Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (2023)

Aansluiting via 3-weg ventiel

Enigszins anders in montage en werkingsprincipe is de mogelijkheid om een ​​verwarmde vloer aan te sluiten via een driewegklep, die in onderstaand schema met een pijl is weergegeven.
Dit schema wordt gebruikt in gevallen waarin het systeem naast de warme vloer ook een hoofdverwarmingscircuit bevat. De temperaturen van het koelmiddel daarin zullen anders zijn, daarom is een mengklep nodig.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (4)

Aansluiting via 3-weg ventiel

 • Dit apparaat regelt niet alleen de toevoer van water naar het circuit (gemonteerd op de toevoerleiding voor de circulatiepomp), maar regelt tegelijkertijd, met behulp van een ingebouwde thermostaat, de temperatuur ervan, waarbij de koude warmtedrager wordt gemengd met de hete. In dit geval komt de druk in de leiding overeen met de ingestelde druk bij de pomp.
 • De klep kan de hoeveelheid te mengen water echter niet nauwkeurig doseren, daarom kan de temperatuur in het vloercircuit onderkoeld of te hoog zijn. Het probleem wordt opgelost door er een servo op aan te sluiten, omdat hij het is die de werking van het systeem in evenwicht houdt en de vloeren beschermt tegen oververhitting.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (5)

Lees ook: Aanleg en ventilatie van daken met een koude zolder

Drieweg mengkraan

Een circuit met een mengklep is vrij toegankelijk voor zelfmontage en de apparatuur ervoor vereist geen hoge kosten.

Tweewegklepcircuit

Installeer het op de toevoer van een verwarmingsapparaat. Op de plaats van de jumper tussen de aanvoerleiding en de retourleiding is een regelbare inregelafsluiter gemonteerd. Het wordt aangepast in overeenstemming met de vereiste temperatuur van het toegevoerde water, meestal met behulp van een inbussleutel. Het is nodig om de hoeveelheid koude koelvloeistof aan te passen.

De temperatuursensor wordt achter de pomp geplaatst, die op zijn beurt het water in de richting van de kam beweegt. Pas nu verandert de bewegingsintensiteit van het verwarmde koelmiddel uit de ketel. Zo verandert de temperatuur van het toegevoerde water bij de inlaat van de pomp, terwijl de koude stroom wordt aangepast en stabiel.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (6)

Er wordt altijd gemengd en water uit de ketel komt niet rechtstreeks in de circuits, aangezien dit onmogelijk is. Dit schema kan als betrouwbaarder worden beschouwd. Maar het moet worden opgemerkt dat de menggroep, uitgerust met een tweewegelement, in staat is om 150-200 "vierkanten" van het gebied te verwarmen, omdat er geen kleppen met een grotere capaciteit zijn.

Collector voor vloerverwarmingssysteem

Voor vloerverwarming wordt meestal een gemeenschappelijke collectoreenheid gemonteerd of wordt voor elk verwarmingscircuit een afzonderlijke collector geïnstalleerd. Als de laatste optie wordt geïmplementeerd, zijn alle collectoren uitgerust met debietmeters, thermostaten en de volgende elementen:

 1. Retour en aanvoer mengkraan;
 2. Afsluiter voor het balanceren van het verwarmingsapparaat;
 3. Overloopventiel.

Het is mogelijk om zelf een collector voor een warme vloer te monteren volgens verschillende schema's, en in sommige schema's van collectorknooppunten worden bypasses gebruikt, maar niet altijd - alleen in systemen met één circuit. Als het vloerverwarmingssysteem is georganiseerd volgens een schema met twee circuits, kan de collector zonder bypass worden aangesloten op het secundaire circuit.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (7)

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (8)
Dubbel circuit vloerverwarmingssysteem met een collector

Voordat u een verdeelstuk voor een warme vloer monteert, moet u uw mogelijkheden afwegen - soms is het gemakkelijker om een ​​kant-en-klare structuur te kopen. Als de verzamelaar moet worden gekocht, is het beter dat alle onderdelen en elementen van één fabrikant zijn. Wanneer u de unit zelf monteert, moet u het materiaal kiezen waaruit de hoofdcomponenten van de unit worden geassembleerd: van koper, staal, polymeren of messing.

Bij het kiezen van een industrieel ontwerp is het ook belangrijk om rekening te houden met de volgende parameters:

 1. Hoeveel verwarmingscircuits zullen er in het systeem zitten (meestal van 2 tot 12), de totale lengte van de pijpleiding en de doorvoer van de circuits;
 2. Maximaal toelaatbare druk in leidingen;
 3. De mogelijkheid om het verwarmingssysteem uit te breiden;
 4. Handmatige of automatische besturing van de collector;
 5. Elektrisch vermogen van alle eenheden en samenstellingen;
 6. De diameter van de interne openingen van de collector (doorvoer).

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (9)
doe-het-zelf verzamelaar
De meest efficiënte werking van de geassembleerde verdeelstukken kan worden gegarandeerd door er verwarmingscircuits van dezelfde lengte op aan te sluiten. Om de leidingen voldoende nauwkeurig in lengte te egaliseren, zijn ze verdeeld in gelijke segmenten, die op de collector zijn aangesloten. De eenvoudigste manier om de collectoreenheid te berekenen, is in een speciaal computerprogramma of op een online rekenmachine, zodat het fenomeen "heat zebra" niet verschijnt, dat wil zeggen ongelijkmatige verwarming van de vloer.

Voor de berekening heeft u de volgende gegevens nodig:

 1. Type decoratieve vloer;
 2. het gebied van de verwarmde ruimte en het plan om er grote items in te plaatsen;
 3. Materiaal en diameter van de circuitleidingen;
 4. Nominaal vermogen ketel;
 5. Soort vloerisolatie.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (10)
Reservoirberekening

Lees ook: die aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten voldoende effectief zijn.

Collectorinstallatie - aanbevelingen

Bij het ontwerpen van een vloerverwarmingssysteem moet u eerst de optimale plaats vinden om de collector te installeren. De unit wordt standaard in een verdeelkast gemonteerd en de kast zelf wordt op een hoogte van 30-40 cm vanaf het vloerniveau naast de aan- en afvoer gemonteerd.

