leggen en installeren met uw eigen handen (2023)

Verwarmen en uw leefruimte warm houden - het belangrijkste vraagstuk van vandaag. Het vloeroppervlak van een keuken, badkamer, toilet of gang is vaak een koele keramische vloer. In de zomer kan dit een welkome factor zijn, maar in de winter wordt een koude vloer een probleem, vooral voor gezinnen met kleine kinderen. Elektrische vloerverwarming onder tegels is een aanvaardbare methode om dit probleem op te lossen. Elektrische vloerverwarming is niet moeilijk te installeren als u de basistechnieken voor het leggen onder een tegel kent.

Inhoud

 • 1 Welke opties zijn er?
 • 2 Voorbereiding van het oppervlak
  • 2.1 Oppervlakte-isolatie
 • 3 Lay-out
 • 4 Materiaal berekening
 • 5 Controleren van de bedrading
 • 6 Montage van de temperatuursensor
 • 7 Leggen van kabel of thermo mat
 • 8 Betegelen en storten van tegels

Welke opties zijn er?

De hoge warmteafgifte van keramische tegels is een voordeel voor elke vloerverwarmingsmethode.

leggen en installeren met uw eigen handen (1)

Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

 • kabel;
 • film;
 • verwarmingsmatten;
 • staaf.

Bij de kabelmethode bestaat de installatie van elektrische vloerverwarming onder de tegels uit het leggen van weerstandsverwarmingskabel, die met speciale clips aan de stroken wordt bevestigd. Een kabel met enkele kern is goedkoper, maar een kabel met dubbele kern wordt vaker gebruikt, omdat deze zeer betrouwbaar is. Soms wordt een kabel gebruikt met een plastic matrix tussen twee geleiders die warmte produceren.

U kunt voor deze verwarmingsmethode kant-en-klare kits kopen, waarvan de prijs afhangt van de accessoires, de lengte en het vermogen van de kabel. Een complete kit kan zelfs gereedschap bevatten. Het is economischer om zelfstandig verwarmingselementen op te halen en de vloerverwarming met eigen handen te installeren.

Infrarood-folieverwarming is een dure maar veilige methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een flexibel plastic vel papier met ingebouwde infrarood-verwarmingselementen.

(Video) Zelf je aardingspen plaatsen

Verwarmingsmatten bestaan uit een montagerooster waaraan een kabel is bevestigd. Voor de installatie is geen betonmengsel nodig, waardoor de belasting van het plafond toeneemt en de plafondhoogte afneemt. Deze methode is gemakkelijk te installeren, en daarom zeer populair. De uiteindelijke keuze van vloerverwarming hangt samen met de berekening van de optimale warmteafvoer. In dit geval is het berekenen van het verwarmingsvermogen van de matten veel eenvoudiger dan het berekenen van de lengten van de verwarmingskabels.

De kernmethode maakt gebruik van staafjes koolstofvezel die in serie met elkaar zijn verbonden. De installatieset bevat de koolstofvezelmatten, kabels en aansluitsets; de overige elementen (warmteregelaar, thermische isolatie, bitumenisolatie, kleefband enz.) moeten afzonderlijk worden gekocht.

Voorbereiding van het oppervlak

De technologie voor het installeren van vloerverwarming vereist een grondige voorbereiding van het oppervlak voordat de verwarmingselementen worden gelegd. Verwarmingsmatten of -kabels mogen alleen worden geïnstalleerd op een schone en vlakke vloer zonder uitsteeksels of scheuren. Primer, betonnen dekvloer of gietvloer kunnen ook worden gebruikt.

Lees ook: Wat is potentiaal en potentiaalverschil tussen twee punten

Thermische isolatie van het oppervlak

leggen en installeren met uw eigen handen (3)

Om het warmteverlies tot een minimum te beperken en een efficiënte verwarming van de ruimte te bereiken, wordt bij de voorbereiding een thermische isolatielaag gebruikt. Afhankelijk van de vereiste isolatiedikte worden de volgende materialen gebruikt

(Video) Hoe kan je zelf je zekeringskast aansluiten

 • Piepschuim;
 • piepschuim;
 • polystyreenschuim met foliecoating; polystyreenschuim met schuimcoating; polystyreenschuim met foliecoating.

Op balkons, loggia's, boven onverwarmde ruimten of kelders worden dikke isolatiematerialen tot 100 mm gebruikt (types geschuimd polystyreen en geschuimd polystyreen). Voor een dunne isolatielaag wordt folie van het type folie gebruikt (het reflecterende oppervlak van de folie moet naar boven zijn gericht). Alle voegen en naden zijn afgedicht met folieband. Vloerverwarming voor betegeling in de badkamer wordt bovendien voorzien van een laagje waterdichting.

Lay-out

Voordat het verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd, moet een plattegrond op papier worden gemaakt. Dit wordt gebruikt om bufferzones af te bakenen met vaste meubelen, toestellen, radiatoren en leidingen. Verwarmingssystemen mogen niet onder meubels of apparaten worden gelegd, omdat dit een extra belasting voor de kabels zou betekenen (omdat de warmte niet naar boven kan ontsnappen, raken de kabels oververhit).

