Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (2023)

Om de water-vloerverwarming te regelen, is in elke kamer een kamerthermostaat geïnstalleerd, die de bijbehorende elektrisch gemotoriseerde richtingskop op de vloerverwarmingscollector regelt.

Als alle richtingen van de vloerverwarming gesloten zijn, wordt de pomp beschermd tegen werken in een gesloten kraan door de aanwezigheid van een bypass-bypass op de mengeenheid - de pomp zal gewoon inactief draaien.

Het lijkt erop dat dit voldoende is.

Maar om het stationair draaien van de pomp van de mengeenheid uit te sluiten, is een extra apparaat vereist. Dit apparaat helpt ook om de verwarmingsketel uit te schakelen wanneer de temperatuur die is ingesteld door de thermostaten in alle kamers is bereikt.

Om de fiets niet ineens opnieuw uit te vinden, zoals hij ooit probeerde een collector voor vloerverwarming uit te vinden, laten we eens kijken wat voor soort centrale bedieningsapparatuur voor vloerverwarming er al te koop is.

Lees ook: Vervangen van de verwarmingsbatterij in het appartement via het woonbureau

Vooruitkijkend zal ik zeggen dat ik de Beok CCT-10 heb gekozen om dit probleem op te lossen, dat ik beschreef in een apart artikel: De Beok CCT-10 vloerverwarmingscontroller testen.

Er is een centrale regeleenheid voor vloerverwarming nodig, die op basis van de signalen van de thermostaten de ketel en de pomp van de mengeenheid zal starten.

Het bedieningsalgoritme van het centrale apparaat is heel eenvoudig: toevoeging volgens het OF-schema van signalen van kamerthermostaten en uitvoer van het resulterende signaal naar de pomp en de ketel.

Het bleek dat ik niet de enige was die zo'n probleem had en er zijn apparaten op industriële schaal voor de oplossing ervan.

Verwarmingszoneregelaar COMPUTHERM Q4Z.

COMPUTHERM Q4Z op de website van de fabrikant.

Er is een draadloze analoog.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (5)

Dit is een prachtig apparaat en het implementeert zelfs meer dan ik kon bedenken: drie, een samenvatting van verschillende zones, uitgangen en de mogelijkheid om zones handmatig te bedienen.

Zo'n controller zou bij mij passen, zo niet voor één ding.

Elke kamerthermostaat kan op de zonecontroller worden aangesloten. Het staat dus in het paspoort en het kan worden begrepen dat de thermostaat normaal open contacten moet hebben.

Het is historisch zo gegaan, maar de meeste thermostaten die ik heb gevonden, bleken meer geschikt voor het regelen van een elektrische vloerverwarming. Ze geven een stuursignaal af in de vorm van 220V.

Hier is een klassiek aansluitschema voor thermostaten voor vloerverwarming:

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (6)

Dit signaal kan, naast het regelen van de verwarmer, worden gebruikt om een ​​pomp of gemotoriseerde koppen aan te sturen. Het is niet meer mogelijk om dit apparaat te gebruiken voor logische bewerkingen met dit soort ontvangen signalen.

Ik begrijp niet waarom dit wordt gedaan en waarom niet gewoon de relaiscontacten naar voren brengen - dit zou een universele manier zijn. Hoewel de installatie daarentegen handiger is zonder onnodige jumpers in de installatiedoos - de inkomende 220V-draad en de uitgaande draad naar de warme vloer zitten op de overeenkomstige terminals zonder extra aansluitingen. Twee extra contacten op de thermostaat zouden hierbij helpen, zodat u een jumper kunt verwijderen of plaatsen.

Lees ook: Wat is de nominale buisdiameter? Normen en standaarden

Er is nog een andere factor - de prijs in Rusland, die 8000r is. Hoe verandert de prijs van UAH 1547 in Oekraïne in de prijs van RUB 8000 in Rusland?

Maar ik zou iemand hebben gevonden om hem uit Barabashovo te halen als ik hem nodig had.

Het zal voor mij niet werken, omdat het alleen relaiscontacten vereist.

Doe-het-zelf warmwatervloer

Vloerverwarming is een uitstekende oplossing, zowel vanuit het oogpunt van comfort voor de consument als vanuit het oogpunt van thermische energiebesparing. Warme vloeren zijn van verschillende typen: elektrisch bedraad, film, infrarood, etc. We zullen in detail stilstaan ​​bij de met water verwarmde vloeren - tk.wij zijn van mening dat de menselijke woning al door een voldoende aantal elektromagnetische velden wordt doordrongen.

Het principe van een met water verwarmde vloer is eenvoudig: een kachel wordt op de ondervloer geplaatst, een buis wordt aan de kachel bevestigd. De buis kan gemaakt zijn van metaal-kunststof, vernet polyethyleen of koper. We raden een enkellaags PEX- of PERT-buis aan. Op de voegen van de toekomstige dekvloer en wanden wordt een demperband gelegd en wordt een betonnen dekvloer met toevoeging van een weekmaker over de buis gegoten. Op de dekvloer worden tegels gelegd. Je kunt ook lamineren - maar deze coating geeft warmte minder efficiënt af.

De warme vloer is klaar. In de regel wordt een warmtedrager met een temperatuur van maximaal 50 ° C aan de buis toegevoerd om thermische uitzetting van de dekvloer en dus. scheuren op het oppervlak van een betonnen of tegelvloer.