Om uw eigen fouten niet de schuld te geven en een maximale verwarming van de vloerverwarmingsbuizen te garanderen, dient u de instructies voor het aansluiten van de collector te bestuderen. Monteer vervolgens het samenstel in de volgende volgorde (dit geldt voor het industriële spruitstuksamenstel):

 1. Pak de leidingen uit voor directe en retourstroom van het verwarmingsmedium. De leidingen moeten zijn voorzien van debietmeters en toevoerkleppen. Als het verdeelstuk uit meerdere secties bestaat, monteer dan de secties in één structuur;
 2. Van de geassembleerde secties moet u een eenheid op beugels monteren (meegeleverd);
 3. Vervolgens installeren we afsluiters, automatisering, sensoren en de rest van de aansluitfittingen;
 4. We bevestigen de unit aan de muur of in de kast, monteren de thermostaat, servoaandrijving en circulatiepomp;
 5. We verbinden leidingen van de ketel en leidingen van de verwarmingscircuits van het "warme vloer" -systeem.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (11)
Verzamelaarsset
Nu wordt het aansluitschema van de vloerverwarmingscollector onder druk gezet, waarna de betonnen dekvloer kan worden gestort. De thermische instellingen van de collector kunnen worden uitgevoerd na het aanbrengen van de aflak.

Doe-het-zelf spruitstukmontage

Een fabrieksverzamelaar is een vrij duur product, dus veel ambachtslieden willen het met hun eigen handen maken. Veel items zullen nog moeten worden gekocht, maar de kosten zullen lager zijn. De eenvoudigste manier is om een ​​zelfgemaakte collector te solderen uit PVC-buizen en fittingen Ø 25-32 mm. U hebt ook T-stukken en bochten van dezelfde diameter en afsluiters nodig.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (12)
Zelfgemaakte verzamelaar

Het aantal kranen en fittingen wordt berekend op basis van het aantal verwarmingscircuits. Van de gereedschappen heb je een soldeerbout nodig voor propyleenelementen en mondstukken ervoor, een speciale schaar voor het snijden van pijpen en een meetlint.

Het markeren van de collector bestaat uit het markeren en afsnijden van de leidingen van de vereiste lengte, waarbij de minimale afstand tussen de T-stukken in acht wordt genomen. Kleppen en overgangen worden met een soldeerbout aan PVC-T-stukken gesoldeerd. Aan deze structuur zijn fittingen gesoldeerd voor het aansluiten van de pomp. Zoals u kunt zien, is alles eenvoudig, maar het is beter om meer complexe spruitstukeenheden kant-en-klaar te kopen.

Vloerverwarmingsbuizen aansluiten op de kam

Installatie van verwarmingsbuizen begint met het aansluiten van het vrije uiteinde van de buis op de aansluiting van het toevoerspruitstuk van het verdeelspruitstuk.

De meeste moderne fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Rehau, doen dit met een Eurocone schroefdraadverbinding.Het wordt tegenwoordig beschouwd als een van de eenvoudigste en meest betrouwbare in uitvoering.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (13)

Eurocone gaat vaak onder een diameter van 17 mm, terwijl veel gebruikers hun vloerverwarmingssysteem uit een 16e buis monteren. In dit geval moet u de buis op de opgegeven maat kalibreren.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (14)

Je kunt de originele XLPE-buizen van Rehau gebruiken, die een diameter van 17 hebben, dan moet alles zonder extra gebaren gaan.

Fout # 1 - het wordt niet aanbevolen om het uiteinde van de buis te verwerken en uit te breiden met een ongeschikt gereedschap.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (15)

Lees ook: Warm dak: installatietechniek, materialen

Iemand breidt de muur uit met een metalen schaar. Het lijkt alsof alles past, maar een perfect gelijkmatig contact krijg je op deze manier niet.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (16)

De betrouwbaarheid van de verbinding zal hierdoor uiteindelijk inboeten. Bij frequente temperatuurwisselingen is een lek in de toekomst op deze plek heel goed mogelijk.

Plaats vervolgens de wartelmoer op de buis, steek daar de drukring en de drukhuls in.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (17)

Draai vervolgens het uiteinde van de buis met de hand vast op de verbindingsfitting.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (18)

Om de verbinding op het verdeelstuk niet te breken, moet het laatste aandraaien met twee sleutels worden gedaan. Bij de ene zet je de zeskant vast op de fitting en bij de tweede draai je de schroefdraadverbinding vast.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (19)

Bij het plaatsen van elastische leidingen is het beter om de collectoraansluiting op de vloer te omsluiten in een scharnierslot.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (20)

Bij de ingang van de dekvloer moeten de buizen worden afgedekt met een beschermende omhulling van gegolfde buizen of thermische isolatie. De aanbevolen lengte is minimaal 0,5 meter.

25 cm gaat uit en de andere 25 cm komt in de dekvloer zelf.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (21)

Fout nummer 2 - als u de beschermende behuizing niet aanbrengt, wordt de buis tijdens de temperatuurverlenging beschadigd door de scherpe randen van de dekvloer.

De verwarmingscircuits moeten in stappen van 100 mm worden gelegd.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (22)

De installatie van het circuit eindigt door het andere uiteinde van de buis naar de overeenkomstige aansluiting van het retourspruitstuk te brengen.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (23)

In het gebied waar de leidingen zijn aangesloten op de collector, waar de afstand tussen de leidingen minimaal is of ze dicht bij elkaar komen, moeten ze ook in thermische isolatie of golfplaten worden geplaatst.

Dit voorkomt oververhitting van de dekvloer en verlaagt de oppervlaktetemperatuur in de buurt van de collector zelf. Sluit op dezelfde manier alle andere circuits één voor één aan.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (24)

Fout # 3 - verwar voer niet met retour. De toevoerslangen worden niet altijd aangesloten op de plek waar de debietmeters staan, en de retourslangen worden aangesloten op een andere kam.

Het hangt allemaal af van het type flowmeter. Controleer daarom de documentatie. In één geval moet de steel naar beneden worden afgebogen door de waterstroom, daarom wordt de stroom erdoorheen gestart.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (25)

Lees ook: Regels voor het verwarmen van oppervlakken met schuim

En aan de andere kant, integendeel, de voorraad optillen.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (26)

Je kunt ze onderscheiden op een schaal. Voor degenen die moeten dienen - nul staat helemaal bovenaan en de schaal zal dienovereenkomstig toenemen naar beneden.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (27)

Degenen op de retourlijn hebben nul vanaf de onderkant en de cijfers nemen toe naar boven.

De werking van het vloerverwarmingssysteem regelen

De efficiëntie van verwarmingsapparaten hangt niet alleen af ​​van hun vermogen en aanpassingen, maar in de eerste plaats van de toestand van het verwarmde object. Als het gebouw niet voldoende geïsoleerd is, zal geen enkel systeem voorwaarden scheppen voor een comfortabel leven erin. Muren gemaakt van poreuze materialen, zoals gezaagde schelpensteen of schuimbeton, verminderen het warmteverlies met 20 - 25% in vergelijking met keramische stenen, extra muurisolatie en windbescherming, evenals isolatie van de dakcake, geven ongeveer hetzelfde effect.

Wat betreft de kwestie van het regelen van de bedrijfsmodus van vloerverwarming, moet worden opgemerkt dat er twee hoofdbenaderingen worden gebruikt: handmatige bediening van de mengeenheid en het gebruik van automatische regelsystemen.

