedrager voor warme vloeren te realiseren. Daardoor is het dankzij de werking van dit apparaat mogelijk om individuele temperatuurwaarden te bereiken voor comfort in de badkamer en de kinderkamer.

Door de werking en het werkingsprincipe van het apparaat te beoordelen, kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

 • het apparaat werkt volledig autonoom, zonder dat er extra voedingen nodig zijn;
 • het werkingsprincipe van de debietmeter stelt u in staat om een ​​optimaal debiet van het koelmiddel voor verwarmingscircuits te creëren, waardoor het energieverbruik van verwarmingsapparaten aanzienlijk wordt verminderd;
 • het ontwerp van het apparaat biedt visuele controle over de hoeveelheid water in de pijpleidingen;
 • de collector, samen met de vloerverwarmingsstroommeters, vergemakkelijkt aanzienlijk de controle over de werking van het hele systeem, is eenvoudig te installeren en pretentieloos in onderhoud.

Belangrijk! De installatie van het apparaat wordt strikt rechtop uitgevoerd, simpelweg door het apparaat in een speciale socket van de collector te schroeven. Het apparaat wordt vastgezet met een wartelmoer.

Op een opmerking: Probeer bij het leggen van een warme vloer dezelfde lengte warmtepijpen voor alle watercircuits te bereiken - ondanks mogelijke verschillen in configuratie, vereenvoudigt dit de regeling van het hele verwarmingssysteem aanzienlijk en kunt u optimale temperatuurparameters bereiken.

Handmatige aanpassing van de temperatuur van het verwarmingsmiddel

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (16)

De methoden voor temperatuurregeling zijn volledig afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Als er bijvoorbeeld een systeem met een temperatuurregelaar en een servoaandrijving is geïnstalleerd, wordt de instelling uitgevoerd volgens de instructies van de fabrikant van dit apparaat. In dit geval wordt de aanpassing uitgevoerd in de automatische modus. Nu zullen we een handmatige methode overwegen om de temperatuur in te stellen met behulp van thermische koppen.

Installatie van thermische koppen kan worden uitgevoerd voor zowel de aanvoer als de retour van het koelmiddel.

Allereerst moet het systeem naar de warme vloer volledig gevuld zijn met koelvloeistof en vrij van lucht zijn

Maar hier is het belangrijk om niet te haasten, anders kunnen er luchtopstoppingen ontstaan. Als de verbinding is gemaakt vanaf de ketel, draai dan alle kranen dicht voordat u het water in de verwarmingscircuits start

Open daarna de aanvoer / retour op één lus en vul deze met koelvloeistof. De lucht daaruit moet via de ontluchter ontsnappen. Zet nu de circulatiepomp aan zodat de koelvloeistof in deze lus begint te bewegen. Schakel tegelijkertijd de temperatuur op de ketel in tot 35 °. Bij aanraking moet u voelen dat er warm water op de retour en aanvoer in het verwarmingscircuit is gestroomd. Als alles naar behoren werkt, sluit u deze lus en opent u een nieuwe. Met deze methode pompt u in en controleert u elke lus van het verwarmingscircuit. Als je elk circuit hebt opgezet, open je alle kranen en pas je de gewenste temperatuur aan met de aanraking. Bij sommige scharnieren moet de kraan helemaal open, bij andere is het voldoende om hem een ​​klein beetje te openen.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (17)

De koelvloeistoftemperatuur in elk circuit kan verschillen. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals de lengte van de lus. Hoe korter de contour, hoe sneller deze opwarmt en omgekeerd.

Zo wordt handmatige temperatuurregeling uitgevoerd. Het is voldoende om het eenmaal per jaar uit te voeren. Maar hier is het belangrijk om rekening te houden met de nuance. Het vloerverwarmingssysteem is traag.Wat betekent dit in de praktijk? Als u wijzigingen heeft aangebracht aan een van de scharnieren, moet u een paar uur wachten voordat u de duidelijke veranderingen in de binnentemperatuur voelt.

Als u debietmeters op het verdeelstuk heeft geïnstalleerd, kan het verschil tussen de meetwaarden oplopen tot 0,5 liter.

