De beste airfryer van 2022 (2023)

De beste airfryer hebben we na kilo’s friet, sappige en minder sappige stukken vlees eindelijk gevonden. Na het vergelijken van 6 verschillende airfryers en een blinde smaaktest kunnen we zonder twijfel de Philips HD9230/20 als winnaar bestempelen. Deze airfryer is krachtig genoeg om 3 personen van een goede portie friet te voorzien en makkelijk schoon te maken. De inhoud is echter groot genoeg voor andere bereidingen zoals vlees en snacks. Ben je toch op zoek naar een airfryer met meer capaciteit? In dat geval is de Philips Avance Airfryer XL een aanrader, hiermee bereid je makkelijk voor 4 a 5 personen een lekkere portie friet.

Onze keuze

De beste airfryer van 2022 (1)

Philips HD9230/20
De Philips HD9230/20 zorgt voor knapperige frietjes, sappig vlees en is snel en makkelijk schoon te maken. Dit is de beste airfryer die je op dit moment kunt kopen.

Airfryers zijn de nieuwste rage van de kookwereld. Ze zijn de nieuwste uitvinding en beloven gezonde voeding met minder vet. Airfryers maken gebruik van Rapid Air Technologie om voedsel dat je normaal gesproken zou frituren met gebruik van veel vet, te koken. Je gebruikt met een Airfryer dus geen vet. Deze nieuwe technologie werkt door hete lucht, tot200 °C, te laten circuleren en zo eten als vis, patat, gebakjes, kip, snacks enzovoort te bakken en te braden. Airfryers bereiden je eten goudbruin en krokant, terwijl het minder vet bevat – tot 80% minder vet, vergeleken met traditionele bereidingswijzen. Dus als je van frituur houdt, kan de Airfryer een gezond alternatief voor je zijn.

Premium

De beste airfryer van 2022 (2)

Philips Avance Airfryer XL HD9240/90
De Philips Avance Airfryer XL HD9240/90 zorgt net als zijn kleinere broertje voor knapperige frietjes, sappig vlees en is snel en makkelijk schoon te maken. Wil je de beste airfryer maar dan met meer capaciteit? Dan is dit de beste airfryer die je op dit moment kunt kopen.

Naast de snelle bereiding zijn Airfryers ook nog gemakkelijk en snel schoon te maken. De belangrijkste onderdelen kun je namelijk gemakkelijk schoon vegen of kunnen in de vaatwasser worden gezet. Dus of je de Airfryer nou in je kleine keukentje, je studentenkamer of je ruime appartement neerzet, maakt niet uit. Het is hoe dan ook een onvervangbare toevoeging aan je dagelijkse leven. Volgens ons kan de Airfryer al snel je heteluchtoven, grill en magnetron vervangen.

Inhoudsopgave

 • 1 Voor wie zijn de Airfryers bedoeld
 • 2 Hoe werkt de Airfryer
 • 3 Kookstijlen
 • 4 Hoe hebben we getest
  • 4.1 Schoon maken
  • 4.2 Kwaliteit
  • 4.3 Gebruiksgemak
 • 5 De beste airfryer
  • 5.1 Resultaten
  • 5.2 Conclusie
 • 6 Wie zijn het eens met onze keuze

Voor wie zijn de Airfryers bedoeld

Onze aanrechten raken steeds voller. Vaak staan ze vol met koffiezetapparaten, magnetrons, broodroosters en heteluchtovens. Voor je de schaarse vrije ruimte in je keuken afstaat aan een nieuw apparaat, zal deze zich moeten bewijzen. Voor veel mensen is dit de Airfryereen geweldig apparaat. Of je nu op je gewicht let, of je wilt jezelf een paar minuten bereidingstijd in je drukke leven besparen (wat voor veel mensen erg begrijpelijk is), deze machine biedt de uitkomst. Hij is er zelfs voor de gezonde eter.

Pluspunten:

 • Vetvrij koken (bereid gezonde voeding).
 • Gebruikt minder ruimte dan een gebruikelijke oven.
 • Kookt krokant van buiten en mals en sappig van binnen.
 • Verwijderbare en makkelijk schoon te maken gaarplaat.
 • De maximale bereidingstijd is 35 minuten.
 • Kan bakken, braden en grillen.

Minpunten:

 • Minder ruimte om op te bakken dan een gebruikelijke oven.
 • Voedsel smaakt soms een beetje “gebakken”.