Wat voor technische apparatuur wordt er gebruikt voor vloerverwarming? Laten we verschillende opties bekijken. Optie 1:

- de kamer heeft een kleine oppervlakte, het is een badkamer, toilet of gang. Als er maar één kamer is met een warme vloer, dan is het vrij duur om een ​​mengeenheid te installeren. Als uitweg kunt u de Herz Floor Fix vloerverwarmingsset gebruiken.

Uiterlijk van de set voor vloerverwarming Herz Floor Fix Regeling 1. Warme vloer in een kleine kamer

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (7)

Ventieltype voor vloerverwarming

gezien vanaf Schema 1
worden de leidingen van het vloerverwarmingscircuit aangesloten op de uitlaten van de collector die wordt gebruikt voor radiatorverwarming. Eerder, zelfs in het stadium van het leggen van leidingen in de warme vloer, werd een pauze gemaakt in het midden van het circuit en werden de uiteinden van de leidingen verbonden met de Herz Floor Fix-set. De set bevat de volgende uitrusting: thermostaatkraan met ingebouwde thermostaat, twee afsluiters, inbouwdoos met deksel.

Aan de onderkant van de klep zit een handwiel dat de thermostaat bedient. Met zijn hulp wordt de maximale watertemperatuur in het vloerverwarmingscircuit ingesteld. Als er warmer water in het circuit komt, zal de thermostaat de klep sluiten. In het bovenste deel van de klep bevindt zich een thermostatische doos. Er wordt een thermostaatkop op afstand op geplaatst, bijvoorbeeld 1933005. De thermostaatkop bewaakt de temperatuur in de kamer: als de kamer warm is, sluit de kop de klep en is er geen circulatie in het circuit. Als u van plan bent een hele vloer, of zelfs een heel huisje, te verwarmen met warme vloeren, moet u in dit geval ofwel een kant-en-klare mengeenheid gebruiken, of deze bouwen met speciale kits om het hogetemperatuur-radiatorcircuit te scheiden ( van 70 tot 90 ° C) uit het lagetemperatuurcircuit van de warme vloeren (40-50 ° C).
Optie 2a klaar knoop:

De units die qua prijs / kwaliteit verhouding optimaal zijn, worden geproduceerd door Watts Industries. De lijn omvat units voor kleine ruimtes en voor grotere ruimtes. De kit bevat al een pomp, thermostaat, mengkraan en aansluiting op het verdeelstuk.

Regelmodule voor vloerverwarming met laag vermogen tot 5 kW Regeling. Warm vloerschema met een kant-en-klare module

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (8)

Autonome circulatiegroep voor vloerverwarming tot 15 kW

Optie 2b set ventiel + thermische kop:

Het schema op Herz Calis TS driewegkleppen zal helpen om een ​​goedkope versie van de mengeenheid te bouwen. Voor een bekend vloerverwarmingsgebied kunt u een kant-en-klaar bouwpakket ophalen: tot 50 m2, tot 200 m2 of tot 300 m2.

Lees ook: Aan welke kant moet de dampremmende laag onder de gevelbekleding worden bevestigd?
Mengkit voor vloerverwarming tot 50m2 Schema 2. Warme vloer van een klein gebied

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (9)

Mengkit voor vloerverwarming tot 150m2

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (10)

Schema 3. Warme vloer voor meerdere kamers

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (11)

Vloerverwarmingsverdeler

Op de Schema 2
toont een warme vloer bestaande uit één, maar grote contour. De pomp drijft het water in het circuit aan. Op de toevoer naar de warme vloer is een thermostatische klep geïnstalleerd, die via de aandrijving wordt aangestuurd door een elektronische temperatuurregelaar 1779015 of 1779123.

Het principe van vloerverwarming staat beschreven in dit schema: een Calis driewegklep bevindt zich op de kruising van de retourleiding en de bypass.Thermische kop 1742006, geïnstalleerd op de klep met een externe sensor, meet de aanvoertemperatuur, als de aanvoer warmer is dan de ingestelde waarde van de thermische kop (bijvoorbeeld 45 ° C), dan sluit de klep de retourstroom en de circulatie gaat in een kleine cirkel - door de pijpen van de warme vloer. Om te voorkomen dat de vloerverwarming de kamer oververhit, bewaakt de controller 1779123, die de thermostaatklep TS-E 772303 via de actuator regelt, de kamertemperatuur, en als deze warm is, sluit hij de toevoer naar het vloerverwarmingscircuit af of draait hij uit de circulatiepomp met kleine cirkel.

Het werkingsprincipe van een warme vloer op Schema 3
Zoals in diagram 2, scheidt de Herz Calis TS driewegscheidingsklep het hogetemperatuurcircuit van het vloerverwarmingscircuit. Elke tak van de vloerverwarming is aangesloten op een collector met debietmeters op de retourleiding. Met debietmeters kunt u het vereiste debiet van het verwarmingsmiddel voor elke tak instellen. Thermostatische askasten zijn geïnstalleerd op de collectoraanvoer; ze kunnen worden aangestuurd door de 1779015 of 1779123 controllers via Herz 771000 thermische actuatoren. Eén controller kan één kamer met maximaal 8 filialen besturen.

Optie 2v drieweg mengkraan thermostaat:

ESBE 3-weg mengkraan VTA 572 Regeling. Vloerverwarming met een driewegmengkraan op de aanvoer

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (12)

Optie 3:
- als we het hebben over een appartementsgebouw met een eigen stookruimte en een groot aantal kamers met een warme vloer, dan kun je het huis in zones verdelen en de vorige schema's in elke zone gebruiken, of je kunt een voldoende grote organiseren mengeenheid voor alle contouren van de warme vloer. Hier moeten we de Herz 4037 driewegkleppen onthouden.