De eerste optie wordt gebruikt voor kleine gebouwen, bestaande uit 2 of 3 woonkamers en bijgebouwen. De mengmodus wordt handmatig ingesteld met een gewone kraan.

Voor complex ontwikkelde verwarmingsnetwerken is deze methode onrealistisch vanwege het multifactoriële karakter van het proces en er worden complexe geautomatiseerde apparaten gebruikt.

Verwarmingsregelsystemen kunnen zijn:

 • groep - hun taak is om de temperatuur van het water dat de ketel verlaat om te zetten van 75 - 90 graden naar 35 - 40 graden bij de inlaat die nodig is voor lagetemperatuurcircuits en om de retourtemperatuur te regelen door aanpassingen aan de mengmodus. Uiteraard hebben veranderingen in weersomstandigheden ook invloed op de hoeveelheid warmteoverdracht in het verwarmingssysteem;
 • individueel - het debiet van de warmtedrager voor elk circuit is zo ingesteld dat de kamer een constante temperatuur heeft in het gespecificeerde interval. Dit wordt bereikt door een kamertemperatuursensor te installeren of door de retourstroomtemperatuur stroomafwaarts van het register direct bij het verdeelstuk te bewaken.

Uitrusting

In het kader van een klein artikel is het onmogelijk om alle verschillende apparaten weer te geven, dus laten we stilstaan ​​​​bij enkele van hun typische vertegenwoordigers:

Groepscontrollers

De verwarming wordt geregeld door een impuls toe te passen op de servo van de regelklep, die de juiste manipulatie uitvoert. In één controller zijn tot 10 kanalen van sensoren geïnstalleerd om de mix in verschillende circuits aan te passen. Programmeren van werk is mogelijk.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (28)
Vloerverwarming bedrijfsmodus regeleenheid

Wanneer een externe temperatuursensor is aangesloten, verandert de verwarmingstemperatuurmodus van het verwarmingssysteem preventief.

Thermostaten

Een apparaat op afstand dat de temperatuur op de plaats van installatie kan meten en gegevens hierover kan verzenden naar de regeleenheid van het verwarmingssysteem. Het apparaat kan informatie zowel per draad als per radio verzenden. Het moet worden geïnstalleerd op een plaats die is beschermd tegen zonlicht en uit de buurt van tocht.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (29)
Kamerthermostaat voor waterbodem

Een apparaat voor directe regeling van de temperatuur van de warmtedragerstroom. P bevindt zich in de breuk van de pijpleiding. Meestal uitgerust met een servomotor om de demper aan te sturen. Berekend op het werk bij een druk in het systeem tot 16 atmosfeer.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (30)
Drieweg thermostaatkraan in het vloerverwarmingssysteem

Servo

Een apparaat dat een klepafsluitinrichting (steel) aandrijft. Het apparaat is klein van formaat en genereert een kracht van meer dan 10 kg.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (31)
Servo voor vloerverwarmingsventiel

Direct aansluitschema

U heeft een cv-ketel, waarna alle veiligheidsvoorzieningen + circulatiepomp zijn aangebracht. In sommige aan de muur gemonteerde versies van ketels is de pomp in eerste instantie ingebouwd in het lichaam.

Voor vloerunits moet u deze apart installeren. Vanuit deze ketel wordt het water eerst naar het verdeelstuk geleid en vervolgens langs de lussen verspreid. Nadat de passage is voltooid, keert het terug via de retour naar de warmtegenerator.

Met een dergelijk schema wordt de ketel direct aangepast aan de gewenste temperatuur van de TP's zelf. Je hebt hier geen extra radiatoren of radiatoren.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken die de moeite waard zijn om hier op te letten? Ten eerste is het bij zo'n directe aansluiting aan te raden om een ​​condensatieketel te installeren. In dergelijke circuits is de werking bij relatief lage temperaturen voor de condensor vrij optimaal.

In deze modus bereikt het zijn hoogste efficiëntie

In dergelijke circuits is de werking bij relatief lage temperaturen voor de condensor vrij optimaal. In deze modus bereikt het zijn hoogste efficiëntie.

Gebruik je een gewone gasboiler, dan neem je al snel afscheid van je warmtewisselaar.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (32)

De tweede nuance betreft vastebrandstofketels. Wanneer je deze laat installeren, voor directe aansluiting op vloerverwarming, heb je ook nog een buffervat nodig.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (33)

Het is nodig om het temperatuurregime te beperken.Het is erg moeilijk om de temperatuur rechtstreeks te regelen met verwarmingsketels op vaste brandstoffen.

Hoe het verdeelstuk correct te monteren en aan te sluiten?

Installeer het frame - de collector wordt horizontaal direct op de muur of in een uitgesneden nis gemonteerd. De enige voorwaarde voor installatie is vrije toegang tot de pijl van de verwarmingsbuizen. Het is ook mogelijk om een ​​collectorkast met uw eigen handen te installeren.

Met de kast kunt u de bedrading verbergen voor nieuwsgierige blikken, wat vooral belangrijk is als een badkamer of gang onder de stookruimte wordt gebruikt.

Aansluiting op de ketel - het koelmiddel wordt van onderaf aangevoerd, de retourstroom gaat van bovenaf. Kogelafsnijders moeten vóór het frame worden geïnstalleerd.

Direct achter de kranen is een pompgroep opgesteld. Om de vereiste temperatuur te handhaven, wordt de verwarmde warmtedrager slechts gedeeltelijk gebruikt. De pomp zorgt niet alleen voor de nodige druk in het verwarmingssysteem, maar helpt ook om het gekoelde water uit het vloercircuit en het verwarmde water uit de ketel te mengen. Er is een terugslagklep met temperatuurbegrenzer geïnstalleerd. Achter de klep is een verdeelstuk gemonteerd. De bedrading van de collector voor vloerverwarming wordt als volgt uitgevoerd. Leidingen die naar de warme vloer gaan, worden van bovenaf bevestigd, van het verwarmingssysteem van onderaf. Als u met uw eigen handen een distributiespruitstuk van een warmwatervloer moet monteren, zijn in de kam kranen met een ingebouwde thermostaat geïnstalleerd.De praktijk leert dat de beste optie is om een ​​kant-en-klare structuur aan te schaffen. Het monteren van het verdeelstuk zelfs door een professional en het zelfstellen van de kleppen is een arbeidsintensief proces dat bepaalde vaardigheden en ervaring vereist. Voor het aansluiten van een warmwaterbodemcollector zijn speciale accessoires nodig. Er worden knelkoppelingen gebruikt, bestaande uit een steunhuls, een klemring en een messing tussenmoer. Na installatie wordt de collector opgesteld.

