technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (2023)

Vloerverwarming kan een mooie aanvulling zijn op het verwarmingssysteem of worden gebruikt als hoofdverwarming. Afhankelijk van het doel en het type pand wordt een van de beschikbare opties gekozen. De mogelijkheid om een ​​vloerverwarming op water te installeren is beperkt in appartementen, het elektrische systeem is universeel. Het is eenvoudig te installeren en past onder verschillende vloerbedekkingen.

Inhoud

 1. Soorten elektrische vloerverwarming
 2. Kabel
 3. Verwarmingsmatten
 4. Infrarood
 5. Voor- en nadelen van vloerverwarming
 6. Hoe kies je een elektrische vloer voor tegels?
 7. Doe-het-zelf installatietechniek
 8. Installatie van vloerverwarming met matten
 9. Stap-voor-stap instructie
 10. Matten leggen
 11. Infrarood vloer installatie
 12. Regels voor de werking van vloerverwarming onder tegels

Soorten elektrische vloerverwarming

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (1)

De universele versie van het verwarmingssysteem kan in elke kamer worden gebruikt, inclusief een balkon. Elektrische vloerverwarming wordt gelegd onder tegels, laminaat of hout. Elke fabrikant geeft de toegestane soorten aflak aan. Soorten elektrische vloerverwarming verschillen in het ontwerp van verwarmingselementen.

Kabel

De eenvoudigste en goedkoopste optie is het gebruik van een verwarmingskabel. De temperatuur stijgt door de verwarming van de metalen kernen tijdens het passeren van een elektrische stroom. Er zijn voor het type kabel:

 • Resistief - bestaat uit een of twee kernen, beschermende vlecht en isolatie. Verwarmt gelijkmatig over de gehele lengte. Een enkeladerige draad vereist dat tijdens het leggen twee uiteinden op één punt bij elkaar worden gebracht. De tweekernversie heeft dergelijke installatiebeperkingen niet.
 • Zelfregulerend - de koperen draden van de draad worden aangevuld met een halfgeleidermatrix. Een speciaal schild houdt elektromagnetische straling tegen. De temperatuur in verschillende delen van de draad is afhankelijk van de omgeving.

Het kabelverwarmingselement kan in elke ruimteconfiguratie worden geïnstalleerd. Van de minnen: de noodzaak van dekvloerinstallatie en problemen met reparaties.

Verwarmingsmatten

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (2)

Verbeterde toepassing van verwarmingskabels. De draad is al in rollen gelegd en vastgemaakt aan het glasvezelgaas. Modellen zijn verkrijgbaar met enkeladerige en dubbeladerige kabels. De matten worden op rollen verkocht en hebben koppelingen voor het aansluiten van een thermostaat. Ze kunnen worden geïnstalleerd op afzonderlijke delen van de vloer die extra verwarming nodig hebben. Het systeem werkt volgens het principe van convectie - warme luchtstromen stijgen naar het plafond.

(Video) Mythes/commentaren over warmtepompen, een eerlijk verhaal van een bezitter en installateur.

Bij het kiezen van matten is het niet nodig om complexe berekeningen uit te voeren, hun kracht is van tevoren bekend, dit wordt aangegeven in het paspoort. Om de hoogte van de kamer niet te verliezen, mag deze direct in een laag tegellijm worden gelegd. De geringe dikte van de matten en het gemak van installatie maken ze de beste optie voor tegels.

Infrarood

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (3)

Het infrarood vloersysteem loopt voor op convectieve modellen wat betreft uniformiteit en warmteoverdrachtssnelheid. Het is een dunne meerlagige film die uit verschillende elementen bestaat:

 • koolstof verwarmingsplaten;
 • koperen of zilveren geleiders;
 • substraat;
 • beschermende PVC-laag.

IR-film wordt gebruikt onder laminaat, linoleum, tapijt of houten vloer. De dikte is ongeveer 0,4 mm. De ruimte wordt verwarmd door infraroodstraling, terwijl de lucht niet uitdroogt. Het voordeel is een droge plaatsing zonder dekvloer en lijm.De folie kan langs de gemarkeerde lijnen in secties worden gesneden.

