hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (2023)

Het concept en het doel van krimpen

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (4)
Voor het storten van de dekvloer wordt een druktest uitgevoerd om vooraf lekken op te sporen

Installatie van vloerverwarming vereist een hoogwaardig systeem - leidingen zonder defecten en lekkages. Druktesten is het creëren van overdruk, waardoor u breuken in verbindingen en verborgen leidingproblemen kunt detecteren. Aan het einde van het werk kunt u de bestaande problemen corrigeren en de dekvloer vullen.

Het testen van de pijpleiding door middel van druk is nodig om te controleren:

 • verborgen fabrieksgebreken van pijpen;
 • sterkte en integriteit van radiatoromhullingen, warmtewisselaars, versterkingselementen;
 • kwaliteit van bevestigingsmiddelen;
 • houdkleppen, schuifafsluiters, manometers en kranen.

Door complexe maatregelen kunt u de kwaliteit van de warmwatervoorziening, rioolafvoer, goed controleren.

Lees ook: Warmtedrager voor het verwarmingssysteem - water of antivries

Het persen mag worden uitgevoerd in de niet-aangesloten ketelmodus of wanneer een kamer gereed is.

Wat is krimpen en het doel ervan

De installatie van een waterverwarmingssysteem onder de vloerbedekking wordt als onvolledig beschouwd, zo niet als er geen georganiseerde kwaliteitscontroles zijn, de zogenaamde vloerverwarmingsdruktesten. Het wordt uitgevoerd volgens het goedgekeurde algoritme, waardoor overdruk ontstaat om ervoor te zorgen dat alle verbindingen goed vast zitten en dat er geen verborgen gebreken zijn in de leidingen zelf. Daarom wordt aanbevolen om met volledige verantwoordelijkheid een warme vloer te krimpen die met uw eigen handen is geïnstalleerd.

Na voltooiing van deze gebeurtenis is het mogelijk om de problemen die zich hebben gemanifesteerd te elimineren om ervoor te zorgen dat het watercircuit effectief functioneert. Daarna kunt u de dekvloer veilig vullen.

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (5)
Vloerverwarmingsschema met een kant-en-klare module

Krimptechnologie

Om de met water verwarmde vloer niet te ontmantelen, is het mogelijk om omstandigheden met verhoogde druk te creëren voordat u begint. Er wordt ook na montage getest om te controleren op lekken, breuken en gecorrodeerde gebieden. De procedure bestaat uit druktesten en het doorspoelen van de leiding, het controleren en vervangen van units, het herstellen van de isolatiecoating. Afhankelijk van de communicatiestatus kunt u de juiste technologie selecteren.

Water gebruiken

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (6)
Overdruk in de leidingen moet 2 keer hoger zijn dan de norm. Het systeem moet in deze modus 2 dagen kunnen weerstaan.

Installeer de opvangbak en sluit de watercircuits voor verwarming aan voordat u op de warme vloer drukt. Het systeem is gevuld met water uit de toevoerklep - de doppen worden op het retourverdeelstuk geschroefd, in de toevoermodus wordt de klep in de open positie gebracht. Vloeistof komt de leiding binnen en verplaatst lucht door de ventilatieopening, zoals blijkt uit een gesis.

Om de luchtmassa's te ontluchten wordt de retourklep van één of meerdere circuits geopend. De stappen moeten worden herhaald totdat er lucht uit de leidingen wordt gepompt. Aan het einde van het ontluchten wordt de inlaatklep van het spruitstuk gesloten.

De hydraulische methode is ook onderverdeeld in verschillende typen.

Controle controleren geproduceerd met een geleidelijke stijging van de bedrijfstemperatuur. Aanvankelijk wordt +20 graden water aan het circuit geleverd, na een paar uur stijgt de temperatuurindicator met 5 graden. Daarna worden verbindingen, externe delen van de pijpleiding en bevestigingspunten gecontroleerd.