Druktest van het verdeelstuk - na voltooiing van de installatiewerkzaamheden is het noodzakelijk om de afdichting van de aansluitingen te controleren. Hiervoor wordt de voltooide collectorgroep aangesloten op een pomp (drukoperator). Met behulp van een drukoperator wordt er druk opgebouwd in het systeem. Het watercircuit wordt een dag onder druk gelaten. Als de drukindicatoren niet zijn veranderd, betekent dit dat de installatie van de vloerverwarmingscollector met uw eigen handen correct is uitgevoerd en dat de mengeenheid klaar is voor gebruik.

Op het eerste gezicht lijkt het samenstellen van een verzamelaar met uw eigen handen vrij eenvoudig. Maar zoals de praktijk laat zien, is het beter om niet met de installatie te beginnen zonder de nodige gereedschappen en speciale vaardigheden.

Hoe apparatuur kiezen?

Thermostatische apparaten worden geselecteerd afhankelijk van de doorvoer van het koelmiddel. Het moet overeenkomen met het vloeistofvolume dat in het verwarmingssysteem wordt gepompt. De gegevens staan ​​vermeld in het technische gegevensblad van de ketel.

Voor warme en koude circuits worden metalen buizen met een diameter van 26 * 2 mm gebruikt. De mondstukken van een driewegmenger moeten dezelfde diameter hebben. Anders moet u adapters installeren, wat niet wenselijk is voor het verwarmingssysteem. De naden hebben een hoge belasting. U moet altijd hun dichtheid controleren.

We raden aan: Hoe zet ik de warme vloer aan?

Lees ook: Afdichten van voegen en naden op het dak

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (34)

De temperatuur van de vloeistof in de vloerlijn is 55-35°C. De apparatuur wordt gekozen afhankelijk van een bepaald thermisch regime, dat op de thermostaat kan worden ingesteld. Radiatorverwarming vereist een groter temperatuurbereik, tot 80°C.

Thermostatische apparatuur wordt gebruikt om het temperatuurregime in de kamer met vloerverwarming op water te regelen. Automatisering zal de werking van het verwarmingssysteem vergemakkelijken, zorgen voor een normaal microklimaat in individuele kamers van het huisje en elektriciteit besparen.

Bij gebruik van het apparaat met software wordt het mogelijk om de temperatuur van de vloerlijn te regelen afhankelijk van het tijdstip van de dag, dagen van de week.

YouTube reageerde met een fout: Toegang niet geconfigureerd. YouTube Data API is niet eerder gebruikt in project 268921522881 of is uitgeschakeld. Schakel het in door naar https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/overview?project=268921522881 te gaan en probeer het opnieuw. Als u deze API onlangs heeft ingeschakeld, wacht dan een paar minuten totdat de actie naar onze systemen is doorgevoerd en probeer het opnieuw.

  Vergelijkbare berichten
 • Hoe werkt de vloerverwarmingsautomatisering?
 • Hoe wordt carbon vloerverwarming geïnstalleerd?
 • Hoe een ketel kiezen voor een warme vloer?
 • Is het mogelijk om vloerverwarming onder linoleum te leggen?
 • Kenmerken van vloerverwarming Fenix
 • Wat zijn de kenmerken van een tweeaderige warme vloer?

Heb je een verzamelaar nodig?

Het belangrijkste nadeel van het apparaat wordt beschouwd als de hoge kosten, maar er moet rekening mee worden gehouden dat zonder dit, warmwaterachtige coatings niet normaal kunnen functioneren. Dit is alleen mogelijk als de afdekking uit één verwarmingscircuit bestaat. Bij moderne vloerverwarmingen mag de lengte van de te leggen buizen niet langer zijn dan 70 meter. Aangezien deze hoeveelheid slechts voldoende is voor een oppervlakte van 7 vierkante meter, heeft u voor een middelgrote kamer ten minste drie contouren nodig.

Meestal worden warme waterachtige coatings in alle kamers van een appartement of huis geïnstalleerd. In dit geval is een verplichte installatie van de collector vereist om de toevoer van de warmtedrager gelijkmatig te verdelen. Als we het over één kleine kamer hebben, mag de verzamelaar niet worden gekocht. Houd er rekening mee dat zonder dit apparaat de koelvloeistof wordt geleverd met de temperatuur zoals in het algemene verwarmingssysteem. Zonder dit is het ook onmogelijk om luchtsloten te verwijderen en de druk te regelen.

Collectoraansluiting op de ketel

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (35)

Het proces van het aansluiten van een warmwatervloer met een kam is heel eenvoudig en komt neer op het aansluiten van de leidingen van de verwarmingscircuits op de collector en de collector zelf op de ketel. Er zijn echter verschillen in de configuratie van de collector. Dit is wat we in deze subparagraaf zullen bespreken.

De collector moet zo worden geïnstalleerd dat het gemakkelijk is om de leidingen van het verwarmingscircuit ernaartoe te leiden. Installeer dus afsluiters op het verdeelstuk. Sluit de zijafvoer aan op de leiding voor zowel aanvoer als retour.

Als u een kant-en-klare spruitstukkit koopt, heeft deze al alle benodigde kleppen, zelfs bij de uitlaten van de leidingen die naar de ketel gaan. Door de aanwezigheid van kranen kunt u, indien nodig, reparaties uitvoeren of een van de circuits tijdelijk uitschakelen. Als u het spruitstuk zelf monteert, wordt de montage van de verbinding van elk element uitgevoerd met een knelfitting. Hierdoor wordt vloerverwarming via de collector aangesloten op de ketel.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (36)

Om de regeling van de temperatuur van het koelmiddel te automatiseren, is bovendien de volgende uitrusting in de collector geïnstalleerd:

 • Pomp en mengunit, inclusief drieweg mengkraan.
 • Voor geforceerde circulatiepomp.
 • Aftapkraan.
 • Luchtschacht.

Installeer dus in plaats van afsluiters op het verdeelstuk thermostatische regelventielen. In hun ontwerp is er een thermische ballon met paraffine, die, afstotend van de luchttemperatuur in de kamer, versmalt of uitzet. Deze acties stellen de capaciteit van de thermostaatkraan in. Wat betreft de pomp- en mengeenheid, het principe van de werking ervan werd hierboven beschreven.

Dus onderzochten we de basis- en werkschema's voor het aansluiten van een warmwatervloer. Zoals u kunt zien, is het niet voldoende om te weten hoe u een watervloer op de juiste manier installeert. Het moet correct worden aangesloten. We hopen dat dit artikel u zal helpen de fijne kneepjes van dit werk te begrijpen. En als u al persoonlijke ervaring heeft, laat dan aan het einde van dit artikel feedback en opmerkingen achter met betrekking tot de vloerverwarmingsschema's voor waterverwarming die u gebruikt.