Ventiel drieweg Herz 4037 Schema 4. Mengeenheid voor een flatgebouw

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (13)

Actuator voor Herz 4 driewegklep037
Verwarmingsregelaar Herz Regeling 5. Mengeenheid in een cottage

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (14)

Op de schema's 4

en
5
de input van een warmtebron wordt getoond, dit is ofwel een stookruimte, ofwel een warmtewisselaar, ofwel een ITP of een cv-station. Met een stel Herz 4037 driewegklep + 771250-actuator - 779323-controller kunt u de temperatuur van het koelmiddel dat de warme vloer binnendringt, beperken tot bijvoorbeeld 50 ° C. Verder komt warm water ofwel in de gemeenschappelijke opvangbak van de warme vloer (
Schema 4
) of aan de eindgebruiker (
Schema 5
) - naar het appartement of de vloerdistributeur. Temperatuurregeling in individuele kamers is mogelijk zowel met controllers: eenvoudig 1779015 of programmeerbaar 1779123 via 771000 thermische aandrijvingen, als met afstandsbediende thermische koppen 1933005, enz.
Optie 4: Deze optie is een compacte weergave van optie 2:
In plaats van conventionele collectoren en een mengunit werd een Herz Compact Floor vloercontrolestation gebruikt.

Vloerverwarmingsstation Herz Compact FloorSchema 6. Regelstation voor vloerverwarming Herz Compact Floor

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (15)

In het regelstation voor vloerverwarming Herz compacte vloer

er is al een mengeenheid ingebouwd - het volstaat om de aanvoer en retour van een hoge temperatuur warmtebron aan te sluiten op de stationsingangen (DN25) en de gewenste temperatuur in het vloerverwarmingscircuit van 20 tot 50 ° C op de thermische kop met een sensor op afstand. De pomp in de set van het station pompt de warmtedrager van de gewenste temperatuur langs de contouren van de vloerverwarming.

De set van het station heeft een bypassklep om de druk van de aanvoer naar de retourleiding te ontlasten, als ineens alle contouren van de warme vloer gesloten blijken te zijn. Het is ook mogelijk om het systeem apart te spoelen door middel van vierwegkogelkranen. Om de temperatuur in kamers met vloerverwarming te regelen, moet u verwarmingsregelaars 1779015, 779501 ​​of 1779123 op het station aansluiten, hun aantal is gelijk aan het aantal kamers.

Wat heb je nog meer nodig? - Neem een ​​kant-en-klare uitrusting mee

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (16)
Terug naar de lijst

Controller voor het aansturen van een waterwarmte-geïsoleerde vloer Tech L-5.

De Tech L-5 is een zeer interessant instrument.

Het kost 5238r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (17)

Lees ook: Is het de moeite waard om muurisolatie met zaagsel te doen?

Ontworpen om thermostatische klepactuatoren te besturen met behulp van bedrading, om informatie te verzamelen en te verwerken die wordt ontvangen van systeemcomponenten, en om stuuropdrachten naar hen te verzenden.

Dit is het eenvoudigste model met verminderde functionaliteit en er zijn complexere apparaten: met radiothermostaten, wifi, cloudservice en klaar.

Hiermee kunt u de temperatuur regelen in acht verschillende verwarmingszones.

Mogelijkheid om 22 thermostatische aandrijvingen aan te sturen met 8 kamerregelaars:

- 3 kamerregelaars maken het mogelijk om tot 12 servo's te onderhouden;

- 5 kamerregelaars maken het mogelijk om tot 10 servo's te bedienen.

Eén 230V-uitgang per pomp.

Droog contact uitgang voor regeling van een extra verwarmingsapparaat.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (18)

De prijs van 5-6 duizend voor zo'n apparaat lijkt niet groot.

Hier zijn alleen de ingangssignalen voor deze controller moeten ook relaiscontacten zijn.

Mooi. De aansluitklemmen zijn verborgen. Het zal voor mij niet werken, omdat het alleen relaiscontacten vereist. Het spijt me heel erg.

Hoe werkt automatisering?

De thermostatische driewegklep voor vloerverwarming wordt voor de verdeler aangesloten. Op de sensor is een bepaalde temperatuurmodus ingesteld. Het apparaat begint te werken wanneer de parameters worden gewijzigd.

 1. Het apparaat bestaat uit een halfgeleider die de temperatuur heeft van het koelmiddel dat de lijn binnenkomt. Energie wordt overgebracht naar de thermostaatvloeistof.
 2. Met een toename van de verwarming zet de vloeistof uit en drukt op de steel, die wordt verlaagd.
 3. Dit sluit de uitlaat van de hete buis en opent de uitlaat van het retourcircuit.
 4. De gekoelde warmtedrager komt de kamer van de driewegmenger binnen, waar hij wordt verbonden met warm water uit de ketel. Het mengproces kan plaatsvinden in een T-vormig patroon: warme en koude koelvloeistof stroomt symmetrisch van beide kanten de thermostatische mengkraan binnen. De vloeistof komt onder een hoek van 900 in de hoofdleiding. Bij het L-vormige schema komt heet water vanaf de zijkant de mengkamer binnen.
 5. De temperatuur van het verwarmingsmedium neemt af. Het komt afgekoeld de vloerlijn binnen. De verwarmingsmodus heeft de neiging om de ingestelde snelheid te bereiken.
 6. Naarmate de temperatuur daalt, wordt de vloeistof in de thermostaat smaller. De veerbelaste steel wordt rechtgetrokken, de uitlaat van koud water is gesloten, die door de retourleiding gaat. De hete koelvloeistof komt weer de lijn binnen.