Dit resulteert in een onregelmatige veelhoek ingeschreven in de rechthoek van de kamer. De omtrek van de toekomstige elektrische vloer, de stroomvoorziening en de plaats van de thermostaat op de muur (op een hoogte van ongeveer een meter) zijn op het schema aangegeven. Ook moet een afstand van 20 cm tot de wanden worden aangehouden en moet de afstand tussen de kabelrollen ten minste 10 cm bedragen. Vanaf de papieren tekening wordt de lay-out overgebracht op het voorbereide vloeroppervlak. Een goed ontworpen circuit zal de aanschafkosten van het verwarmingssysteem drukken en de kabel beschermen tegen oververhitting.

Materiaal berekening

De vereiste vermogensdichtheid van de kabel wordt berekend aan de hand van het vloeroppervlak dat door het verwarmingssysteem moet worden bestreken. Alvorens de materialen aan te kopen, moeten het verwarmingsoppervlak en het vermogen van de kabel worden berekend. U kunt dit doen met een computerprogramma of vraag het uw verkoopmedewerker. Zelf kunt u de kabellengte berekenen door het te verwarmen oppervlak te vermenigvuldigen met de gekozen vermogensdichtheid en dit te delen door het wattage van de kabel.

Afhankelijk van de kenmerken van de ruimte kan het stroomverbruik van de elektrische vloerverwarming variëren van 100 tot 180 Watt/m². Een droge, verwarmde ruimte die door een andere bron wordt verwarmd, zal tot 120 watt/m² nodig hebben. Als de luchtvochtigheid hoog is, bv. in een badkamer, wordt tot 150 watt/m² gebruikt. Op een balkon, een loggia of in een onverwarmde ruimte kan het vermogen oplopen tot 180 watt/m². Vloerverwarming onder tegels kan de belangrijkste warmtebron zijn, dit beïnvloedt de specifieke warmteafgifte van de te verwarmen ruimte.

leggen en installeren met uw eigen handen (4)

De kabellengte wordt als volgt berekend: vermenigvuldig het vereiste specifieke verwarmingsvermogen met 100 en deel door het wattage van de kabel. De berekening moet worden uitgevoerd om te voorkomen dat de kabel wordt doorgesneden (dit is ten strengste verboden). Bij gebruik van eenaderige verwarmingskabels moet er rekening mee worden gehouden dat het uiteinde van de kabel terug moet naar het begin van de installatie, waardoor de lengte van de kabel toeneemt. Voor het leggen van verwarmingsmatten hoeft de kabelafstand niet te worden berekend. De capaciteit van het systeem wordt berekend op basis van de verwarmingsoppervlakte.

Lees ook: Hoe installeer en installeer je zelf een schotelantenne?

Controle van de elektrische installatie

Vloerverwarming onder de tegels vergt veel energie. Controleer vóór de installatie of de bestaande bedrading geschikt is voor de nieuwe belasting. Indien bij de berekening van de kabeldoorsnede blijkt dat de aderdiameter niet aan de eisen voldoet, moet deze worden vervangen. Sluit het verwarmingssysteem niet aan op een stopcontact. Het is het beste om extra bedrading naar het schakelbord te leiden.

(Video) Handyman Tips & Hacks Die Buitengewoon Goed Werken ▶11

Bij het plannen van de bedrading moet rekening worden gehouden met de capaciteit van de elektrische apparaten. Indien zij meer dan 2 kW verbruiken, moeten zij op afzonderlijke zekeringkasten worden aangesloten. Een aardlekschakelaar (RCD) die werkt met een nominale stroom tot 30 mA wordt gebruikt om de elektrische isolatie te beschermen. In natte ruimten worden aardgeleiders gebruikt die met grote metalen voorwerpen zijn verbonden.

Installatie van de temperatuursensor

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de aansluitvoorschriften voor de temperatuurregelaar en de temperatuursensor. De thermostaat is de regeleenheid voor de elektrische vloer en verwerkt de informatie van de warmtesensor en schakelt de verwarming uit en in. De regelaar kan programmeerbaar zijn of zonder voorgeprogrammeerd programma; hij wordt op een hoogte van ongeveer één meter op een toegankelijke plaats aan de muur bevestigd.

leggen en installeren met uw eigen handen (5)

De kabel die de regelaar verbindt met het verwarmingssysteem wordt gelegd in een leiding en een speciale buis. De draad van de thermostaat wordt verbonden met de warmtesensor die op maximaal 40 cm van de muur tussen de kabelrollen wordt aangebracht. De leiding moet zonder knikken worden gelegd; de verbindingsrand met het verwarmingssysteem wordt geïsoleerd met kit om het binnendringen van de dekvloermortel te voorkomen. De temperatuursensor wordt ook in een leiding geplaatst om de toegankelijkheid bij reparaties te waarborgen.