Systeemelementen

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (37)
Systeemelementen
Alle schema's zijn verenigd door bedieningsgemak, de mogelijkheid van zelfmontage en de locatie van de hoofdelementen. De aan- en afvoer bevinden zich aan de linkerkant, en het verdeelstuk met kammen - aan de rechterkant. De verschillen tussen de schema's zitten in de toevoeging van enkele details.Meestal bevindt de collector zich in de buurt van de mengeenheid, minder vaak - op een afstand, wat te wijten kan zijn aan een gebrek aan vrije ruimte of planningskenmerken van de kamer.

De samenstelling van de componenten hangt af van het materiaal van de gebruikte buizen - van vernet polypropyleen, metaal-kunststof, gegolfd roestvrij staal of koper.

In het schema worden de volgende elementen gebruikt:

 • Afsluiters in de vorm van kogelkranen. Ze nemen niet deel aan het aanpassen van de hoofdindicatoren van het koelmiddel - de temperatuur en druk, maar zijn noodzakelijk bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden wanneer het nodig is om afzonderlijke componenten van het systeem uit te schakelen.
 • Een schuin filter ontworpen voor mechanische waterzuivering. Het wordt in het systeem gebruikt als er geen zekerheid bestaat over de zuiverheid van het gebruikte water. Dit filter houdt vaste stoffen uit de tuner, waardoor een correcte werking van het systeem wordt gegarandeerd en de levensduur van de klep wordt verlengd.
 • Thermometers die visuele controle bieden over de temperatuur van het water in het circuit. Sommige modellen zijn uitgerust met een sonde die in direct contact komt met de koelvloeistof. Thermometers zijn verkrijgbaar in vloeistof, mechanisch en digitaal.
 • De thermostatische klep is het belangrijkste bedieningselement van de mengeenheid. Hierop wordt een thermostaatkop geplaatst. Wanneer de temperatuur van de koelvloeistof verandert, werkt de kop mechanisch op de thermische klep. Als de graad wordt overschreden, sluit de klep en wanneer de temperatuur daalt, gaat deze open.
 • Een bypass voor koudwaterafvoer is een jumper, die met behulp van sanitaire T-stukken tussen de toevoer- en retourleidingen wordt gevormd. Om de druk van het koelmiddel nauwkeurig aan te passen, is een inregelafsluiter op de bypass geïnstalleerd, die zorgt voor een optimale werking van het systeem en zijn geruisloosheid.
 • De optimale bewegingssnelheid van het water door de leidingen wordt verzekerd door middel van een circulatiepomp.

Voedingssmoorspoel

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (38)
Het tweewegklepsysteem is het eenvoudigst te implementeren. Controle over de temperatuur van het water dat de leidingen van het systeem binnenkomt, wordt uitgevoerd dankzij een thermostatische kop die op de klep is geïnstalleerd en een vloeistofsensor. Het openen en sluiten van de klep is te wijten aan de kop die heet water van de ketel in het circuit laat lopen of afsnijdt.
Zo wordt water uit de "retour" onbeperkt toegevoerd en alleen warm als dat nodig is onder besturing van de klep. Hierdoor is oververhitting van de warme vloer uitgesloten en wordt de levensduur verlengd. De lage doorstroomcapaciteit van de tweewegklep zorgt voor een soepele regeling van de watertemperatuur, waardoor plotselinge veranderingen worden geëlimineerd.

Drieweg choke

In tegenstelling tot een tweewegklep, mengt een driewegklep water van verschillende temperaturen in zichzelf. Dit element combineert een toevoerbypassklep en een bypass. De eigenaardigheid ligt in de mogelijkheid om de hoeveelheid warme en koude warmtedrager voor het mengen aan te passen, dankzij een demper die zich tussen de warmwaterleiding en de "retour" bevindt.

Dergelijke kleppen hebben nadelen. Er is een mogelijkheid dat zeer heet water wordt geleverd door een signaal van een temperatuursensor, wat door een scherpe daling kan leiden tot een toename van de druk in de leidingen en een schending van de integriteit van de circuits. De grote doorstroomcapaciteit van de driewegklep kan een sterke daling van de watertemperatuur in het circuit veroorzaken, zelfs bij een minimale verplaatsing van de apparaatbesturing.

Hoe werkt het watermengsysteem?

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (39)

Mengsysteem voor meerdere kamers

Relatief gezien werkt de mengunit voor vloerverwarming als volgt:

De hete vloeistof bereikt de vloerverwarmingscollector en wordt bij een te hoge temperatuur gestopt door een veiligheidsklep. Van de druk wordt de demper geactiveerd en begint de gekoelde vloeistof toe te voeren vanuit de retourleiding (die al door het circuit is gegaan en is afgekoeld).Zodra de temperatuur optimaal wordt, sluit de klep weer. Er zijn verschillende manieren om het mengen van water te organiseren, die we hieronder zullen bespreken.

Ook handhaaft het verdeelstuk vaak niet alleen het optimale temperatuurniveau, maar verhoogt het ook de druk in het circuit om de circulatie te verbeteren.

Het bestaat meestal uit de volgende elementen:

 • De veiligheidsklep, waar we het hierboven over hadden. Het gaat mengen als de temperatuur te hoog wordt.
 • Een circulatiepomp die de waterdruk verhoogt en de verwarming gelijkmatig maakt.

Daarnaast kan de unit ook een bypass bevatten voor overbelastingsbeveiliging, kleppen voor het afvoeren van water en luchtopeningen. Afhankelijk van uw wensen kan het op verschillende manieren worden gemonteerd.

De mengeenheid wordt altijd tot aan het vloerverwarmingscircuit geïnstalleerd, maar de plaats van bevestiging kan verschillen: direct in de kamer, in de stookruimte of in een andere ruimte in de verdeelkast.

Het belangrijkste verschil tussen de mengunits van elkaar zijn de kleppen die erin worden gebruikt. De meest populaire zijn twee- en driewegkleppen.

Tweewegklep

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (40)

Tweeweg toevoerklep

Ook wordt zo'n klep vaak een voedingsklep genoemd. Het heeft een thermische kop met een vloeistofsensor die constant het toegevoerde water controleert. Indien nodig sluit hij de toevoer van warme vloeistof van de ketel af.

Als gevolg hiervan wordt er constant water aangevoerd vanaf de retourleiding om te mengen, en wanneer het stopt, wordt er een hete portie toegevoegd door de klep. Zo raakt de warme vloer van een appartement of huis niet oververhit en wordt de levensduur verlengd. Deze optie heeft een kleine bandbreedte, dus de aanpassing verloopt soepel, zonder plotselinge sprongen.

De meeste vakmensen geven er de voorkeur aan om alleen dit type menging te installeren, maar om het te gebruiken, mag het verwarmingsoppervlak niet groter zijn dan 200 vierkanten.

Driewegklep

Dit type combineert de functies van een bypassklep en een bypass-inregelafsluiter. Het belangrijkste verschil is het mengen van een hete koelvloeistof erin met een gekoelde retourstroom. Ze zijn vaak uitgerust met servo-aandrijvingen die thermostatische apparaten en weercontrollers aansturen.