Door de parallelle aansluiting van IR-strips, als een onderdeel breekt, valt het hele systeem niet uit.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (4)

De populariteit van elektrische vloerverwarming is te danken aan de vele voordelen:

 • Comfortabel warmteverdelingsschema. Door de werking van het systeem wordt het gehele oppervlak van de vloer verwarmd. Het grote terugslagoppervlak zorgt voor dezelfde temperatuur in verschillende delen van de kamer. Bij het gebruik van radiatoren blijft de vloer koud, wat ongemak veroorzaakt voor de eigenaren van een appartement of huis. Met kabel- en infraroodverwarming verandert de situatie drastisch. De meest aangename temperatuur zit onderaan.
 • Verborgen installatie - het systeem schendt het interieur van de kamer niet, vereist geen vrije ruimte.
 • Vanwege de lage temperatuur zijn de convectiestromen van het verwarmde oppervlak zwak, ze brengen geen microdeeltjes van stof omhoog.
 • Veelzijdigheid - elektrische vloerverwarming kan in elke ruimte worden gemaakt. Het ontwerp maakt de overlap niet zwaarder, vereist geen goedkeuringsprocedure.
 • Bij professionele installatie is het systeem brandveilig.
 • Elektrische vloerverwarming is uitgerust met fijnafstellingsapparaten waarmee u de temperatuur individueel kunt selecteren.

Het installeren van verwarmingsmatten of infraroodfilms is eenvoudig. De huiseigenaar kan de installatie zelf uitvoeren.

De nadelen zijn onder meer de kosten van elektriciteit, de complexiteit van de reparatie en het verhogen van het vloerniveau bij het leggen van de verwarmingskabel.

(Video) 17. Wat is slim? Een e-boiler of een warmtepomp-boiler?

Hoe kies je een elektrische vloer voor tegels?

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (5)

De combinatie van vloerverwarming en keramische tegels brengt comfort en esthetiek in uw huis. Bij het kiezen van een verwarmingsstructuur wordt rekening gehouden met het vermogen en de bedieningskenmerken. Infraroodfolie is, ondanks zijn effectiviteit, niet geschikt om te betegelen. Hoge luchtvochtigheid en agressieve omgeving hebben een negatieve invloed op de conditie van de infraroodvloer. Er zijn nog twee opties: kabel of matten.

Basisvereisten van de consument:

 • duurzaamheid en betrouwbaarheid;
 • zuinig energieverbruik;
 • efficiëntie;
 • beschikbaarheid van installatie;
 • democratische prijs.

Het eerste advies bij het kiezen is om producten van een bekend merk te kopen. De merkbeoordeling zal u helpen beslissen over de aankoop. Onder de fabrikanten van vloerverwarming zijn de volgende bedrijven populair:

 • Devi - elektrische verwarmingssystemen zijn 2,5-4,5 mm dik, wat het vloerniveau iets verhoogt. De matten van de fabrikant hebben verschillende capaciteiten, ze zijn ontworpen voor installatie in ruimtes van 0,5 tot 12 m². m.
 • Thermo - de verwarmingskabel is betrouwbaar afgeschermd om elektromagnetische straling te verminderen. Thermomatten van het Zweedse bedrijf worden geproduceerd met een zelfklevende basis of een folielaag. Om de temperatuur te regelen zit er een thermostaat in de kit.
 • Teplolux - de producten van het Russische bedrijf worden gepresenteerd in een breed scala aan opties voor appartementen, huizen en kantoren. Het verwarmingssysteem is uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een eenvoudige installatie. Het bedrijf heeft een garantie van 50 jaar.
 • Rehau is een tweeaderige zelfregelende kabel met dubbele isolatie en beschermende omvlechting. Duitse vloerverwarmingssystemen in de vorm van matten hebben een zelfklevende basis, wat de installatie vereenvoudigt.

De aanbevelingen voor het kiezen van een systeem zijn afhankelijk van het type en de oppervlakte van de kamer. In een groot privéhuis is het raadzaam om verwarmingsmatten te gebruiken en voor een snelle installatie in een appartement is een warme filmvloer geschikt, waarvoor geen aanzienlijke installatiekosten nodig zijn.

Het doel van het systeem is ook belangrijk - de hoofd- of extra warmtebron. In het eerste geval wordt rekening gehouden met het algemene warmteverlies van de ruimte en het klimaat in de regio. Het gemiddelde ontwerpvermogen van de constructie is 120-180 W / kV. m. De aflak is een van de beslissende factoren. Het is noodzakelijk om te weten of het compatibel is met het vloerverwarmingssysteem.