Als er lekken zijn, wordt het water uit het systeem afgevoerd en worden de storingen verholpen. Na het bijvullen van de koelvloeistof en het bereiken van de gewenste temperatuur, wordt het systeem 2 dagen niet gebruikt.Storingen worden visueel bepaald, de temperatuur wordt verlaagd tot een koele toestand en vervolgens wordt de dekvloer gegoten.

Overdruk injectie gemaakt door de lijn te vullen met koud water. De drukparameters moeten de norm 1,5-2 keer overschrijden. De kleppen zijn gesloten, het circuit wordt 24 uur niet bediend.

Gedurende deze tijd stroomt er water uit gescheurde leidingen of verbindingen. De beschadigde gebieden worden visueel bepaald. De reparatie wordt gestart nadat de koelvloeistof is verwijderd. Aan het einde van het werk wordt een hercontrole uitgevoerd en wordt het systeem gevuld.

De optimale drukindicator is van 2,3 tot 2,8 atm.

Luchtdruk testen

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (7)
Als er geen water in huis is, wordt een pneumatische druktest uitgevoerd, waarbij de druk 2 keer wordt verhoogd

De procedure voor het krimpen van het vloerverwarmingssysteem met lucht wordt uitgevoerd wanneer het niet mogelijk is om ze met water te testen. Om overdruk te creëren, wordt een vloercompressor, een autopomp of een sproeier met een manometer gebruikt. De luchtperstechnologie wordt als volgt geïmplementeerd:

Lees ook: Druktest verwarmingssysteem: spoelactie na hydraulische tests
 1. Controle van de staat van de kranen. Ze zijn hermetisch afgesloten.
 2. De automatische ontluchter verwijderen, een tijdelijke plug op zijn plaats installeren.
 3. Een druktoevoerapparaat aansluiten. Door de fitting wordt een slang bevestigd en vervolgens een kraan.
 4. Creëren van verhoogde druk. Ze werken alleen met leidingen, het gebied van de collector tot de ketel wordt niet getest om de verwarmingsapparaten niet te beschadigen.
 5. Afsluiten van de klep nadat de vereiste druk is bereikt. De lijn blijft 24 uur in de ontvangen toestand. De drukindicator wordt constant bewaakt.
 6. Inspectie en opheldering van schade. Lekkende voegen worden behandeld met een sopje. Zeepbellen duiden op de noodzaak van reparatie.
 7. Als de druktest succesvol is, blijft de lucht in de communicatie totdat de dekvloer wordt gestort.

Als het systeem werkt onder een druk van 1,5 tot 2 atmosfeer, is het noodzakelijk om te testen bij een druk van 4 tot 5 atmosfeer.

Vloerverwarming krimpen met water

De vloerverwarmingsbuis moet al uitgerold en aan de verdeler bevestigd zijn.

Het verdeelstuk (zie foto) moet kogelafsluiters hebben (aangegeven met pijlen):

Er zijn ook kleppen voor de inlaat-afvoer van het systeem (ze zijn niet zichtbaar op de foto, ze zitten er rechts). Het systeem kan dus via elk van de geïnstalleerde kranen worden gevuld door een slang van het watertoevoersysteem aan te sluiten. De te creëren druk moet 2,5 ... 2,8 atm zijn. (als zoveel om de een of andere reden niet werkt, dan minimaal 2 atm.)

Op de bovenstaande foto is het verdeelstuk al met de leidingen aangesloten, stromingssensoren en een mengeenheid. Helemaal aan het begin zijn de kogelkranen gesloten (er wordt aangenomen dat het koelmiddel de mengeenheid al heeft bereikt, erin zit).

De warme vloer wordt gevuld in de bewegingsrichting van het koelmiddel, dat wil zeggen vanuit de voorraad. Sluit eerst alle doppen (die op de foto blauw zijn) op het retourspruitstuk. Vervolgens openen we de kogelkraan naar het aanvoerspruitstuk (net op dit moment op de foto). Als de leidingen zijn gevuld met koelvloeistof, klinkt er een sissend geluid - de lucht komt naar buiten via de Mayevsky-kraan (of automatische ontluchter) die op het toevoerspruitstuk is geïnstalleerd.