Binnenin deze klep bevindt zich een demper, die is geïnstalleerd in het gebied tussen de aanvoer- en retourleidingen. Door de positie van de klep aan te passen, wordt de verhouding van het toegevoerde water gewijzigd.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (41)

Drieweg mengkraan

Dit type verbinding wordt als veelzijdiger beschouwd, goed geschikt voor grote systemen met een groot aantal lussen en het gebruik van weercontrollers.

Het is ook de moeite waard om over de nadelen van een dergelijk verbindingsschema te praten. Gevallen zijn niet uitgesloten wanneer, op een signaal van de thermostaat, de klep volledig opengaat en water 95 graden in het circuit laat komen. In het vloerverwarmingssysteem zijn scherpe sprongen in temperatuur en druk onaanvaardbaar, leidingen voor een warme vloer kunnen gewoon barsten.

Het tweede nadeel is de grote doorstroomcapaciteit van de driewegklep. Dat wil zeggen, zelfs bij een kleine verplaatsing ervan kan de temperatuur dramatisch veranderen.

Buitentemperatuursensoren

Verbinding samen met een buitentemperatuursensor

Weersafhankelijke sensoren stellen de temperatuur in voor automatische afstemming op basis van de weersomstandigheden. Met een scherpe koudegolf geven ze bijvoorbeeld een commando om de vloertemperatuur te verhogen.

De klep draait maximaal 90 graden. De controller verdeelt ze in 20 segmenten van 4,5 graden en controleert elke 20 seconden de geleverde temperatuur. Als de werkelijke temperatuur niet overeenkomt met de optimale temperatuur, wordt de klep 1 keer verdraaid. Bovendien kunnen sommige soorten de watervoorziening verminderen als er niemand thuis is.

Natuurlijk kunt u dit handmatig doen en elke keer aan de klep draaien, maar het zal moeilijk zijn om elke keer de optimale verwarmingsmodus in te stellen.

Mengkleppen

Afhankelijk van het gewenste effect zijn er verschillende verbindingsmethoden. Elk van hen impliceert zonder enige twijfel de installatie van mengkleppen. Deze apparaten zijn nodig om warm en koud water aan te sluiten. Dit laatste wordt gevoed vanuit het verwarmingscircuit, het eerste vanuit de ketel. Het systeem kan automatisch of handmatig worden aangepast, wat extra installatie van de stuurservo vereist. Er zijn twee soorten mengkleppen.

Bidirectionele servo

Deze servo wordt ook wel feed servo genoemd. Het belangrijkste verschil met conventionele kleppen is het vermogen om water in slechts één richting te geleiden. Als de klep onjuist weer in elkaar wordt gezet, begint deze defect te raken en snel te mislukken.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (42)
"Feeding" - geleidt water slechts in één richting

Een bal of een speciale staaf wordt hiervoor als afsluitdeel gebruikt. Aanpassing wordt gedaan door de bal te draaien of door de steel te verplaatsen. Om deze manipulaties uit te voeren, worden elektrische aandrijvingen gebruikt.

De meest populaire methode is een thermostaatkop uitgerust met een watersensor, die regelmatig de temperatuur van de warmtedrager bewaakt. Rekening houdend met de ontvangen gegevens, schakelt de kop de klep in of uit. Dus vanaf de retour wordt het koelmiddel regelmatig aangevoerd en alleen uit de ketel als dat nodig is.

Het werkingsprincipe van het apparaat verklaart het belangrijkste voordeel van het verdeelstuk, dat is uitgerust met een toevoerklep. De vloeren met deze apparatuur raken niet oververhit, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt. De lage doorvoer van de klep zorgt voor een soepele regeling van de koelvloeistoftemperatuur, grote sprongen zijn in dit geval uitgesloten.

De toevoerventielen kenmerken zich door installatiegemak en aansluitende bediening. Ze worden vrij vaak aangetroffen in het schema van zelfgemaakte collectoren voor vloerverwarming, maar ze hebben enkele beperkingen in hun toepassing. Tweeweg-apparaten worden niet aanbevolen om te worden geïnstalleerd in systemen die werken in ruimtes groter dan 250 vierkante meter.

Driewegsystemen

Driewegelementen zijn anders gerangschikt. Deze apparatuur integreert de werking van een bypass-toevoerklep en een bypass-klep. De klep bestaat uit een huis met één inlaat en twee uitlaten. Voor de regeling wordt een roterende bal of een speciale steel gebruikt.

De eigenaardigheid van dit type apparaat is dat het regelgedeelte de stroom volledig blokkeert en het binnenkomende water verdeelt en mengt. De temperatuur wordt automatisch aangepast, hiervoor heeft de klep een aandrijfsysteem dat signalen ontvangt van verschillende sensoren.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (43)
Dergelijke kleppen hebben servo-aandrijvingen

In de regel zijn 3-wegkleppen uitgerust met servoaandrijvingen, die worden aangestuurd door thermostatische sensoren of weersafhankelijke regelaars. De servo-aandrijving activeert het vergrendelingsmechanisme, dat in de vereiste positie is ingesteld om de vereiste indicator van het verwarmde koelmiddel en de retourstroom te verkrijgen.

Er zijn weersafhankelijke regelaars nodig om het vermogen van het systeem aan het weer aan te passen. Tijdens een ernstige koudegolf zal de kamer bijvoorbeeld veel sneller beginnen af ​​te koelen, dat wil zeggen dat het voor het verwarmingssysteem veel moeilijker zal zijn om het werk te doen.

Om de taak te vergemakkelijken, is het noodzakelijk om de kosten van de warmtedrager te verhogen en de temperatuur te verhogen. De belangrijkste nadelen van driewegelementen zijn onder meer een aanzienlijke doorvoer. Onder deze omstandigheden kan zelfs een kleine verschuiving in de regeling leiden tot een sterke verandering van de watertemperatuur.

Driewegelementen worden gebruikt voor collectoren die zijn geïnstalleerd in ruimtes groter dan 250 m2. m en systemen met een groot aantal circuits. Bovendien worden ze gebruikt voor constructies die zijn uitgerust met weersafhankelijke sensoren die de vereiste vloertemperatuur bepalen, rekening houdend met de atmosferische omstandigheden.

Apparatuurkenmerken

Het koelmiddel uit de ketel gaat via de pijpleiding naar de collector. Van daaruit komt de vloeistof de vloerpijpleiding binnen. Het geeft warmte af en keert terug naar de collector, die een aparte retouruitlaat voor de gekoelde warmtedrager heeft. De circulatiepomp pompt water terug in de ketel.

Met handmatige regeling van het temperatuurregime worden kleppen op het circuit geïnstalleerd met koud water en een warmtedrager van hoge temperatuur. Als de kamer goed genoeg is opgewarmd, is de warmwaterkraan gesloten. Als de kamer koud is, wordt de klep geopend.