Bij gebruik van servoaandrijvingen wordt op de mengkraan voor de vloerverwarming een apparaat aangesloten dat op het lichtnet werkt. De sensor warmt op, sluit het elektrische circuit. De plaat warmt op, die op zijn beurt warmte aan de thermische vloeistof overbrengt. Het zet uit, drukt op de steel, waardoor de schotelkleppen werken.

Wij adviseren: Wat is een mobiele vloerverwarming?

Bij gebruik van een servoaandrijving verandert het verwarmingssysteem de bedrijfsmodus binnen 3 minuten. Als een thermische kop wordt gebruikt als een automatisch apparaat, duurt het maximaal 15 minuten om de vloeistof in de thermostaat te verwarmen.

Het werkingsprincipe van een tweewegklep voor vloerverwarming is enigszins anders. Wanneer de temperatuur in de leiding stijgt, laat de thermostaat de schotelkleppen of een kogelapparaat werken, waardoor de afvoer voor warm water volledig wordt geblokkeerd. De gekoelde warmtedrager van de retourleiding keert terug naar het vloercircuit.

Wanneer de temperatuur daalt, opent de klep heet water en sluit de retourleiding af. Er is geen menging van de vloeistof. Het werkingsprincipe van een tweeweg thermostatische klep voor vloerverwarming is identiek aan handmatige klepschakeling, maar het systeem werkt in automatische modus.

Voor een groot verwarmingsoppervlak is in het verwarmingssysteem een ​​drieweg-thermostaatklep voor vloerverwarming geïnstalleerd. De apparatuur is nodig voor een boiler die water op hoge temperatuur verwarmt. De tweewegklep is op het systeem aangesloten als extra verwarmingsregeling voor individuele kamers.

Apparatuur voor automatische regeling van de verwarmingsmodus kan worden geïnstalleerd in een verwarmingssysteem met één of twee circuits. Handig bij gebruik van verschillende soorten verwarming, met radiator en vloerverwarming. De menger wordt stroomopwaarts van de circulatiepomp aangesloten. Ik raad aan om vooraf een waterfilter te installeren. Gebruik bij het aansluiten de montagemethode met schroefdraad.

Salus KL06 bedraad schakelcentrum.

Salus KL06 in de winkel.

Kosten 4281r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (19)

De KL06 controller is ontworpen om thermostaten en stelaandrijvingen te verbinden tot één enkele schakeleenheid. Er is een indicatie van de status van de servo's.

Pomp- en ketelbesturing is alleen mogelijk na het aansluiten van extra modules Salus PL06 of PL07 (1700r en 2800r).

Als je de gebruiksaanwijzing van de Salus KL06 goed doorleest, kom je erachter dat dit een geslepener apparaat is dan het lijkt.

Werkt volledig met Salus thermostaten.

+ Toon citaten uit dit paspoort met een beschrijving van de functies.

PWM, VP, NSB-SYSTEMEN

De systemen die worden gebruikt in de thermostaten van de Salus ERT-serie zorgen voor een efficiëntere regeling van de vloerverwarming.

PWM.

Door de grote traagheid van de vloerverwarming, garandeert het gebruik van het PWM-systeem in de ERT-serie controllers ons een nauwkeurig handhaving van een constante temperatuur in het pand. Het PWM-systeem bewaakt zowel de werktijd als de openings- en sluitfrequentie van de gebruikte servomotoren in relatie tot de stijging van de kamertemperatuur. Het resultaat is extra besparing, comfort en de afwezigheid van oververhitting van de kamer.

VP.

Het is een systeem dat de levensduur van de servomotoren beschermt en verlengt. Opent en sluit de servomotor eenmaal per week, zelfs als het systeem momenteel niet in bedrijf is (tijd buiten het stookseizoen).

NSB.

Temperatuurverlagingsfunctie - NSB (Nachtverlaging). Het systeem biedt de mogelijkheid om de temperatuur afhankelijk van het tijdstip van de dag te beïnvloeden, wat een efficiënte regeling van het verwarmingssysteem garandeert. De temperatuurverlagingsfunctie maakt het mogelijk om deze met 4 ° C te verlagen, zonder thermostaatregeling, zelfs bij gebruik van niet-programmeerbare regelaars in de meeste zones.

De NSB-functie in de regelaars wordt geactiveerd door een extern signaal dat door middel van de Salus ERT50 wekelijkse thermostaat naar de Salus KL06 bar wordt gestuurd. Deze regelaar moet worden aangesloten op het veld gemarkeerd met nummer 1.

Alle regelaars moeten worden aangesloten met een 4-aderige kabel, volgens schema nummer 1.

Als u het veld dat wordt aangegeven door de klok niet verbindt, is de MSB-functie niet actief, maar de rest van de controllerfuncties (PWM en VP) werken.

Dit zijn de schema's voor het aansluiten van thermostaten.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (20)

Het aansluitschema van de ST320-thermostaat is ongebruikelijk - laten we eens kijken wat er in het paspoort van deze thermostaat staat.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (21)

Het lijkt erop dat de thermostaat precies 220V regelt, al dan niet door zichzelf. Dan is de Salus KL06 regelaar wellicht geschikt om te werken met thermostaten die 220V leveren voor lastregeling.

Lees ook: Waarvandaan bouw je in 2020 een slimme woning: van een hub tot een gloeilamp

Ik vind het visueel niet leuk, en met een pomp- en ketelaansluitmodule kost het meer dan 6000r en heeft het open klemmen. Ik zal geen Salus-thermostaten hebben, dus slimme functies zijn er niet.