We openen een van de kranen op de retour en laten de lucht door de kraan lopen om het systeem op het retourverdeelstuk af te tappen.

We sluiten dit circuit op de retourleiding en openen hier het volgende circuit ... Laten we de lucht uit alle circuits laten ontsnappen.

Dan sluiten we de klep voor de aanvoerverdeler, en openen deze voor de retour ...

Nadat we het systeem hebben gevuld en de lucht hebben ontlucht, laten we het onder druk staan ​​en kijken we of er een lek is of niet. (Als er een lek is, zullen we dit natuurlijk verhelpen.)

Druktest van een warme vloer met water, als er geen watertoevoer is

Als het watertoevoersysteem nog niet is aangesloten, maar er moet wel ontzilt worden, dan is dit alsnog mogelijk.U heeft een pomp van het type "Kid" of "Trickle" nodig, een paar slangen met een diameter van 20 mm en een paar klemmen om de slang te bevestigen.

Giet de schone koelvloeistof in een schone bak, laat de pomp erin zakken.

De kogelkranen voor het verdeelstuk moeten gesloten zijn.

Lees ook: die aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten effectief genoeg zijn.

We verbinden de pomp- en spruitstukfittingen met een slang:

- bevestiging van de slang met klemmen.

Aandacht! De doppen op de ventilatieopeningen zijn losgeschroefd. De kogelkraan op de spruitstukkoppeling is open voordat de pomp wordt gestart.

Het schema is hetzelfde als hierboven beschreven in aanwezigheid van een watervoorziening.

Lucht zal met een sissend geluid uit de ventilatieopeningen ontsnappen. En we monitoren de aflezing van de manometer en de aanwezigheid van water in de tank. Stop indien nodig de pomp en voeg water toe.

Nuances bij het kiezen van technologie

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (14)
Voordat de dekvloer wordt gegoten, circuleert het hete koelmiddel enkele dagen in het systeem en wordt het vervolgens met beton gegoten

Om vloerverwarming correct aan te drukken, moet u rekening houden met de kenmerken van de pijpleiding. In aanwezigheid van metaal-kunststof fittingen wordt de test uitgevoerd met koud water met een druk tot 6 bar en deze een dag laten staan. Bij afwezigheid van drukveranderingen wordt een dekvloer gemaakt.

Een polyethyleen buis wordt getest met een druk van 2 keer de werkdruk, maar niet minder dan 6 bar. 30 minuten na de verlaging van de indicator wordt de werkwaarde hersteld.

Voordat u begint met het bijvullen van koelvloeistof, wordt de controle twee keer uitgevoerd. Aan het einde keert de drukindicator terug naar zijn primaire toestand, de leidingen worden minimaal 48 uur bewaard. Een indicator van minder dan 1,5 bar geeft een geslaagde test aan, de gezondheid van de verwarming.

Na de waterdruktest moet er opnieuw worden gewerkt. Een hete koelvloeistof wordt in de communicatie gepompt, die geleidelijk wordt verwarmd. Het circuit functioneert op deze manier gedurende meerdere dagen. Als er lekken ontstaan, worden de verbindingen aangespannen. Als het systeem in goede staat verkeert, wordt het water in de leidingen gekoeld en opnieuw gepompt zonder een verlaging van de drukindicator.

Luchtdruk testen is de beste optie voor het koude seizoen, omdat met het begin van een koudegolf kan water bevriezen en leidingen doen barsten.

Waterdruk testproces

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (15)
Voor het krimpen wordt professionele apparatuur gebruikt

Het gebruik van de hydraulische methode zorgt voor een druk tot 6 bar, maar in feite is de indicator in het systeem 3 bar. Er worden verschillende apparaten gebruikt om het optimale niveau te bereiken.