Voor automatische regeling van de verwarmingsmodus is een driewegmengkraan met thermostaat en een externe temperatuursensor geïnstalleerd. Dit systeem vormt een thermostatische klep. Het is geïnstalleerd bij de inlaat van het verdeelstuk. De apparatuur is gemaakt van messing of brons.

 • De driewegklep heeft 3 uitgangen voor warm en koud water en voor het verwarmingsmedium, dat aan de vloerlijn wordt toegevoerd. Op de behuizing geven markeringen de richting van stromingen met verschillende temperaturen aan.
 • Er is een mengkamer voorzien voor het mengen van vloeistoffen met verschillende temperaturen.
 • Op de behuizing zit een thermostaat met temperatuurregelaar.
 • De temperatuursensor bevindt zich op de thermostaat.
 • De kleppen sluiten de koude en warme stroomuitlaten af. Ze kunnen schijfvormig of naaldvormig zijn. Hun werk hangt af van de thermostaat.
 • De thermostaat is een systeem dat bestaat uit een vloeistofcapsule en een veerbelaste steel. Er zijn kleppen aan vastgemaakt.
 • De temperatuursensor heeft een digitaal paneel waarop de verwarmingsmodi worden aangegeven.

Wij raden aan: hoeveel kost een warme vloer?

De thermostaat kan in de thermische kop of in de actuator worden geplaatst. De apparaten hebben een ander circuit, maar hetzelfde werkingsprincipe. De thermische kop is een thermostaat die werkt met behulp van een vloeistof: hij is gevoelig voor temperatuurveranderingen.

De servo's worden aangedreven door het elektrische netwerk. De vloeistof zit in een container. Het bevat een verwarmingsplaat. De servo is op het spruitstuk geïnstalleerd.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (44)

De driewegmengkraan is ontworpen voor verwarmingssystemen van grote oppervlakken. In aparte kamers of in landhuizen is een tweewegklep op de collector aangesloten. Het is geïnstalleerd op een circuit met een hoge temperatuur koelvloeistof. Water stroomt er maar in één richting doorheen.

Het apparaat installeren

De collector voor een warmwatervloer wordt volgens het volgende schema gemonteerd:

 • Het is noodzakelijk om een ​​frame onder het apparaat te installeren. Het wordt rechtstreeks op de muur gemonteerd in een horizontale positie of in een speciaal geprepareerde nis. Bij het kiezen van een plaats voor installatie, moet men zich laten leiden door de beschikbaarheid van vrije toegang tot het apparaat om het vereiste aantal pijpleidingen aan te sluiten. Ook wordt vaak een speciale kast gebruikt voor het monteren van het apparaat. In deze vorm past het apparaat in elke kamer.
 • Aansluiting op een verwarmingsketel. De koelvloeistof wordt van onderaf aan het systeem toegevoerd en de retour wordt van bovenaf geplaatst. Ook moet u voor het frame kogelafsnijdingen installeren. Achter de kranen wordt een circulatiepomp geplaatst.
 • Het overstortventiel wordt geplaatst. Het moet zijn uitgerust met een temperatuurbegrenzer. Achter deze unit is een verdeelblok gemonteerd.
 • De bedrading van pijpleidingen naar de warme vloer wordt uitgevoerd. De elementen waardoor de koelvloeistof het systeem binnenkomt, worden bovenaan geplaatst. De leidingen van de vloerverwarming worden van onderaf aangelegd.
 • Als u het apparaat met uw eigen handen wilt installeren, is het noodzakelijk om afsluiters, die zijn uitgerust met een thermostaat, aan te sluiten op het verdeelstuk. Bij het samenstellen van een kant-en-klaar bouwpakket hoeft u dit niet te doen.
 • De collector wordt met knelkoppelingen op het verwarmingssysteem aangesloten.Dit element bestaat uit een klemring, een steunbus en een tussenmoer.
 • Spruitstuk druktesten. Na de installatie van alle structurele elementen, is het noodzakelijk om te controleren hoe strak het resulterende systeem is. Hiervoor is de unit aangesloten op een circulatiepomp. Het bouwt druk op in het systeem. In deze vorm blijft het watercircuit een dag staan. Controleer daarna de druk. Als het niet is veranderd, is de installatie geslaagd.

Hoe werkt automatisering?

De thermostatische driewegklep voor vloerverwarming wordt voor de verdeler aangesloten. Op de sensor is een bepaalde temperatuurmodus ingesteld. Het apparaat begint te werken wanneer de parameters worden gewijzigd.

 1. Het apparaat bestaat uit een halfgeleider die de temperatuur heeft van het koelmiddel dat de lijn binnenkomt. Energie wordt overgebracht naar de thermostaatvloeistof.
 2. Met een toename van de verwarming zet de vloeistof uit en drukt op de steel, die wordt verlaagd.
 3. Dit sluit de uitlaat van de hete buis en opent de uitlaat van het retourcircuit.
 4. De gekoelde warmtedrager komt de kamer van de driewegmenger binnen, waar hij wordt verbonden met warm water uit de ketel. Het mengproces kan plaatsvinden in een T-vormig patroon: warme en koude koelvloeistof stroomt symmetrisch van beide kanten de thermostatische mengkraan binnen. De vloeistof komt onder een hoek van 900 in de hoofdleiding. Bij het L-vormige schema komt heet water vanaf de zijkant de mengkamer binnen.
 5. De temperatuur van het verwarmingsmedium neemt af. Het komt afgekoeld de vloerlijn binnen. De verwarmingsmodus heeft de neiging om de ingestelde snelheid te bereiken.
 6. Naarmate de temperatuur daalt, wordt de vloeistof in de thermostaat smaller. De veerbelaste steel wordt rechtgetrokken, de uitlaat van koud water is gesloten, die door de retourleiding gaat. De hete koelvloeistof komt weer de lijn binnen.

Bij gebruik van servoaandrijvingen wordt op de mengkraan voor de vloerverwarming een apparaat aangesloten dat op het lichtnet werkt. De sensor warmt op, sluit het elektrische circuit. De plaat warmt op, die op zijn beurt warmte aan de thermische vloeistof overbrengt. Het zet uit, drukt op de steel, waardoor de schotelkleppen werken.

Wij adviseren: Hoe wordt geëxpandeerd polystyreen gebruikt voor vloerverwarming?

Bij gebruik van een servoaandrijving verandert het verwarmingssysteem de bedrijfsmodus binnen 3 minuten. Als een thermische kop wordt gebruikt als een automatisch apparaat, duurt het maximaal 15 minuten om de vloeistof in de thermostaat te verwarmen.

Het werkingsprincipe van een tweewegklep voor vloerverwarming is enigszins anders. Wanneer de temperatuur in de leiding stijgt, laat de thermostaat de schotelkleppen of een kogelapparaat werken, waardoor de afvoer voor warm water volledig wordt geblokkeerd. De gekoelde warmtedrager van de retourleiding keert terug naar het vloercircuit.