Welke thermostaten kunnen regelen

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (22)
Thermostaat voor vloerverwarmingswater

Afhankelijk van het type verwarming kunnen thermostaten de volgende parameters regelen:

 • vloertemperatuur. De sensoren worden dicht bij het verwarmingscircuit geïnstalleerd en geven de mate van verwarming van de afgewerkte vloerbedekking aan. Ze worden gebruikt in kleine lange circuits en watersystemen met een laag vermogen die alleen als bijverwarming worden gebruikt;
 • luchttemperatuur in de kamer. Bij deze thermostaten worden de sensoren direct in het thermostaathuis gemonteerd. Bij het instellen van de parameters wordt rekening gehouden met de comfortabele kamertemperatuur. Ze worden gebruikt op krachtige systemen en alleen in huizen met thermische isolatie die voldoet aan de eisen van normen. Anders maken grote verliezen aan koelmiddelen de werking ervan onrendabel;
 • gecombineerd. Verwarmingsparameters worden geregeld rekening houdend met de metingen van twee sensoren: in de kamer en naast het verwarmingssysteem. Ze worden zelden alleen gebruikt voor de modernste systemen.Indien gewenst kan er gestuurd worden op basis van de uitlezingen van één van de geïnstalleerde sensoren.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (23)
Vloerverwarming water - temperatuurverdeling

Bij de keuze van een specifieke thermostaat wordt rekening gehouden met het maximale aantal technische kenmerken van het verwarmingssysteem, warmtebesparende indicatoren van het gebouw, de klimaatzone van de locatie en de wensen van de klant.

Besturingsmodule Watts WFHC-BAS.

Watt WFHC-BAS 6 zones, 220V, normaal gesloten servo's kost 5650r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (24)

Watts WFHC-BAS-paspoort.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (25)

De module kan worden gebruikt als zelfstandig apparaat en als onderdeel van een automatiseringssysteem. Er zijn mogelijkheden om radiomodules uit te breiden en te gebruiken.

Gebruik je een module met een programmeerfunctie en native thermostaten, dan kun je alle thermostaten vanuit één module programmeren.

Beschouw de aansluitschema's uit dit paspoort.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (26)

Het lijkt erop dat dit precies is wat ik nodig heb. Het is mogelijk om 220V thermostaten aan te sluiten! Daarnaast zijn de aansluitklemmen verborgen en kun je op de foto zien dat het een kwaliteitsproduct is.

Warmteregelaar Teplocom TC-8Z.

Ik vond dit apparaat op een onverwachte plek - van de fabrikant Bastion, die bekend staat om back-up voedingen voor signalering.

Kost 3900r - de adviesprijs op de website van de fabrikant.

Het kost 3600r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (27)

Paspoort teplocom-tz-8z.pdf.

We vinden de aansluitschema's uit het paspoort.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (28)

Hoe de uitdrukking "220V-thermostaten aansluiten" te begrijpen?

De studie van thermostaten die worden aanbevolen voor gebruik met deze warmtecontroller, zal ons helpen.

Sommige van deze thermostaten geven bij het inschakelen een spanning van 220V af en er zijn geen relaiscontacten.

Deze thermocontroller is geschikt voor mijn warme vloeren, en zelfs de goedkoopste van een bekende fabrikant. U kunt uw ogen sluiten voor wat open terminals heeft en u zult er een standaarddoos voor moeten aanschaffen.

Afstelmechanisme

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (29)
Thermostatische mengkraan
Een thermostatische mengkraan wordt ook gebruikt in verwarmingsschema's van het radiatortype, maar convectieve luchtcirculatie (zelfs met balansventilatie en zorgvuldige isolatie) verlaat nog steeds de onderste lagen van het koudste deel van de kamer.

De bron van thermische energie kan zowel een verwarmingsinstallatie als een autonome ketel zijn. In ieder geval werken de ketels effectief in stabiele modi en zullen ze niet zorgen voor een soepele aanpassing van het koelmiddeldebiet in elke afzonderlijke kamer.

Voor dit doel omvat het systeem speciale fittingen met geselecteerde bedrijfsparameters en een specifiek type constructie. Het installeren van een mengkraan voor vloerverwarming geeft het volgende stabiliserende resultaat voor het normaliseren van de temperatuur in de woning:

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (30)

Mengkleppen vervullen de taak om een ​​verwarmingscircuit op hoge temperatuur te combineren met een vloerverwarmingssysteem op lage temperatuur, aangezien de aanbevolen temperatuur in de leidingen onder de vloer 40 ° C is en voor water dat de ketel verlaat 70-90 ° C.

Werk principes

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (31)
Als de koelvloeistof te heet is, wordt een koude stroom in het water gemengd
De driewegklep voor vloerverwarming vervult zijn functie in de volgende volgorde:

 • heet koelmiddel van de ketel wordt naar het verdeelstuk geleid, van waaruit het divergeert langs de lussen van het vloerverwarmingssysteem;
 • een thermomengklep is geïnstalleerd op de manier van beweging, die reageert op de temperatuur van waterverwarming;
 • bij een aanvoertemperatuur die de ingestelde waarde op de regelaar overschrijdt, opent deze een doorgang voor het mengen van gekoeld water uit de retourleiding;
 • in het T-stuk worden twee convergerende stromen gemengd en wordt de warmtedrager van de gewenste temperatuur aan het systeem geleverd;
 • wanneer het evenwicht is bereikt, stopt de verandering in de interne secties van de klep.