Drukoperator - Professionele apparatuur

Fabrikanten produceren handmatige en elektrische modellen, met als belangrijkste verschil de kosten. Het is raadzaam voor een thuisvakman om een ​​handmatige krimptang te gebruiken:

 1. De slang van het apparaat is verbonden met het systeem, water wordt in een speciale container gegoten.
 2. Het pompen wordt uitgevoerd in handmatige modus met periodieke opening en sluiting van de klep.

Als u met een elektrische drukregelaar werkt, moet u deze aansluiten op een watertoevoersysteem of een watertank. Verdere acties worden uitgevoerd volgens de instructies van de fabrikant.

Tuinsproeier

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (16)
U kunt een tuinsproeier gebruiken

Het apparaat wordt geselecteerd op basis van de werkdrukparameters die op het lichaam of in het paspoort zijn aangegeven. Tijdens het gebruik van de veldspuit heeft u het volgende nodig:

 1. Giet water in de tank.
 2. Sluit de slang van het apparaat aan op de toevoerklep.
 3. Creëer een druk van 4 tot 6 bar - hiervoor is een volle tank voldoende.
 4. Pomp met de hand tot de vereiste druk is bereikt.

Eén gevulde container is voldoende voor één circuit.

Diepe goed vibrerende pomp

De apparaten creëren een druk tot 6 atm., zijn daarom uitstekend geschikt voor krimpen. Het werk wordt uitgevoerd met een assistent - één persoon opent de kranen en de tweede bewaakt de pomp. De vibratorslang is aangesloten op het verdeelstuk.

De pomp wordt geactiveerd na het openen van de klep. De retourslang wordt aangesloten op de complete container. Nadat de lucht volledig uit het circuit is verwijderd, wordt de retourklep gesloten.Vervolgens moet u de indicator van de manometer controleren totdat een druk tot 6 atm verschijnt. Daarna sluit de toevoerkraan en wordt tegelijkertijd de pomp ingeschakeld.

Het maximale niveau van drukval tijdens druktesten voor metalen-kunststof buizen is 0,2 atm., Voor polyethyleen buizen - 0,5 atm.

Verificatie en testrun

Nadat u het systeem hebt geassembleerd, moet u de werking ervan achterhalen en installatiefouten verhelpen. De controle wordt uitgevoerd aan het einde van het spoelen en vullen met koelvloeistof. Als dit lukt, wordt het systeem in een testmodus gebruikt.

Testmethoden

U kunt de gebreken in de installatie van vloerverwarming vinden en de communicatie als volgt controleren:

 • Draaien op bedrijfstemperatuur. De indicator stijgt geleidelijk tot 20 graden en na 2-3 uur stijgt deze met nog eens 5 graden. Als er een lek is, stopt het systeem en worden storingen verholpen. De koelvloeistof wordt op de ontwerptemperatuur gebracht, de lijn wordt 2-3 dagen bewaard.
 • Overdruk testen. Water werkt op een standaardtemperatuur, maar de druk stijgt 1,5-2 keer. Als het niet meer dan 1,5 bar daalt, is er geen lek.
 • Droge druktesten. Lucht wordt in de pijpleiding gepompt met een druk die 2-3 keer hoger is dan de norm. Het werk wordt uitgevoerd voordat de dekvloer met de ontwerpwatertemperatuur wordt gegoten.

Luchtdruktesten zijn niet geschikt voor vloerverwarming met antivries vanwege de verhoogde vloeibaarheid.