Wanneer de temperatuur daalt, opent de klep heet water en sluit de retourleiding af. Er is geen menging van de vloeistof. Het werkingsprincipe van een tweeweg thermostatische klep voor vloerverwarming is identiek aan handmatige klepschakeling, maar het systeem werkt in automatische modus.

Voor een groot verwarmingsoppervlak is in het verwarmingssysteem een ​​drieweg-thermostaatklep voor vloerverwarming geïnstalleerd. De apparatuur is nodig voor een boiler die water op hoge temperatuur verwarmt. De tweewegklep is op het systeem aangesloten als extra verwarmingsregeling voor individuele kamers.

Apparatuur voor automatische regeling van de verwarmingsmodus kan worden geïnstalleerd in een verwarmingssysteem met één of twee circuits. Handig bij gebruik van verschillende soorten verwarming, met radiator en vloerverwarming. De menger wordt stroomopwaarts van de circulatiepomp aangesloten. Ik raad aan om vooraf een waterfilter te installeren. Gebruik bij het aansluiten de montagemethode met schroefdraad.

Soorten vloerverwarmingssystemen

Er zijn twee fundamenteel verschillende systemen, houd rekening met hun sterke en zwakke punten. De keuze van een schema heeft invloed op het comfort van een verblijf in woongebouwen, houd hier rekening mee bij het nemen van een beslissing, houd niet alleen rekening met de technische parameters van verschillende schema's, maar ook met de kenmerken van het pand en bestaande verwarmingssystemen.

Water-warmte-geïsoleerde vloer

Zorgt voor een gelijkmatige vloerverwarming, compatibel met sommige bestaande verwarmingssystemen in oude gebouwen. De nadelen zijn onder meer de complexiteit van de apparatuur en installatiewerkzaamheden en de hoge geschatte kosten. Daarnaast reduceert het watersysteem de hoogte van de ruimte met minimaal 10 cm door de betonnen chape. Om een ​​bedradingsschema te maken, is de kamer verdeeld in afzonderlijke secties, rekening houdend met de grootte en configuratie van de vloer, elk circuit moet ongeveer dezelfde lengte leidingen hebben, anders zal de verwarming ongelijkmatig zijn. Afhankelijk van de bouwtechniek kan de waterbodem verschillende installatieschema's hebben.

 1. Op een betonnen sokkel. Het bestaat uit een laag thermische isolatie op een betonnen sokkel, een metalen gaas voor het leggen van buizen, pijpleidingen, een bovenste chape en een afwerkvloerbedekking.
 2. Polystyreen. Het is niet nodig om een ​​modernere methode te gebruiken voor het leggen van een met water verwarmde vloer, een cementzanddekvloer. Op de warmte-isolerende laag worden speciale polystyreenplaten met plaatsen voor het bevestigen van kunststofleidingen gelegd. De afgewerkte bedrading is bedekt met gipsvezelplaten, waarop de afwerkvloer wordt gelegd.

Een veelvoorkomend nadeel van water-vloerverwarming is dat calamiteiten zeer ernstige gevolgen hebben. De meest complexe elementen van een met water verwarmde vloer zijn een mengeenheid en een verdeelstuk.

Beschrijving van soorten mengeenheden

De mengeenheid zorgt voor een constante en uitgebalanceerde circulatie van verwarmd water langs de aangelegde circuits, verandert de bewegingssnelheid, handhaaft onafhankelijk de ingestelde temperatuur voor het verwarmen van de vloer en de warmtedrager. Afhankelijk van de ontwerpkenmerken kan het verschillende typen hebben:

 • met een serieschakeling van een waterpomp en een tweeweg thermische klep;
 • met een serieschakeling van een waterpomp en een drieweg thermische klep;
 • met een serieschakeling van een waterpomp, werkt een drieweg thermische klep met stromen die samenkomen in één knooppunt;
 • met parallelle aansluiting van een waterpomp, tweeweg thermische klep;
 • de waterpomp is parallel geschakeld, de thermische klep is drieweg.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (45)

Mengunit voor vloerverwarming

Elk schema heeft zijn eigen kenmerken, de selectie wordt uitgevoerd rekening houdend met de technische parameters en het aantal verwarmingscircuits.

Hoe installeer ik een driewegklep voor vloerverwarming? (46)

Lay-out van leidingen voor radiatoren en warmwatervloer

Verdeelspruitstukken

Ontworpen om alle verwarmingsapparaten van het vloerverwarmingssysteem op één plek aan te sluiten. Afhankelijk van de nomenclatuur en het aantal extra speciale apparatuur, kunnen ze eenvoudig en verbeterd worden. Simpele exemplaren hebben geen fittingen en worden alleen gebruikt om fittingen aan te sluiten. De verbeterde hebben controlesensoren, prestatieapparatuur, meetinstrumenten, enz.

Waarom de met water verwarmde vloer niet verwarmt: storingen en hun eliminatie

Vloerverwarming op waterbasis is een vrij complex systeem van onderling verbonden componenten. Als de waterwarmte-geïsoleerde vloer niet werkt, kunnen de redenen verschillen.

Allereerst moet u de belangrijkste elementen van dit type verwarming kennen:

 1. Buizen - leidingen waardoor de koelvloeistof circuleert, die warmte naar het vloeroppervlak overbrengt.
 2. Omzeilen.
 3. Circulatiepomp.
 4. Collector en elektrische aandrijvingen van de ingangsgroep, die dient om de stroom in de circuits te regelen, evenals een inregelafsluiter die is ontworpen om verwarmd en reeds afgegeven warm water te mengen.
 5. Thermostaten en thermostatenwaardoor de ingestelde temperatuur kan worden geregeld en gehandhaafd. Bij een storing is zowel koeling als kritische oververhitting van het systeem mogelijk.

Het is de moeite waard om rekening te houden met mogelijke gebreken in de installatie. Het zal problematisch zijn om een ​​\u200b\u200bstoring zoals bijvoorbeeld onvoldoende isolatie en hoog warmteverlies te elimineren, omdat u de vloerbedekking van de warmwatervloer moet verhogen, de dekvloer en leidingen moet demonteren.

Ook als de warmwatervloer niet opwarmt, de redenen kunnen liggen in onjuiste berekeningen in het ontwerp en als gevolg daarvan onjuist geselecteerde systeemcomponenten. Dat komt vaak voor voor een goede verwarming niet genoeg energie... In dit geval zit de kwestie in de lage spanning van het netwerk of onvoldoende ketelvermogen.

We zullen echter de meest typische storingen, plaatsen en oorzaken van hun optreden bekijken, evenals manieren om het probleem op te lossen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated: 20/05/2023

Views: 6241

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.