Vloerverwarming en de plaats van de collector met debietmeters

De eigenaardigheid van een warme vloer als verwarmingssysteem is dat het verwarmde koelmiddel, dat langs het verwarmingscircuit beweegt, een deel van de thermische energie overbrengt naar het vloeroppervlak. Zo wordt door de verwarming van de vloer warmte overgedragen aan de luchtmassa die van onder naar boven in de kamer circuleert. Een aantal apparaten is betrokken bij de levering van warm water aan verwarmingscircuits, intensiteit en debiet, waaronder:

De controle over de distributie van het koelmiddel wordt uitgevoerd door de debietmeter voor de warme vloer. Dit apparaat speelt een van de belangrijkste rollen in de werking van de gehele pomp- en menggroep. Collectoren voor vloerverwarming zijn ontworpen om warm water te leveren en afvalwarmtedragers te verzamelen voor verder gebruik in de pijpleiding van het verwarmingssysteem. In de pomp- en mengeenheid wordt warm water uit een verwarmingsbron gemengd met een koelmiddel dat naar het circuit wordt teruggevoerd - een retourstroom. De functionaliteit en efficiëntie van vloerverwarming zijn gebaseerd op dit werkingsprincipe.

Lees ook: Piepschuim is een uitstekende isolator voor gipsplaat

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (26)
Mengeenheid met rotameters voor vloerverwarmingssystemen

Samen met de werking van veiligheidskleppen zijn rotameters ontworpen om de temperatuur van het koelmiddel in afzonderlijke waterbodemcircuits te regelen. Dankzij deze apparaten wordt de vereiste hoeveelheid behandeld water aan het vloerverwarmingssysteem geleverd. Met andere woorden, deze apparatuur bewaakt de hoeveelheid koelvloeistof in de warmtepijp van het water en daarmee de functionaliteit van het gehele verwarmingssysteem.

Gecombineerd verwarmingsschema VALTEC

Graag vestigen wij uw aandacht op een voorbeeld van een modern energiezuinig verwarmingssysteem op basis van VALTEC apparatuur. Het is ontworpen voor een landhuis of elk ander object met een autonome warmtebron (ketel, enz.). De regeling voorziet in het gecombineerd gebruik van traditionele radiatoren en vloerverwarming. Deze combinatie van technologieën en de toegepaste automatisering maken het mogelijk om een ​​hoog comfortniveau te bieden tegen optimale kosten voor de aanschaf van apparatuur en de bediening ervan. In het diagram worden componenten uit het huidige VALTEC-assortiment gebruikt en weergegeven.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (27)

leverancierscodeNaamFabrikant
1VT.COMBI.SPomp-mengeenheidVALTEC
2VTC.596EMNXCollectorblok met debietmetersVALTEC
3VTC.586EMNXCollectorblok van roestvrij staal wordenVALTEC
4VT.K200.MWeersafhankelijke controllerVALTEC
4aVT.K200.MBuitentemperatuursensorVALTEC
5VT.TE3040Elektrothermische servo-aandrijvingVALTEC
6VT.TE3061Analoge servoVALTEC
7VT.AC709Elektronische kamerthermostaat met vloertemperatuursensorVALTEC
8aVT.AC601KamerthermostaatVALTEC
8VT.AC602Kamerthermostaat met vloerverwarmingssensorVALTEC
9VT.0667TBypass met omloopklep voor circulatie met gesloten lussenVALTEC
10VT.MR03Driewegmengklep voor het handhaven van de retourtemperatuurVALTEC
11VT.5012Thermische kop met externe bevestigingssensorVALTEC
12VT.460BeveiligingsgroepVALTEC
13VT.538Zuigmond-snijderVALTEC
14VT.0606Dubbele spruitstuknippelVALTEC
15VT.ZC6CommunicatorVALTEC
16VT.VRSCirculatiepompVALTEC

Verklaringen voor het diagram:

Door het gebruik van de VALTEC COMBIMIX pomp-mengeenheid kunnen hogetemperatuurcircuits (warmtebron en radiatorverwarming) en vloerverwarmingscircuits met een lage koelvloeistoftemperatuur in één systeem worden gekoppeld.

De verdeling van de koelvloeistofstromen wordt georganiseerd met behulp van VALTEC VTc 594 (radiatorverwarming) en VTc 596 (vloerverwarming) verdeelblokken.