Het klephuis is gemaakt van messing, met 3 kanalen die samenkomen in het afstelmechanisme. Door het gebruik van 3 verschillende manieren om waterstromen te mengen, worden 3 typen driewegklepontwerpen onderscheiden.

Drieweg-thermostaat

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (32)
De thermostaat combineert warme en koude stroming
De ingestelde temperatuur wordt gehandhaafd door een drieweg thermostatische klep, die automatisch de hete vloeistofstroom van de verwarmer mengt met gekoeld water uit de retourleiding. De behoefte aan een kwantitatieve verandering in debieten wordt bepaald door de thermostaatinstellingen.

Zo'n product kan worden gebruikt in vloerverwarmingssystemen (vooral complexe configuraties), op radiatorbedrading en in het interne warmwatercircuit.

Automatische verandering van de temperatuur van de uitgaande koelvloeistof beschermt een persoon tegen hoge temperaturen in het geval van een leidingbreuk. Als om de een of andere reden de stroom koud water stopt, sluit de klep automatisch de stroom naar de hete druk van de ketel. De warmtegevoelige eenheid reageert op de hoeveelheid verwarming en verandert dienovereenkomstig de dwarsdoorsnede van de inlaatopeningen om het vereiste evenwicht te bereiken.

De indeling van de thermostaatkraan voor vloerverwarming ziet er als volgt uit:

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (33)

Een druksmoorklep is een apparaat dat zorgt voor een vloeistofdruk, ongeacht de drukval bij de inlaat en uitlaat. In combinatie met een thermische kop voor vloerverwarming, stabiliseert het de werking van alle circuits van het systeem wanneer de binnenkomende omstandigheden veranderen.

3-weg thermostaatkraan

De bediening van deze klep is niet zo moeilijk als die van een thermostaat. Alleen inkomende hete media is gereguleerd. Zie deze video voor meer informatie over de werking van driewegkleppen:

Om veranderingen in temperatuurindicatoren te analyseren, bevat de kit een thermische kop voor een warme vloer, die fungeert als een uitvoerend orgaan volgens een signaal van een externe sensor.

Mengklep

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (34)
Handmatige klep is handmatig instelbaar
De driewegmengkraan, die niet is uitgerust met sensoren en automatisering, is nog eenvoudiger. De handmatige klep moet de positie van de regelaar forceren om de ingestelde uitlaattemperatuur te bereiken.

Zo'n kraan wordt in 2 soorten geproduceerd:

 • heeft een T-vormige doorgang (symmetrische schakeling);
 • interne L-vormige doorgang, (asymmetrisch).

De verschillen zijn dat bij een symmetrisch patroon 2 jets elkaar ontmoeten vanuit tegenoverliggende kraanarmen en al in gemengde toestand naar de zijtak gaan.

In de asymmetrische versie stijgt koud water van onderaf, de hete stroom komt hier vanaf de zijkant, het gemengde medium vertrekt in de richting van hete beweging.

Controller concentrator Beok CCT-10 voor 8 kanalen.

PS. Uiteindelijk heb ik dit apparaat besteld voor mijn taak: het testen van de Beok CCT-10 vloerverwarmingscontroller.

Dit is een apparaat uit een winkel op AliExpress.

Het kost 2117r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (35)

Er is ook een vergelijkbare concentrator in het assortiment van de winkel, maar dan met de mogelijkheid om radiothermostaten aan te sluiten.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (36)

Twin-modellen: hetzelfde apparaat, maar naamloos in de Side-To-Side-winkel en TWC-08 voor 1700r, maar zonder recensies en bestellingen.

Paspoort op Yandex-schijf CCT-10 Hub Controller.pdf.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (37)

Laten we de aansluitschema's in het paspoort bestuderen.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (38)

Het is niet helemaal duidelijk of hij geschikt is voor thermostaten die 220V afgeven. Maar de prijs - goedkoper dan zelf te doen - moedigt experimenten aan.

Saswell SCU209 controlecentrum voor vloerverwarming.

SCU209 op de website van de fabrikant.

SCU209 op AliExpress.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (39)

De radioversie voor 5 zones kost 4700r.

De bedrade optie zou moeten kosten 3600 roebel (bij Amazon 44 euro).

Helaas is er nu op AliExpress alleen een optie met het aansluiten van kamerthermostaten via radio.

Uponor Base X25.

De modulaire regelsystemen voor vloerverwarming van Uponor zijn opmerkelijk - ze zijn een van de opties voor het ideale regelsysteem voor vloerverwarming.

Laten we eens kijken naar de eenvoudigste bedrade Uponor Base X25-controller met pomprelais.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (40)

Dit apparaat is de moeite waard meer dan 9400r.

Functionaliteit:

- Draaikanaalkeuzeschakelaar voor gemakkelijke registratie van actuatoren;

- Pomprelais 2A;

- Overbelastingsbeveiliging;

- Activatie lampje;

- 6 kanalen (thermostaten);

- 12 actuatoren.

Uponor Base X25 paspoort in pdf: installatiehandleiding-uponor-base-4.pdf.

Duur, maar de productlijn van Uponor is het ontdekken waard.