De fabrikanten van de Airfryers promoten hun product als een gezond alternatief voor bakken, braden en frituren. Het is dan ook een gezonde manier van koken. De machine laat je koken met weinig tot geen vet, terwijl je nog altijd heerlijke, sappige gerechten kunt bereiden. Bovendien kun je zo mager vlees, gezonde groenten en vers voedsel klaarmaken op een gemakkelijke manier.

De beste airfryer van 2022 (3)

Omdat er met Airfryer een nieuwe wereld voor je open gaat, kun je gerechten met gezondere en verse ingrediënten ontdekken. Iets simpels als het bij elkaar gooien van broccoli, asperges of champignons met een snufje kruiden en een druppeltje olie, kan al verbazingwekkende resultaten opleveren.

Voor drukke gezinnen en huishoudens is het een uitkomst. De Airfryers kunnen eten namelijk erg snel bereiden. In minder dan 5 minuten kunnen ze al temperaturen van 200°C bereiken. De luchtcirculatie zorgt er vervolgens voor dat het eten snel en efficiënt gaart.

De fabrikanten van de Airfryer raden zelfs aan om voorverpakt of diepgevroren voedsel met de Airfryer minder lang en heet te bereiden dan op de verpakking staat. Door de circulatie kun je dit soort voedsel op 20°C minder bereiden en slechts de halve bereidingstijd gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kipnuggets die volgens de verpakking 20 minuten op 180°C in de frituur moeten. Met de Airfryer hoef je ze dus slechts 10 minuten te bereiden bij een temperatuur van 160°C.

Airfryers zijn dus niet alleen sneller in het bereiden van deze gerechten. Ze zorgen ook nog eens voor een zeer goede kwaliteit van de gerechten. Voorverpakt eten als frikandellen, diepvries groenten en burrito’s komen allemaal krokant, goed gegaard en overheerlijk uit de Airfryer. Zelfs kliekjes zijn na het opwarmen in de Airfryer nog erg lekker.

Hoe werkt de Airfryer

Een Airfryer is een op zichzelf staande heteluchtoven voor op het aanrecht. In tegenstelling tot een gewone hetelucht oven, wordt de lucht van boven naar onder geblazen. De lucht gaat daarbij eerst langs een verwarmingselement. Vervolgens wordt het met hoge snelheid bovenop en om het eten heen geblazen. De lucht wordt dan weer terug naar boven gecirculeerd. Door de constante circulatie die op hoge snelheid plaats vindt, gaart het eten snel en wordt de warmte goed verdeeld over het eten. Dit resulteert in gezonde en kwalitatief goede voeding.

De beste airfryer van 2022 (4)

Daar komt bij dat het verwarmingselement van de Airfryer zich dicht bij het voedsel bevindt, waardoor er weinig warmte verloren gaat. Ook dit draagt bij aan de snelheid en efficiëntie van de Airfryer.

Airfryers hebben geen reservoir voor frituurvet. Je gebruikt namelijk hoogstens één of twee eetlepels olie bij het bereiden van je gerechten. De olie verdeel je een beetje over het product dat je wilt bereiden. Voor sommige recepten is zelfs helemaal geen olie nodig. Je gebruikt zo dus veel minder vet bij je eten, waardoor het dus ook minder calorieën zal bevatten.

Kookstijlen

Volgens de fabrikanten kunnen de Airfryers grillen, roosteren, bakken, stomen en braden. Toen wij dit probeerden, ontdekten we dat al deze kookstijlen met de Airfryer inderdaad mogelijk zijn. Het bereiden met een Airfryer lijkt het meeste op bakken of roosteren. Een groot voordeel is echter wel dat de Airfryer keer op keer een heerlijk krokant laagje weet te produceren.

Een ander groot voordeel van de Airfryer is, dat het erg makkelijk is. Het kan bijna niet mis gaan, tenzij je je maaltijd compleet vergeet eruit te halen. Gelukkig zit er echter een timer bij. We raden je wel aan om bij het koken met een Airfryer een thermometer te gebruiken. Hiermee kun je controleren of je eten van binnen de juiste temperatuur heeft, en dus goed bereidt is. Door het krokante laagje kun je vanaf de buitenkant soms namelijk moeilijk oordelen of je eten gaar is.