De distributie van het hoge temperatuur verwarmingssysteem en de verwarmingscircuits zijn gemaakt van VALTEC metaal-kunststof buizen. De leidingen zijn aangelegd met persfittingen uit de VTm 200-serie; aansluiting op verdelers - klemkoppelingen voor metaal-kunststof buizen VT 4420.

De werking van de vloerverwarming wordt geregeld door een VALTEC K100-controller met weerscompensatiefunctie. Hierdoor verandert de temperatuur van het water in de vloerverwarmingscircuits afhankelijk van de buitentemperatuur, wat een besparing op energiebronnen voor verwarming garandeert. Het stuursignaal van de controller wordt naar de analoge elektrothermische servo-aandrijving van de stuurklep van het COMBIMIX-samenstel geleid.

Het thermisch comfort in kamers met vloerverwarming wordt gehandhaafd door een kamerthermostaat VT AC 602 en een klokthermostaat VT AC 709, uitgerust met lucht- en vloertemperatuursensoren. Deze automatiseringsmodules regelen via elektrothermische aandrijvingen de kleppen op het retourverdeelstuk van de VTc 596-unit.

Als veiligheidsthermostaat wordt een thermostaat met externe temperatuurvoeler VT AC 6161 gebruikt, die de circulatiepomp van de COMBIMIX-unit stopt bij overschrijding van de ingestelde maximumtemperatuur van de warmtedrager in de toevoer naar de vloerverwarmingscircuits.

De warmteoverdracht van de radiatoren wordt geregeld door de kamerthermostaat VT AC 601, die de kleppen van het VTc 594 verdeelblok aanstuurt met behulp van elektrothermische servoaandrijvingen.

Het warmtebroncircuit is voorzien van een ketelbeveiligingsgroep, een membraanexpansievat, VALTEC terugslag- en aftapkleppen.

Als afsluiters werden kogelkranen van de VALTEC BASE-serie gebruikt.

Waarom hebben we debietmeters nodig?

Het korte werkingsprincipe waarop de vloerverwarmingscollector in het circulatiesysteem is gebouwd, wordt hierboven besproken. Maar na het oplossen van het probleem van het verlagen van de temperatuur van het koelmiddel aan de inlaat van de circuits, doet zich een ander probleem voor. Het kan als volgt worden samengevat:

 • water van gelijke temperatuur komt elke kamer binnen;
 • de lengte van de buizen die in elke kamer in de vloer zijn gelegd, is anders;
 • water met verschillende temperaturen komt de collector voor vloerverwarming binnen nadat het door de verwarmingscircuits van individuele kamers is gegaan.

Zonder het debiet in evenwicht te brengen, zal de vloerverwarmingscollector een situatie creëren waarin het erg heet is in kleine kamers en koel in grote. Zulke warme vloeren zijn nauwelijks effectief te noemen. De debietmeter voor de vloerverwarmingscollector lost het probleem van het balanceren van warmte als volgt op:

 • uitgerust met een temperatuursensor, bepaalt de kenmerken van de vloeistof die uit de retour komt;
 • afhankelijk van de verkregen resultaten vermindert of blokkeert het de stroming van warm water;
 • het mengen van de verwarmde warmtedrager uit de aanvoer wordt gestopt totdat de retourtemperatuur daalt tot de ingestelde waarde.

Valtec vloerverwarmingscollector voor 2-4 kringen 20-60 m2.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (28)

Maximaal verwarmd vloeroppervlak: 60 m2; Handmatige regeling. (Voor automatische regeling is het vereist om aanvullend een servo-aandrijving VT.M106.0.230 en een regelthermostaat of controller te installeren)

Specificatie

 • 1 - Mengkraan MIX 03 3/4" - 1 stuk;
 • 2 - Nippeladapter 1-3 / 4 "(VTr.580.N.0605) - 2 stuks;
 • 3 - nippel 3/4 "(VTr.582.N.0005) - 1 stuk;
 • 4 - T-stuk 3/4 "vn.-vn.-vn. (VTr.130.N.0005) - 1 stuk;
 • 5 - knie 3/4 "Nar.-Nar. (VTr.093.N.0005) - 1 stuk;
 • 6 - Amerikaans 3/4 "(VTr.341.N.0005) - 1 stuk;
 • 7 - circulatiepomp met 1 "wartelmoeren;
 • 8 - kogelkraan 3/4 "vn.-vn. (VT.217.N.05) - 2 stuks;
 • 9 - collector 3 / 4-1 / 2 "planken. (VTc.500.N.0502) - 2 stuks;
 • 10 - collectoraansluiting 16-1 / 2 "(VTc.710.N.1604) - 4 stuks;
 • 11 - connector met ext. draden. 20-3 / 4 "(VTm.302.N.002005) - 1 stuk;
 • 12 - connector met plankenbedden. draden. 20-3 / 4 "(VTm.301.N.002005) - 1 stuk;
 • 13 - collector-T-stuk (VTc.530.N.0500) - 2 stuks;
 • 14 - automatische ontluchter 3/8 "(VT.502) - 2 stuks;
 • 15 - aftapkraan 1/2 "(VT.430) - 2 stuks;