Groepscontrollers

De vloerverwarmingsregelaar maakt het mogelijk om de watertoevoer naar meerdere collectoren te regelen. Dergelijke apparaten kunnen worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (41)

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (42)
De thermostaat zorgt voor een constante temperatuur van het water in de leidingen

De watertoevoerregeling wordt geregeld door de volgende punten:

 • mengwatereenheden zijn zo gegroepeerd dat het mogelijk is om de snelheid van de warmwaterstroom in meerdere eenheden tegelijkertijd te regelen;
 • bij installatie van een vertakkingssysteem van individuele mengunits kan de vloerverwarming door één unit worden aangestuurd;
 • een bepaalde temperatuur in alle kamers wordt gehandhaafd dankzij een thermostaat geïnstalleerd in een 2- of 3-wegklep;
 • klimaatregeling wordt uitgevoerd met behulp van een modern systeem dat veel sensoren bevat, waardoor de ingestelde parameters van het microklimaat binnenshuis worden gehandhaafd. Zie deze video voor meer informatie over regelsystemen voor vloerverwarming:

De groepscontroller is rechtstreeks verbonden met de servo. Dankzij het signaal van het apparaat wordt een klep in beweging gezet die de watertoevoer regelt.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (43)

Valtec VT.ZC.

Aansluitdoos Valtec VT.ZC voor 8 kanalen 220V kost 6000r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (44)

Was het niet mogelijk om iets interessants te bedenken? Of denken ze dat ze "Made in Russia" hebben geplakt en eten?

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (45)

Paspoort in pdf.

Een studie van het paspoort wees uit dat deze controller allerlei verschillende schakelaars heeft waarmee je uitgangen kunt groeperen en cascaderegeling kunt opzetten. Wellicht heeft de aanwezigheid van schakelaars de prijs beïnvloed.

1500r prijs voor hem. En hij heeft alleen thermostaten met contacten nodig.

Kwantitatieve controle van de vloerverwarmingstemperatuur

De verdeler of verdeler is een unit die zorgt voor de juiste werking van het vloerverwarmingssysteem. In dit geval wordt het koelmiddel langs de contouren verdeeld, niet noodzakelijk gelijkmatig, maar volgens de gespecificeerde modi. Een kam is nodig als er meer dan twee zijn. De verhouding van de warmtedragerstromen wordt op elk circuit ingesteld door een thermische kop voor een warme vloer.

De eenvoudigste manier is om de temperatuur van de warme vloer kwantitatief te regelen door het debiet van de warmtedrager te veranderen. Het debiet naar elk circuit wordt geregeld door de RTL vloerverwarmingskop. Het handhaaft de ingestelde watertemperatuur bij de uitlaat van elke lus. De sensor is een balg gevuld met een temperatuurgevoelige vloeistof. De positie van de klepschotel is afhankelijk van de temperatuur en de instelling van het buitendeksel met schaalverdeling.

De thermische kop voor vloerverwarming neemt de luchttemperatuur in de kamer waar en, afhankelijk van de waarde en handmatige instelling van de maximale verwarming van het koelmiddel. Het bovenste en onderste niveau van het bedieningsbereik worden begrensd door de vergrendelingsklemmen.

Het model kan een binnen- of buitendraad hebben, waarmee het op de buis wordt geschroefd.

Controller voor het aansturen van servoaandrijvingen van verwarmingsradiatoren SMART CHR-08.

Het kost 7950r.

Om de een of andere reden zit er niet zo'n 220V-controller in de uitrustingslijn. Overweeg daarom de SMART CHR-08 controller, die 24V servo's aanstuurt.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (46)

Het is onduidelijk waarom dit apparaat voor dat soort geld nodig is, omdat het in wezen een aansluitblok met gloeilampen is.

Insolo.

Zone Communicator Insolo Pro Aqua kost 14135r.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (47)

Paspoort in pdf.

Dit apparaat is duidelijk meer dan een klemmenkast. De communicator kan de temperatuur van het vloerverwarmingsverwarmingsmedium regelen, afhankelijk van de buitenluchttemperatuur, en de oververhitting ervan boven 55 ° C regelen en uitsluiten door de mengklepservo aan te passen met behulp van een extra buitenluchttemperatuursensor.

De communicator heeft relaisuitgangen om de werking van de ketel en de circulatiepomp te regelen.

Modus nachtverlaging van de koelvloeistoftemperatuur. Bescherming tegen gebrek aan koelvloeistof.

LCD-display met de status van in- en uitgangen. Programmering vanaf het communicatorpaneel.

Er is een model zonder display en knoppen, maar met wifi.

In principe is vastgesteld naar welk niveau fabrikanten van dergelijke apparaten moeten streven.

Apparatuurkenmerken

Het koelmiddel uit de ketel gaat via de pijpleiding naar de collector. Van daaruit komt de vloeistof de vloerpijpleiding binnen. Het geeft warmte af en keert terug naar de collector, die een aparte retouruitlaat voor de gekoelde warmtedrager heeft. De circulatiepomp pompt water terug in de ketel.

Met handmatige regeling van het temperatuurregime worden kleppen op het circuit geïnstalleerd met koud water en een warmtedrager van hoge temperatuur. Als de kamer goed genoeg is opgewarmd, is de warmwaterkraan gesloten. Als de kamer koud is, wordt de klep geopend.

Voor automatische regeling van de verwarmingsmodus is een driewegmengkraan met thermostaat en een externe temperatuursensor geïnstalleerd. Dit systeem vormt een thermostatische klep. Het is geïnstalleerd bij de inlaat van het verdeelstuk. De apparatuur is gemaakt van messing of brons.