Airfryers zijn geen prachtige delicate apparaten die worden gebruikt door sterrenchefs. Daarvoor missen ze de passie en flair van een het koken op een open vuur. Ze zijn echter wel een serieuze toevoeging voor veel huishoudens die op zoek zijn naar een snelle, makkelijke en gezonde manier van koken, of het nu om voorverpakt of vers voedsel gaat.

Hoe hebben we getest

We doorzochten vele reviews, vergelijkingen en Coolblue artikelen om zo een testgroep met vergelijkbare afmetingen, functies en uiterlijken samen te stellen. Alle geteste Airfryers vielen binnen dezelfde, betaalbare prijsklasse. Op de huidige markt is er slechts een klein verschil in technologie tussen verschillende Airfryers. Opvallend aan de Airfryers is, dat consumenten deze producten over het algemeen erg hoog beoordelen. Bij veel mensen zijn ze dus al erg geliefd geworden in hun huishouden.

Hoe meer Airfryers we bekeken, hoe meer het ons opviel dat ze vaak veel op elkaar lijken. Vaak worden er verschillende types gemaakt door eenzelfde fabriek. De types verschillende dan weinig van elkaar. Soms verschilt zelfs alleen de naam.

De aanschafprijs van een Airfryer ligt meestal tussen de 80 en 150 euro, hoewel er een aantal uitschieters zijn van zo’n 250 euro. Voor onze tests zijn we binnen een budget van 80-150 euro per stuk gebleven. Daarnaast hebben we deze betaalbare Airfryers nog vergeleken met de iets duurdere Philips HD9220 om te kijken of een duurder exemplaar ook beter is.

Vaak zijn de duurdere modellen simpelweg groter, en bezitten ze meer capaciteit. Een select aantal duurdere modellen bezaten geavanceerdere instellingen en uitgebreidere interfaces. Een simpel model waarbij je alleen de tijd en temperatuur in kunt stellen voldoet echter ook prima. Daar komt bij dat geavanceerdere apparatuur vaak sneller stuk gaat. In totaal testten we 5 modellen die elk genoeg capaciteit hadden om voldoende voedsel te bereiden voor een maaltijd van 2 personen. Grote families kunnen een groter model Airfryer overwegen, maar door de korte bereidingstijden kunnen ook kleine families uit de voeten met de kleinere modellen.

Schoon maken

Één van de beste aspecten van een Airfryer is hoe makkelijk ze zijn schoon te maken. Omdat alles in een afgesloten behuizing wordt bereidt, blijft het vuil ook tot in de behuizing beperkt. Je spat geen vet in het rond en gebruikt niet meerdere pannen.

De beste airfryer van 2022 (5)

We hebben alle Airfryers getest op het schoonmaken van de binnen- en buitenkant met een doekje en natuurlijk hebben we getest of alles veilig in de afwasmachine kon.

Kwaliteit

We draaiden en drukten honderden keren aan en op alle knoppen, sloegen de klepjes open en dicht en bleven de stekker in en uit het stopcontact stoppen en trekken. Dit allemaal om te kijken of de Airfryers een tijdje mee konden gaan in het gemiddelde huishouden.

Gebruiksgemak

Onze testgroep bestond uit zowel jongeren, ouderen, mannen en vrouwen. Zo wilden we erachter komen of de modellen logisch werken en door iedereen gemakkelijk te gebruiken zijn.

De beste airfryer

Toen wedeze Airfryer kregen, waren we verbaasd over de grootte ervan. Hij is namelijk relatief groot en zwaar vergeleken met andere Airfryers. Echter waren weerg onder de indruk van de kwaliteit van dit apparaat. Hij ziet er cool en chic uit in het zwart. Gewone patatjes tovert hij om tot een waar kunstwerk. De smaak ervan was ook erg goed. Dit model is makkelijk in te stellen. Voor de leken zit er een duidelijke starter handleiding bij. In totaal duurde het slechts 20 minuten om deze Airfryer uit te pakken, te wassen en klaar te zetten voor gebruik.

Onze keuze

De beste airfryer van 2022 (6)

Philips HD9230/20
De Philips HD9230/20 zorgt voor knapperige frietjes, sappig vlees en is snel en makkelijk schoon te maken. Dit is de beste airfryer die je op dit moment kunt kopen.

Hoe goed presteert de HD9230/20? In 20-25 minuten bak je een mand frieten met dit apparaat. De smaak ervan is prima. Niet te vergelijken met gefrituurde frieten natuurlijk. Maar als je vergelijkt met gebakken friet uit de heteluchtoven, dan zijn het lekkere frieten.