Verbinding

Met behulp van connectoren (10) wordt een 16x2 metalen-kunststof vloerverwarmingsbuis aangesloten. De toevoer van het hoge temperatuurcircuit (ketelaanvoer) is aangesloten op klem 16, en de ketelretour is aangesloten op klem 17.

Valtec vloerverwarmingsverdeler met handmatige aanpassing voor 2 kringen. De scharnieren moeten ongeveer even lang zijn voor een goede werking. Bij de in- en uitgang van het verwarmingssysteem 16, 17 is het raadzaam om Amerikaanse kranen te monteren.

Indien in bovenstaande mengunit voor vloerverwarming 3 of 4 circuits worden toegepast, dan worden twee collectoren (9) vervangen door één variabele collector (VTc.560n) en één collector met kogelkranen (VTc.580n).

Afstemmingsverdelers met afstemmeters

Vooraf instellen van vloerverwarmingscollectoren is noodzakelijk en belangrijk. Zelfs als het systeem thermostaten, controllers en andere automatisering heeft. Als je de aanpassing aan de automatisering toevertrouwt, zullen na verloop van tijd alle streams zo open mogelijk zijn. Dus voordat we het systeem starten, zetten we de collector op. Pas het debiet aan op een koud systeem zonder de ketel in te schakelen. Het verwarmen wordt gestart na het instellen van de kosten voor de lussen - om de temperatuur te controleren.

Wat is een debietmeter en zijn apparaat

Debietmeters worden gebruikt voor de initiële aanpassing van debieten, wat daarmee gemakkelijker, nauwkeuriger en sneller is. Bovendien stellen ze u tijdens het gebruik in staat om het huidige debiet te schatten in relatie tot het debiet dat tijdens de installatie is ingesteld. Om de mechanica van afstemming te begrijpen, moet u weten hoe de meter werkt en hoe hij werkt. Het is een hol lichaam met een schotelklep ondersteund door een veer. De veer is gekalibreerd. De bovenkant is naar buiten gebracht in een transparante kegel met een schaalverdeling.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (29)
Hoe de Valtek-flowmeter werkt

Om op de stroomwaarden te kunnen navigeren en deze eigenlijk te regelen, is aan de veer een stroomindicator bevestigd. Bij debietmeters die bij de levering zijn gemonteerd, wordt de debietindicator standaard aan de bovenzijde van de behuizing gemonteerd. In deze positie wijst het naar "0" en is de stroom geblokkeerd (zoals op de foto hierboven). Als de meters bedoeld zijn om op een retourverdeelstuk te worden gemonteerd, bevindt de stromingsindicator zich onderaan.

Mogelijke problemen

Laten we een concreet voorbeeld geven.

Moeilijkheden bij de installatie van het systeem

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (30)

De lengte van de contouren in kamers van verschillende afmetingen is verschillend. Dit zorgt voor problemen.

 1. De contouren van de warme vloer worden aangebracht in de badkamer, woonkamer en keuken.
 2. Het maakt verbinding met één verzamelaar.
 3. Het is duidelijk dat het vloeroppervlak in deze kamers verschillend is. Bijgevolg is de lengte van de onder de coating aangebrachte pijpleidingen ook verschillend.
 4. Dit betekent dat het verbruik van de koelvloeistof erin ook anders zal zijn.

Opmerking! Bij korte verwarmingsringen is de hydraulische weerstand van de buizen lager. Op basis hiervan circuleert water er sneller in dan in lange tegenhangers.