Doe-het-zelf installatietechniek

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (6)

Fabrikanten van elektrische vloerverwarmingssystemen geven installatie-instructies. Als u ernaar handelt, kunt u de styling zelf doen, waardoor u geld bespaart. Elk type verwarming vereist voorbereiding van de basis. Het moet gelijkmatig, goed geïsoleerd en beschermd zijn tegen vocht.

Installatie van vloerverwarming met matten

Het plaatsen van een elektrische vloerverwarming begint met het maken van een plan. Het is noodzakelijk om een ​​\u200b\u200bschema te tekenen voor het leggen van de matten, met uitzondering van de plaatsen waar omvangrijke meubels zich bevinden. In de ontwerpfase wordt een plaats gekozen voor het plaatsen van de thermostaat. Bij een hoge systeemcapaciteit (matten beslaan een oppervlakte van meer dan 10 vierkante meter), is een aparte lijn van het schakelbord vereist. Er wordt een verticaal kanaal gemaakt onder de thermostaat en de draden van de temperatuursensor in de muur. Het bedieningsapparaat wordt op een hoogte van 30-100 cm van de vloer geplaatst. Onder de thermostaat en bedrading is een aansluitdoos gemonteerd.

(Video) 10 veelgemaakte fouten bij een warmtepomp

Voor de sensordraad is een groef in de vloer voorbereid. Het moet zich tussen de windingen van het verwarmingselement bevinden. Met deze positie kunt u de temperatuur correct bepalen. Ter bescherming tegen vocht wordt het apparaat in een gegolfde buis geplaatst, het uiteinde in de vloer wordt afgesloten met een plug.

Stap-voor-stap instructie

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (7)

De eerste fase van het werk is de voorbereiding van de fundering. De beste optie is om een ​​betonnen dekvloer te maken. Als er al een solide structuur is, moet deze worden geëgaliseerd en schoongemaakt. Elk verschil in het oppervlak zal uiteindelijk leiden tot breuk van de verwarmingskabel. Een goede optie is om een ​​laag zelfnivellerend mengsel aan te vullen. Nadat de oplossing is opgedroogd, gaat u verder met waterdicht maken. Als bescherming tegen vocht dient een coatingpasta of vloeibaar glas.

Een belangrijke fase is thermische isolatie. Warmteverlies leidt tot hoge stookkosten. Om geld te besparen, moet u hoogwaardige isolatie installeren. Gebruik om de basis te isoleren:

 • piepschuim;
 • geëxtrudeerd polystyreenschuim;
 • harde platen van minerale wol;
 • geschuimd polyethyleen.

De dikte van de laag is afhankelijk van de locatie van de ondergrond. Isolatie 100 mm wordt op de vloer op de grond gelegd, 30-50 mm is voldoende voor tussenvloeren. Een met aluminium gecoate ondergrond is een populaire optie geworden. Folie reflecteert effectief warmte-energie. Penofol-doeken worden van begin tot eind gestapeld, verlijmd met gemetalliseerde tape.

Matten leggen

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (8)

Verwarmingsmatten worden volgens het geplande patroon gelegd. Voorwaarde is een afstand van 10 cm van de muur en 15 cm van de radiatoren. Draai indien nodig de mat 90 of 180°, er wordt een incisie gemaakt langs het glasvezelgaas. De integriteit van het verwarmingselement mag niet worden geschonden. Na voltooiing van de installatie wordt het systeem aangesloten op het lichtnet om de functionaliteit te controleren. Het duurt 10 minuten om het resultaat te evalueren. Daarna wordt de elektriciteit uitgezet en worden de tegels gelegd. Het is nodig om te wachten tot de draden zijn afgekoeld.

De vloerbedekking wordt op een hittebestendige lijmmortel gelegd. De meest populaire is een op cement gebaseerd product. De lijmsamenstelling voor vloerverwarming moet een hoge elasticiteit hebben en niet barsten bij verwarming. Aanbevolen merken: Knauf Flex, Litoflex K80, Unis Plus, Ceresit. Het droge mengsel wordt verdund met water volgens de instructies van de fabrikant. De voorbereiding wordt vlak voor gebruik uitgevoerd.

Het lijmmengsel wordt in een uniforme laag over het gehele oppervlak van de verwarmingsmatten aangebracht. De kabel moet volledig worden verborgen. Dit beschermt het tegen mechanische schade. Om de compositie op de tegels aan te brengen, heb je een kamspaan nodig. De tegels worden, afhankelijk van de ontwerpoplossing, recht of diagonaal gelegd. Tijdens het werk controleert het gebouwniveau de afwezigheid van druppels. Nadat het lijmmengsel is opgedroogd, wordt het systeem opnieuw gecontroleerd.Het kost meer tijd, het is noodzakelijk om de mortellaag en de keramische tegel zelf op te warmen.