In één mand kun je genoeg eten bereiden voor zo’n 2-3 personen. Als je met 4 personen of meer eet, zul je in meerdere keren moeten bakken, dus kun je evengoed een gewone oven gebruiken. Je zult dan namelijk niet eerder klaar zijn met de Airfryer.

De buitenkant bestaat voor het grootste deel uit hard plastic en voelt stevig aan. Het mandje is gemaakt van metaal met een anti-aanbaklaag. Het schoonmaken levert dan ook geen problemen op.

De HD9230/20 is erg gemakkelijk te gebruiken. De timer draaiknop is lastig om precies in te stellen, maar dat geeft niet aangezien de bereidingstijd toch niet op de seconde nauwkeurig hoeft. Ook de draaiknop voor de temperatuur heeft ditzelfde probleem, wat nogmaals weinig uitmaakt.

Wel was ik aangenaam verrast door hoe stil het apparaat zijn werk doet. Ik verwachtte een groot kabaal te horen, maar het is eerder een zacht gezoem. Het schoonmaken van de Airfryer kan soms vervelend zijn, maar is niet moeilijk. De Airfryer doet het echter prima in de vaatwasser.

Resultaten

We probeerden nog een aantal andere producten te bereiden in de Airfryer en dat beviel ons wel. Voorverpakte kipnuggets en kipfilet kwamen krokant en mals uit de Airfryer, terwijl ze minder vet waren dan wanneer we ze in de oven of op een grill bereiden. Ovenfriet kwam er beter en minder vet uit dan uit een gewone oven. Echte verse friet bleek iets lastiger te bereiden. Uiteindelijk ontdekten we dat dit het beste ging met zonnebloem olie en door tussen het bereiden door de boel even een keer door elkaar te gooien voor een betere verdeling van de warmte.

De beste airfryer van 2022 (7)

Conclusie

Uiteindelijk was de Airfryer een aangename verrassing. Hij werkt goed en is makkelijk te gebruiken. Dit laatste komt mij goed uit aangezien ik totaal geen goede kok ben. Je bereidt je eten met de Airfryer veel minder vet dan je zou doen met welke traditionele bereidingswijze dan ook. Hierdoor is het veel gezonder. Ondanks dat de HD 9230/20 prijzig is, zal hij het geld zeker waard zijn.

In tegenstelling tot de Tefal Actifry, bezit dit apparaat geen draaiende onderdelen om bijvoorbeeld friet de mengen voor de warmteverdeling. Je moet soms dus alles even tussendoor door elkaar schudden. De onderdelen die gauw smerig worden, kun je gemakkelijk in de vaatwasser stoppen.

Dit product werkt het beste voor de bereiding van diepvriesfriet en andere diepgevroren etenswaren. De diepvriesfrieten smaken ongeveer hetzelfde als wanneer je ze zou frituren en beter dan wanneer je ze bereidt met een oven.

Het apparaat is stevig, stijlvol en makkelijk schoon te maken. Vergeleken met een frituur is er een groot verschil. De Airfryer geeft namelijk niet zo’n grote troep en laat ook niet zo’n grote stank achter.

Neemt weinig ruimte en maakt weinig lawaai.

Het is ideaal om met 1 tot 3 mensen te snacken. Als je met een heel gezin wilt eten, zul je het echter in meerdere keren moeten bereiden.

Onze keuze

De beste airfryer van 2022 (8)

Philips HD9230/20
De Philips HD9230/20 zorgt voor knapperige frietjes, sappig vlees en is snel en makkelijk schoon te maken. Dit is de beste airfryer die je op dit moment kunt kopen.

Premium

De beste airfryer van 2022 (9)

Philips Avance Airfryer XL HD9240/90
De Philips Avance Airfryer XL HD9240/90 zorgt net als zijn kleinere broertje voor knapperige frietjes, sappig vlees en is snel en makkelijk schoon te maken. Wil je de beste airfryer maar dan met meer capaciteit? Dan is dit de beste airfryer die je op dit moment kunt kopen.

Wie zijn het eens met onze keuze

-De Consumentenbond

-Coolblue

Heb je zelf andere ervaringen met een airfryer en vind je dat we in onze test naar de beste airfyer opties zijn vergeten? Laat het ons weten in de reacties!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated: 10/29/2022

Views: 5532

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.