Leggen van de kabel of de dompelbuis

Voordat u de kabel vloerverwarming gaat installeren, moet u de weerstand van de kabel meten. De kabel wordt op een berekende afstand (ten minste 10 cm) in een serpentine-patroon gelegd met behulp van een speciale bevestigingsstrip. Soms wordt een wapeningsnet aangebracht waaraan de kabel wordt bevestigd met plastic klemmen. Om de kabel te verstevigen, kunt u bevestigingsstrips met gaten gebruiken. Er moet een afstand van ten hoogste 20 cm tot de wanden worden aangehouden.

Bij de installatie van kabels met één ader is het noodzakelijk het uiteinde van de kabel naar het oorspronkelijke installatiepunt te leiden zonder andere aders te kruisen. Bij een tweeaderige kabel dient één draad als warmtebron en sluit de andere de stroomkring, zodat aan het eind van de kabel een verbindingsmof wordt gemaakt. De kabel wordt geïnstalleerd na voorbereiding van het oppervlak, thermische isolatie (en zo nodig waterdichting) en een kleine laag betonnen dekvloer. Soms wordt de kabel rechtstreeks in de betonnen dekvloer aangebracht. Het verwarmingsoppervlak wordt loodrecht op de wand gemonteerd waarop de thermostaat wordt geplaatst.

Lees ook: Wat is het verschil tussen geleiders en diëlektrische stoffen, hun eigenschappen en toepassingen

Mesh thermo matten bestaan uit een dunne kabel bevestigd aan een gaas van glasvezel. De matten kunnen zonder betonnen dekvloer worden gelegd door ze in tegellijm te leggen, waarbij de dikte wordt verhoogd tot 10 cm. Er zijn thermo-mat modellen met een zelfklevende onderzijde die alleen maar op de vloer hoeft te worden gedrukt om een goede bevestiging te garanderen. Matten met een elastische basis kunnen worden uitgerekt voor complexe verwarmingspatroonconfiguraties.

Verwarmingsmatten kunnen eenvoudiger worden geïnstalleerd dan kabelmatten: u hoeft de afstand tussen de spoelen niet te berekenen en de kabel hoeft niet te worden gebogen. Het is echter belangrijk te weten hoe vloerverwarming volgens deze methode correct kan worden geïnstalleerd. De matten moeten met plakband op de thermische isolatielaag worden bevestigd, waarbij een afstand van maximaal 10 cm tussen de verwarmingsstukken en ongeveer 20 cm van de muur moet worden aangehouden. Bij het maken van bochten kunnen de matten worden bijgesneden zonder de kabel aan te raken, en kunnen de gewenste bochten worden gemaakt. Na de installatie moet het elektrische systeem op weerstand worden getest.

(Video) Leer in 30 minuten hoe je een HR CV-ketel vakkundig kunt aansluiten (Remeha Avanta installeren )

Het gieten van de dekvloer en het leggen van de tegels

De installatie van elektrische vloerverwarming wordt voltooid met het aanbrengen van een beschermende laag. Dit kan een betonnen dekvloer of een vulvloer zijn. Meestal wordt voor het rechtstreeks leggen van keramische tegels een speciaal lijmmengsel gebruikt. De dikte van de dekvloer of de lijmlaag moet 3 tot 5 cm bedragen. Soms wordt de lijmlaag tweemaal aangebracht: eerst worden de matten of kabelcontouren bedekt en vervolgens wordt de volgende laag voor het leggen van tegels aangebracht.

leggen en installeren met uw eigen handen (6)

Keramische tegellijm moet ontworpen zijn voor warme ondergronden, dergelijke mengsels worden speciaal geëtiketteerd verkocht of met een aanduiding van het bedrijfstemperatuurbereik. Het aanbrengen van de lijm op het verwarmingsdeel mag geen mechanische schade of luchtleemtes veroorzaken. De laag tegellijm moet 3 maal de diameter van de verwarmingskabel zijn. De vloer kan worden gebruikt wanneer de dekvloer en de lijm volledig droog zijn.

Verwante artikelen:

Hoe installeer je infrarood vloerverwarming onder tegels?
Soorten thermische regelaars voor vloerverwarming
Hoe sluit je een infrarood vloerverwarming aan op elektriciteit - aansluitschema
Wat is infra-rood membraan vloerverwarming?
(Video) Flexibele leidingen leggen - EIGEN HUIS & TUIN
Hoe regel je de bedrading in de flat met je eigen handen?
Hoe elektrische bedrading in een houten huis met je eigen handen te installeren - stap voor stap instructies

Videos

1. Zwembad bouwen - Volledige versie
(Nicole Michael DIY)
2. Zelf je pv zonnepanelen plaatsen op een hellend dak (deel 2) Zelfbouw voor pv zonnepanelen.
(Easykit Slimme zelfbouw)
3. Hoe ziet een laadpaal installatie eruit? | 50five
(50five)
4. Zelf vloerverwarming leggen met het noppenplaat systeem (volledige instructiefilm)
(Vloerverwarmingzelfleggen)
5. Hoe Parquetvinyl in visgraat patroon installeren? Ontdek het hier! DIY
(ParquetVinyl)
6. Instructievideo: Aansluiten zonne-energiesysteem op de meterkast (vrije groep in eigen zekeringkast)
(DirectSolar1)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated: 01/08/2023

Views: 6813

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.