Daarom zal bij dezelfde temperatuur van de vloeistof op het toevoerspruitstuk de vloer in sommige kamers oververhit raken, terwijl deze in andere koud blijft.

Dezelfde situatie kan zich voordoen bij toepassing van radiatorverwarmingscircuits met een verschillend aantal secties en verschillende buislengtes, die op dezelfde etagecollector zijn aangesloten. Dat wil zeggen dat sommige kamers oververhit raken, terwijl andere koud zijn.

Om dit te voorkomen, beveelt de instructie aan om het waterverbruik in het radiatorsysteem te bepalen door op elke batterij een thermostaat te installeren. In feite is het een klep die de stroom kwantitatief regelt. Ongeveer hetzelfde kan worden gedaan op een vloerverwarmingssysteem.

Manieren om het probleem op te lossen

Het is mogelijk om de verwarmingscircuits van vloerverwarmingssystemen die op dezelfde collectorgroep zijn aangesloten, op twee manieren te balanceren.

 1. Als je de eerste toepast, moet je alle ringen van gelijke lengte maken en ze correct onder de hoes verdelen. Zo komen er drie circuits in de logeerkamer, twee in de keuken en één in de badkamer.
 2. De tweede manier is om slechts 3 circuits te monteren, afhankelijk van het aantal kamers.Ze moeten echter niet rechtstreeks op de collectoren worden aangesloten, maar via speciale apparaten - debietmeters voor vloerverwarming, ze worden ook wel rotameters genoemd. Door hun ontwerp zijn het inregelafsluiters.

Met de term "debietmeter" wordt in het gegeven voorbeeld geen meetinrichting bedoeld, maar een speciale kraan waarmee het verbruik van de warmtedrager kan worden geregeld en ingesteld.

Houd er rekening mee dat apparaten van sommige fabrikanten alleen op een retourverdeelstuk kunnen worden aangesloten.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (31)

Optimaal ontwerp van de manifold-groep.

 1. De beste optie, wanneer de verdelerunit een dergelijk ontwerp heeft, is dat de aanvoerverdeler is uitgerust met een rotameter en een thermostaat op de omgekeerde analoog wordt geplaatst.
 2. Hierdoor leidt het toevoergedeelte van de groep een nauwkeurig gedoseerd volume van de warmtedrager naar elk van de verwarmingscircuits. De retourcollector sluit, opent de circuits, terwijl de vloeistof in de leidingen afkoelt.
 3. Daarnaast is het wenselijk dat de aanvoerverdeler voor vloerverwarming met debietmeters een automatische ontluchter heeft en is aangesloten op de retour analoge bypass voorzien van een bypassklep.

Opmerking! Lucht die de werking ervan verstoort, wordt via een ventilatieopening uit het verwarmingssysteem verwijderd. Als het buiten warmer wordt, sluiten de thermostaten de circuits, op dit moment wordt de bypassklep ingeschakeld en wordt de gesprongen druk verlaagd.

Lees ook: Verwarming van rioolbuizen: een overzicht van methoden

Op dit moment produceren fabrikanten veel debietmeters, dit zijn zowel meetapparatuur als regelaars van het debiet van de warmtedrager. Er zijn ook apparaten die deze functies combineren. Uiteraard is hun prijs hoger.

Als u alleen een meetapparaat koopt, moet deze samen met een gewone klep worden geïnstalleerd. Door de kraan te openen of te sluiten, volgens de aflezingen van de rotameterschaal, kunt u de stroom van het koelmiddel regelen.

Hoe verwarmingscircuits te balanceren

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (32)

Een voorbeeld van het balanceren van een systeem.

 1. De totale stroom van het koelmiddel door de collector (l / min) wordt als 100 procent genomen.
 2. Verder (ook als percentage) wordt het verbruik voor elk van de circuits bepaald. Bijvoorbeeld - 15%, 35% en 50%. Ze worden (proportioneel) omgerekend naar liters per minuut.
 3. Vervolgens moet u de kop van de rotameter (of de klep die is aangesloten op de meetdebietmeter) losschroeven of verdraaien, waardoor de vereiste waarden worden ingesteld.
 4. Houd er rekening mee dat alleen de berekende balancering van de circuits op deze manier kan worden uitgevoerd.

Montage van de verdeler met debietmeters.