Proefdraaivolgorde

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (17)
Het systeem wordt gedurende 2 - 3 dagen getest op volledige bedrijfstemperatuur, waardoor eventuele lekkages worden geëlimineerd

Voordat de contouren onder de dekvloer worden verborgen, wordt een testrun van het systeem uitgevoerd:

Lees ook: Watervoorziening van een privéwoning uit een put - hoe u water met uw eigen handen kunt brengen
 1. De kleppen zijn gesloten tot aan de verdeler en de circulatie van de "boiler - collector" zone is georganiseerd. De verwarmingsketel is aangesloten, maar niet op maximaal vermogen, en de circulatiepomp. De bevestigingspunten worden geïnspecteerd.
 2. De circuitkleppen gaan open. Nadat de ketel is opgewarmd, moet het temperatuurverschil tussen de aanvoer- en retourzones 5-10 graden zijn.
 3. Het tweede circuit wordt geopend, zoals blijkt uit een sissend geluid.
 4. Het temperatuurregime van warme vloeren wordt op maximaal 60 graden gebracht, als dit de enige warmtebron is.
 5. Bij aanwezigheid van een gecombineerd verwarmingssysteem wordt de bedrijfstemperatuurmodus ingesteld op de thermostaten.
 6. Het systeem heeft een maximale temperatuur van 6 uur.

De dekvloer wordt pas gestort na een druktest en proefdraaien.

Doe-het-zelf krimpfuncties

hoe doe je dat, wat is het en is het nodig? (18)
Lekkages worden bovendien gekrompen met fittingen

Het is mogelijk om een ​​met water verwarmde vloer met de hand op druk te brengen met behulp van een hydraulische of pneumatische methode.

 1. Voorbereiding rekening houdend met het type coating. Bij betonnen dekvloeren wordt vóór het gieten een druktest uitgevoerd. In aanwezigheid van een polystyreen of houten oppervlak - maar de verwarmingsleiding afsluiten met multiplex of gipsplaat.
 2. Communicatie testen. Alle verwarmingscircuits zijn aangesloten op een verdeler en afzonderlijk getest. De gebieden worden gevuld met water totdat de lucht volledig is verdreven. Voor de regeling worden retour- en toevoerkleppen gebruikt.
 3. Koud testen van metaal-plastic communicatie. Het kan gemaakt worden met een koude koelvloeistof met een druk van 6 bar en het systeem is 24 uur houdbaar. Als de druk niet is toegenomen, is de leiding in orde.
 4. Inspectie van polyethyleen buizen. Het systeem wordt belast met een druk van 2 keer de standaarddruk, maar niet minder dan 6 bar. Na 30 minuten is de indicator hersteld. De bewerking wordt drie keer uitgevoerd, vervolgens wordt de druk in de drukmodus gebracht en 24 uur gelaten. Als de aflezing met minder dan 1,5 bar is gedaald, werkt het systeem naar behoren.

Extra testen worden uitgevoerd door de druk van de warmtedrager, die gedurende 30 minuten op een temperatuur van 81-86 graden staat, te injecteren. Op dit moment worden de fittingen geïnspecteerd, als ze worden losgemaakt, worden ze vastgedraaid.

Voordat u een met water verwarmde vloer gebruikt, moet deze worden gevuld met een koelvloeistof. De leiding wordt geleidelijk op bedrijfstemperatuur gebracht, met voorafgaande druktesten. Het werk stelt u in staat om storingen, lekken en installatiefouten op te sporen.

Wat te doen na het krimpen?

De volgende fase nadat water in het systeem is gegoten of lucht is ingepompt - controleer alle aansluitingen op lekken. Als de vloerverwarming met water wordt geperst, dan zal, zoals ze zeggen, water zichtbaar zijn. Als u met lucht drukt, moeten alle aansluitingen worden gewassen met een sopje. We controleren niet alleen de aansluitingen, maar ook de contouren (je brak ineens de leiding ergens tijdens de installatie, of was origineel defect).

Na een druktest laten we het hele systeem 24 uur onder druk staan, zodat eventuele lekken binnen een dag aan het licht komen. Houd er rekening mee dat als de temperatuur gedurende de dag daalt, de druk in het systeem enigszins zal dalen - u hoeft hier niet bang voor te zijn, dit is normaal, want wanneer de lucht of het water afkoelt, krimpen ze. Maar deze drukval zal niet meer zijn dan 0,5 atm.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 29/06/2023

Views: 6231

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.