 • De driewegklep heeft 3 uitgangen voor warm en koud water en voor het verwarmingsmedium, dat aan de vloerlijn wordt toegevoerd. Op de behuizing geven markeringen de richting van stromingen met verschillende temperaturen aan.
 • Er is een mengkamer voorzien voor het mengen van vloeistoffen met verschillende temperaturen.
 • Op de behuizing zit een thermostaat met temperatuurregelaar.
 • De temperatuursensor bevindt zich op de thermostaat.
 • De kleppen sluiten de koude en warme stroomuitlaten af. Ze kunnen schijfvormig of naaldvormig zijn. Hun werk hangt af van de thermostaat.
 • De thermostaat is een systeem dat bestaat uit een vloeistofcapsule en een veerbelaste steel. Er zijn kleppen aan vastgemaakt.
 • De temperatuursensor heeft een digitaal paneel waarop de verwarmingsmodi worden aangegeven.

Wij adviseren: Wat moet de hoogte van de vloerverwarming zijn?

De thermostaat kan in de thermische kop of in de actuator worden geplaatst. De apparaten hebben een ander circuit, maar hetzelfde werkingsprincipe. De thermische kop is een thermostaat die werkt met behulp van een vloeistof: hij is gevoelig voor temperatuurveranderingen.

De servo's worden aangedreven door het elektrische netwerk. De vloeistof zit in een container. Het bevat een verwarmingsplaat. De servo is op het spruitstuk geïnstalleerd.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (52)

De driewegmengkraan is ontworpen voor verwarmingssystemen van grote oppervlakken. In aparte kamers of in landhuizen is een tweewegklep op de collector aangesloten. Het is geïnstalleerd op een circuit met een hoge temperatuur koelvloeistof. Water stroomt er maar in één richting doorheen.

Relaislogica.

Eenvoudige relaislogica is prima met mijn thermostaten. U kunt de verwarmingsregelaar zelf monteren, vooral omdat het heel eenvoudig zal zijn.

Voor vijf richtingen zijn 6 relais nodig.

De spoelen van de 5 relais worden parallel geschakeld met de klepaandrijvingen. Hun sluitcontacten worden parallel geschakeld om de pomp van de mengeenheid in te schakelen, als ten minste één richting is ingeschakeld.

Het zesde relais zal de ketel aansturen en is ontworpen om hoogspanning van de contactgroep te verwijderen. De spoel van dit relais wordt parallel geschakeld met de pomp van de mengeenheid.

Het resultaat is een regelsysteem met extra uitgangen - er zijn verschillende groepen contacten voor het relais. U kunt deze contacten gebruiken om een ​​bewakingssysteem op afstand te bouwen en statistieken te verzamelen.

Het goedkoopste relais met een stopcontact kost 200 wrijven.

AliExpress.com Product - Gratis verzending HH54P MY4NJ plug-in relais PYF14A 12v 24v 36v 48v 110v 220v DC / AC 5A zilver contact 14pins 4PDT rele socket

Plus een doos met een din-rail 200 wrijven.

Totaal: 6 * 200 + 200 = 1400 roebel.

Wat is er nog meer nodig?

Regeling circulatiepomp

Om een ​​bepaalde snelheid van de koelvloeistof in de vloerleiding te garanderen, is een circulatiepomp op het uitlaatcircuit geïnstalleerd. Het is ontworpen om de gekoelde vloeistof in de warmtewisselaar te pompen, die zich in de ketel bevindt.

Voor elke tak van de lijn wordt aanbevolen om een ​​eigen circulatiepomp met een eigen thermostaat te installeren. Dit is nodig om het temperatuurregime in een bepaalde ruimte individueel te kunnen regelen.

Als de vloerverwarming is uitgerust met slechts één pomp en één regeleenheid, wordt de verwarming in alle kamers op hetzelfde niveau gehouden. Het systeem wordt niet alleen uitgeschakeld in een kamer waar de temperatuur hoger is dan de norm, maar ook in een kamer met een meer verlaagde indicator. Automatisering van vloerverwarming die de werking van de pomp regelt, wordt weergegeven door de volgende elementen:

 • temperatuursensor; de apparatuur is geïnstalleerd op een gekoeldwatercircuit; het verzendt gegevens naar de thermostaat;
 • thermostaat; de apparatuur is ontworpen om de temperatuur te analyseren die is ingesteld voor een bepaalde ruimte en de gegevens die door de sensor worden verzonden; wanneer de indicatoren afnemen, schakelt de thermostaat de circulatiepomp uit of in;
 • hysterese; het apparaat zorgt voor de harmonieuze werking van het systeem; er is een reservetemperatuurbereik ingesteld; het kan van +/- 1 tot +/- 10 graden zijn; als de temperatuurregelaar was ingesteld op 30 ° C, bij de hysterese +5 ° C, dan zal de pomp al uitschakelen bij een temperatuur van 25 ° C; het gaat aan wanneer de koelvloeistof opwarmt tot 35 ° C;
 • ononderbreekbare voedingseenheid UPS of generator; de apparatuur zorgt voor een continue werking van de pomp en automatische besturing, ongeacht de stroomvoorziening.

Wij raden aan: hoe u met uw eigen handen een met water verwarmde vloer installeert?

In plaats van een temperatuursensor is er een drukschakelaar op de circulatiepomp geïnstalleerd. Het apparaat bepaalt de intensiteit van de koelmiddeltoevoer naar de leiding. Water circuleert in het systeem met een druk van 4-6 bar. Wanneer de indicator stijgt, schakelt het relais de pomp uit. Water komt onder lage druk het systeem binnen, waardoor de verwarmingsintensiteit afneemt. Wanneer de druk in de leiding daalt, schakelt het relais de circulatiepomp in.

Vloerverwarmingsregeling: automatiserings- en regeleenheid (53)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated: 25/06/2023

Views: 6233

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.