 1. De daadwerkelijke afstelling vindt plaats op basis van het werkelijke debiet van de koelvloeistof. Hiervoor is het noodzakelijk om voor het toevoergedeelte van de vloerverwarmingscollector een meetrotameter te plaatsen. Op basis van zijn metingen zal het mogelijk zijn om de totale kosten te spreiden over de circuits die zijn aangesloten op de collectorgroep.

Exploitatie

Het collectorcircuit van de vloerverwarming is relatief eenvoudig. Maar tijdens de werking is het noodzakelijk om periodiek de prestaties van individuele elementen en het hele systeem als geheel te controleren. Om dit te doen, wordt aanbevolen om een ​​schema op te stellen voor het controleren van apparatuur en het uitvoeren van preventieve werkzaamheden van deze aard:

 1. Monitoring van de prestaties van apparaatelementen.
 2. Controle van de parameters van het koelmiddel in elk van de lijnen - snelheid, temperatuur. Om dit te doen, is het noodzakelijk om periodiek metingen van bedieningsapparatuur uit te voeren.
 3. Controle van de integriteit van de aansluiting van pijpleidingen op de kammen, de afwezigheid van lekken en drukverlaging.
 4. Naleving van het temperatuurregime van het systeem door gegevens van thermometers te nemen.

Door deze eenvoudige procedures uit te voeren, kunt u de soepele werking van het hele systeem en zijn afzonderlijke onderdelen behouden. Maar de belangrijkste voorwaarde is de professionele aansluiting van de vloerverwarmingscollector. De bruikbaarheid van het apparaat en de prestaties zijn afhankelijk van de juistheid van deze installatiefase.

Tijdpuls ultrasone tellers

De tijdpulsmethode (oftewel de faseverschuiving) is gebaseerd op het meten van de reistijd van een signaal tegen de stroom in en in de richting van een vloeiende beweging. Om het ultrasone signaal om te zetten, worden twee of vier piëzo-elektrische elementen die langs de beweging van het water worden verplaatst op de pijpleiding geïnstalleerd. In de regel worden schijfelementen gebruikt, minder vaak ringvormige (voor kleine diameters).

Piëzo-elektrische elementen kunnen binnen de stroom worden geïnstalleerd (op de binnenwanden van een buis of kanaal) of buiten de pijpleiding (in dit geval gaat het signaal door de buitenmuur). Afhankelijk van de gebruikte sensoren kunnen de meters zowel in zwaartekrachtsystemen (zowel open als gesloten) als in volledig gesloten pijpleidingen met overdruk van het medium worden geïnstalleerd. Er zijn dergelijke soorten snelheidssensoren:

 • pijp - van buitenaf in de watertoevoer gesneden. Kan worden gebruikt in omgevingen met en zonder druk;
 • wigvormig - geïnstalleerd op de bodem of binnenwand van de buis. In de regel worden ze gebruikt in kanalen met vrije stroming of in pijpleidingen met grote diameters, als de installatie en het onderhoud van de sensor van buitenaf lastig is;
 • bolvormig of halfrond - gemonteerd op schuine wanden van open trapeziumvormige kanalen;
 • zuigstang - hebben de vorm van buizen, zijn geïnstalleerd op de verticale wanden van de kanalen;
 • overhead - contactloze sensoren, geplaatst op het buitenoppervlak van de pijpleiding.

Afhankelijk van de wijze van inbouwen van de sensoren wordt onderscheid gemaakt tussen contact- en contactloze apparaten. Het voordeel van contactloze draagbare flowmeters is de mogelijkheid om ze op pijpleidingen te installeren zonder de integriteit te verbreken. Ze worden zelden permanent geïnstalleerd, maar worden vaker gebruikt voor verificatiemetingen op verschillende punten.

Pulstijdmeters zijn geschikt om het debiet van schoon water of licht vervuild water (met een kleine hoeveelheid zwevende deeltjes) te bepalen. Ze worden gebruikt bij de watervoorziening en de afvoer van afvalwater, in koelcircuits, in irrigatieschema's, bij pompstations, in open natuurlijke en kunstmatige kanalen en rivieren. Ze worden gebruikt voor zowel commerciële als technologische boekhouding.