(Video) Wat is een warmtepompboiler? Hoe is die correct geplaatst?

Infrarood vloer installatie

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (9)

Elektrische infrarood vloerverwarming wordt droog gelegd, zonder dekvloer. U hebt een flitser en een gegolfde buis nodig om de draad van het thermostatische element te leggen. Het apparaat zelf past in een standaard stopcontactdoos. De thermostaat wordt op 50 cm van de vloer geïnstalleerd. Om het filmsysteem aan te sluiten zijn een aparte elektrische koperdraad en een automaat nodig. Bij het opstellen van een indelingsschema wordt een plaats gekozen voor de temperatuursensor. Het moet in het midden van het filmweb staan.

Tijdens de installatie worden de volgende regels in acht genomen:

 • De film wordt alleen langs de gemarkeerde lijnen gesneden.
 • Er moet minimaal 50 mm tussen aangrenzende stroken zitten.
 • De rollen worden verspreid langs de lange wand van de kamer om het aantal gewrichten te verminderen.
 • De sneden van de rails zijn geïsoleerd met de meegeleverde tape.

Alvorens te beginnen met het leggen van het IR-systeem, worden nivellering en hoogwaardige reiniging van de basis uitgevoerd. Als thermische isolatie wordt een rug van geschuimd polyethyleen aanbevolen. De isolatie wordt gelegd met de aluminiumlaag naar boven. Bevestigd aan de basis met dubbelzijdige tape.

De IR-film wordt geplaatst met koperen banden naar beneden, de strips worden aan elkaar vastgemaakt met plakband. Hetzelfde materiaal wordt gebruikt voor bevestiging aan de ondergrond. Clip-on terminals worden gebruikt om de verwarmingselementen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Ze worden in de contactincisie gestoken en met een tang vastgeklemd. Alle contactgroepen zijn geïsoleerd met bitumentape. Het blijft om het systeem op de thermostaat aan te sluiten en de werking ervan te controleren. Bij het leggen van de infraroodfilm onder de tegel wordt er een vel glasmagnesiet op gelegd.

Regels voor de werking van vloerverwarming onder tegels

technische kenmerken, voor- en nadelen, installatie (10)

Na het voltooien van de installatie van de verwarming, moet u ongeveer 30 dagen wachten totdat de dekvloer volledig droog is. Maak je geen zorgen dat het tegeloppervlak niet lang opwarmt. Het duurt enkele uren voordat de hele cake is opgewarmd. Experts geven verschillende tips voor het bedienen van het verwarmingssysteem:

 • De vloer mag niet bedekt zijn met tapijten of grote meubels zonder poten. In dergelijke gebieden treedt oververhitting en kabelstoring op.
 • Mechanische impact op de vloer van de kamer is verboden.
 • Als er een langdurig vertrek gepland is, wordt de thermostaat op een minimum gezet.
 • In het geval van een storing worden alle werkzaamheden uitgevoerd nadat het systeem spanningsloos is gemaakt.
 • Het is onmogelijk om het apparaat van verwarmingskabels, sensoren, thermostaat aan te passen.
 • Installatie van verwarmingselementen wordt uitgevoerd in zachte schoenen om schade te voorkomen.

Maak na installatie een foto van het kabelgeleidingsschema. De informatie is nuttig voor specialisten in het geval van een storing in de vloerverwarming.

Met elektrische vloerverwarming wordt het leven pas echt comfortabel. Bij strenge vorst en buiten het seizoen, wanneer de verwarming niet aan staat, zullen de tegels een aangename warmte geven.

(Video) 20. Wanneer kies je voor een single- of een multisplit airco?

Videos

1. Alles over zonnepanelen
(Vereniging Eigen Huis)
2. Wat is infrarood verwarming? Infrarood verwarming installeren
(Maxaro Roosendaal - Badkamers & Tegels)
3. FABELS waarmee zonnepanelen verkopers jou proberen te overtuigen
(Mijn Groene Woning)
4. 18 Deel 2 over e-boilers en warmtepomp boilers
(In stappen van het gas af. )
5. Webinar Dekker Watersport: AIS aan boord
(Dekker Watersport)
6. Het Enphase Micro Omvormer Systeem ☀️
(Mijn Groene Woning)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated: 2023/07/18

Views: 6817

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.