Hoe balanceren gebeurt

Afhankelijk van het model van de debietmeter worden ze na installatie en druktest van het verwarmingssysteem in de uitgangspositie "open" gezet. Voor instrumenten die geen ingebouwde klep met snelheidsverdeling hebben, wordt de extra klep in de stand "volledig open" gezet en wordt het systeem na het starten gebalanceerd.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (33)
Standaard montage van de verdelergroep

Bij gecombineerde modellen is er een mogelijkheid tot voorinstelling op basis van het aantal volledige klepomwentelingen. Elke omwenteling vermindert de speling met een vast bedrag.

Eerst wordt het volume koelvloeistof dat nodig is voor elk circuit berekend en het percentage wordt bepaald in verhouding tot het totale volume van het koelmiddel voor het hele systeem. In overeenstemming met deze indicatoren wordt de beginpositie van de klepkop van de debietmeter op elk circuit ingesteld.

De laatste instelling gebeurt tijdens het gebruik. In dit geval gaan ze uit van echte temperatuurindicatoren en gevoelens van comfort.

Belangrijk! Bij het aanpassen moet u de parameters soepel wijzigen, omdat een afname van het debiet in een ring van het systeem zal leiden tot een toename van de stroming in andere ringen.

Kruiscorrelatie ultrasone tellers

Deze flowmeters werken volgens de ultrasone kruiscorrelatiemethode. Deze techniek is gebaseerd op het principe van het plotten van snelheden voor verschillende stromingsniveaus, de meter maakt het mogelijk om een ​​echt diagram te maken van de verdeling van snelheden in de stroming. Ook het debiet wordt gemeten.

Bij watermeters worden ultrasone buis- en wigvormige snelheidssensoren gebruikt, geïnstalleerd in de stroming, het vloeistofniveau wordt bepaald met behulp van oppervlakte- en onderwatersensoren.Uitvoering van gecombineerde snelheids- en niveausensoren is mogelijk.

De meters worden gebruikt in druk en zwaartekracht, open en gesloten systemen. Het is een nauwkeurige meetmethode die betrouwbare resultaten geeft voor stromen met verschillende verontreinigingsniveaus, en is ook effectief in heterogene media. Flowmeters worden gebruikt in technologische pijpleidingen, zuiveringsinstallaties, in rivieren en reservoirs, enz. In grote kanalen kunnen over de hele breedte meerdere sensoren worden geïnstalleerd om nauwkeurigere resultaten te verkrijgen.

Hoe het driewegklepsysteem werkt

Een driewegklep wordt beschouwd als de beste oplossing voor het verwarmen van grote ruimtes, op voorwaarde dat er meerdere circuits zijn. Dit knooppunt werkt als volgt:

 • er is een septum in de klep;
 • vloeistoffen uit de retour en aanvoer van de ketel worden constant gemengd;
 • Om de temperatuur aan te passen, draait u gewoon aan het bovenste ventiel.

Eenvoudige systemen bieden handmatige bediening van de mengeenheid. Maar de driewegklep zorgt voor automatische regeling. Dit gebeurt met behulp van een servoaandrijving die signalen ontvangt van temperatuursensoren. Dit kunnen apparaten zijn die zich in specifieke kamers bevinden of de parameters van het klimaat buiten het gebouw bepalen.

De nadelen van een driewegsensor zijn onder meer de mogelijkheid van een sterke temperatuurstijging in het verwarmingscircuit. Dit gebeurt na een lichte draai van het hoofd, wat de handmatige aanpassing van de microklimaatparameters bemoeilijkt. Bij het gebruik van temperatuursensoren en servoaandrijvingen bestaat ook het risico op het ontvangen van onjuiste gegevens. Maar het is relatief klein. De 3-wegklep heeft een goede doorstroomcapaciteit, is betrouwbaar en verstopt zelden.

Hoe de verwarmingscollector werkt.

De meest voorkomende horizontale balanceerverdeler is als volgt ontworpen:

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (34)

Er zijn tegenwoordig veel verschillende ontwerpen voor verzamelaars op de markt. De bovenstaande afbeelding toont een horizontaal verdeelstuk met een hydraulische pijl, maar er zijn verticale opties voor een vergelijkbaar ontwerp en het ziet er ongeveer zo uit:

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (35)

De essentie is hier vergelijkbaar met die geïmplementeerd in het verticale ontwerp. Maar er is een klein verschil in de leidingen. Hier voor wie, wat is handiger om naar de plaats te kijken. Zo'n collector kan worden gemaakt van een polypropyleen buis met een grote diameter. In dit geval is het raadzaam om de verhoudingen in de figuur te behouden.

Als je krap in de ruimte zit, is er nog een heel interessant ontwerp. Het kan coaxiaal worden genoemd:

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (36)

Hier worden twee pijpen in elkaar gestoken. In dit geval kan de hydraulische pijl alleen afzonderlijk worden aangesloten.

Oké, laten we het hebben over verzamelaars, en laten we nu eens kijken naar een verwarmingssysteem dat daarop is gebaseerd. Verder gaan!

Hydraulische nivellering van een met water verwarmde vloer

Voor een waterbodem in een privéwoning is het beter om collectoren met debietmeters te gebruiken, in dit geval is het veel gemakkelijker om het systeem te regelen. Leest u dit artikel, maar heeft u een soortgelijke warme vloer in een appartement of woning met centrale verwarming, let dan op de maximale werkdruk van de door u gekozen collector, meestal is deze bij collectoren met debietmeters 6 bar. Dit is misschien niet genoeg voor het centrale systeem.

Het debiet van de koelvloeistof door het circuit kan worden berekend met behulp van de formule:

Q is het specifieke vermogen van de warme vloer, W / m 2; als u niet weet welke u moet installeren, vervang dan 50 W / m2

1.163 is een correctiefactor.

De eenvoudigste manier om een ​​warme vloer hydraulisch waterpas te stellen is dus:

Deze acties zorgen voor de zogenaamde "pre-tuning". Als alles correct is berekend, is het voldoende. Maar in feite moet de vloerverwarming tijdens het gebruik mogelijk worden aangepast op basis van het comfortgevoel.Bij het afstellen is het noodzakelijk om te begrijpen dat de circuits hydraulisch onderling afhankelijk zijn, het "schroeven" van de ene kan de stroom door de andere vergroten. Ook moet je erop voorbereid zijn dat de ketelpomp en de vloerverwarmingspomp elkaar beïnvloeden. Dit is niet eng, maar als de ketelpomp aan gaat is het onmogelijk om de vloerverwarming aan te passen, je moet wachten tot deze stopt.

Met een water-vloerverwarming regel je de temperatuur van het vloeroppervlak en de temperatuur van de lucht in de kamer. In die ruimtes waar naast de vloerverwarming ook radiatoren staan, is het beter om de radiatoren de mogelijkheid te geven de luchttemperatuur op peil te houden en zorgt de warme vloer voor een comfortabele oppervlaktetemperatuur.

De oppervlaktetemperatuur van een vloerverwarming is afhankelijk van de temperatuur van het verwarmingsmedium in de aanvoer- en retourcollectoren, het debiet en de soortelijke warmteafgifte, en in het bijzonder van de structuur van de vloer en vloerbedekking. Laten we het belangrijkste benadrukken: met de volgende berekende of werkelijke indicatoren moet u op uw hoede zijn voor een stijging van de temperatuur van het vloeroppervlak boven de norm:

U kunt uw individuele parameters voor vloerverwarming selecteren in het online programma voor het berekenen van de warme vloer. Vul uw originele gegevens in en probeer te experimenteren met de statistieken.

Collector Valtec voor vloerverwarming: hoe Valtec® te installeren (37)

Doppler-methode

Meters die deze methode gebruiken, meten het verschil in golflengte gereflecteerd door een bewegende stroom ten opzichte van de golflengte van het uitgezonden signaal. Meting van het ontvangen en verzonden signaal om het verschil daartussen te bepalen, wordt uitgevoerd met behulp van wigvormige of pijpsnelheidssensoren die onderaan het kanaal of de buis zijn geïnstalleerd.

Op Doppler gebaseerde watermeters worden gebruikt in druk- en zwaartekrachtsystemen, volledig en gedeeltelijk gevulde leidingen, open kanalen. Ze werken in stromen met verschillende mate van vervuiling (behalve zuiver water). Doppler-debietmeters worden gebruikt voor commerciële metingen in pijpleidingen en zwaartekrachtkanalen, voor het meten van debieten in rivieren en kanalen van irrigatiesystemen, in regenriolen, bij pompstations, pijpleidingen voor wateropname en afvoer in waterlichamen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 01/06/2023

Views: 6239

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.