Wandlamp monteren makkelijk met dit 5 stappenplan (2023)

Wandlamp monteren makkelijk met dit 5 stappenplan (4)
(Video) Hoe hang ik een wandlamp op? Zo bevestig je een wandlamp aan de muur | MONTAGE
Wandlamp monteren makkelijk met dit 5 stappenplan (7)
(Video) Lamp ophangen stappenplan.

Wandlamp monteren

Het monteren van een wandlamp op een muur kan een uitdaging vormen voor huiseigenaren die niet veel handmatige vaardigheden hebben. Toch is het niet altijd nodig om een ​​elektricien in te huren. Ook als u geen hobbyvakman bent, kunt u met het juiste gereedschap, de nodige veiligheidsmaatregelen en met onze stap-voor-stap instructies uw nieuwe gevellamp , terras wandlamp , solar wandlamp zelf bevestigen. Wandlamp monteren is relatief eenvoudig, vooral wanneer de bekabeling al aanwezig is.

(Video) You wandlampen? We’ve got ‘m | Gijs stelt je voor aan onze wandlampen!

Hoe hoog moet een wandlamp hangen?

Op ooghoogte , in het midden of dicht bij de grond : In principe zijn er geen grenzen bij het bevestigen van de wandlampen. Maar ook bij het kiezen van de ideale positie hebben verschillende hoogtes de voorkeur, afhankelijk van de vorm en het doel van de armatuur. Een wandlamp waarvan het licht van de kijker af gericht is, direct op de muur, kan in het midden of op ooghoogte worden geïnstalleerd.

Wandlamp monteren makkelijk met dit 5 stappenplan (10)

Als de wandlamp een klassieke kap heeft met lichtuitstraling naar beneden en naar boven, dan mag deze niet te hoog of te diep worden geplaatst. Ook hier is een maat op ooghoogte meestal ideaal. Echter: Wil je de wandlamp monteren in de eet- of woonkamer, dan kan de installatie op ooghoogte weer te hoog zijn. Doe de test en ga op een stoel of fauteuil zitten en vind de ideale hoogte voor een verblindingsvrije verlichtingservaring.

Wil je een Wandlamp monteren die dicht bij de vloer word geïnstalleerd,die wandlampen hebben meestal meer decoratieve doeleinden. Ze verlichten de vloer of de plint en geven de ruimte van onderaf een moderne, geaccentueerde verlichting . Vooral naar beneden uitstralende spots of lichtstrips die in de muur zijn ingebouwd, zijn populair – ze genereren aangenaam, indirect licht.

Onze tip voor wandlamp monteren: Vooral in gehuurde appartementen zijn structurele veranderingen aan elektriciteitsleidingen niet mogelijk zonder toestemming van de verhuurder. In deze gevallen ben je dus grotendeels aangewezen op de bestaande aansluitingen. Wil je snel een wandlamp monteren zonder aparte stroomkabel, dan kun je wandlampen met stekker gebruiken. Een verlengsnoer met stopcontact is snel en eenvoudig aan te leggen – en kan prachtig worden verborgen achter meubels of onder tapijt.En zo word een wandlamp monteren een makkelijk karweitje.

wandlamp monteren en bevestigen

Het ophangen van lampen en een wandlamp monteren in uw eigen huis is een van de meest voorkomende taken in interieurontwerp en decoratie. Veel mensen zijn echter ook niet bekend met deze taak. In deze post leg ik daarom uit hoe je een wandlamp monteert en bevestigt en waar je op moet letten.

Alles wat je nodig hebt voor wandlamp monteren

Bereid het volgende voor als je een wandlamp wilt monteren:

 • De te installeren wandlamp (inclusief beschrijving)
 • Een geschikte boormachine (met klopboorfunctie)
 • De juiste boor (afhankelijk van het materiaal – zie hieronder)
 • Meetlint of liniaal
 • Potlood of viltstift om het boorgat te markeren
 • Deuvels & schroeven
 • Hamer & schroevendraaier
 • Een ladder als de lamp hoger moet worden gemonteerd
 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming
 • Stofzuiger om het boorgat te stofzuigen en schoon te maken

Ik hoop dat ik niets vergeten ben.Nu kan het wandlamp monteren beginnen.Maar kan het echt beginnen? Nee niet echt. Er is nog één ding dat je moet doen: zorg ervoor dat je niet boort op een plaats waar een leiding aanwezig is. De volgende plekken zijn bijzonder gevaarlijk:

 • Horizontaal en verticaal in het gebied van stopcontacten en lichtschakelaars
 • Tot 35 cm naast een deur en raamkozijn
 • badkamerwand

Voorbereiding wandlamp monteren

Zorg er allereerst voor, voordat je gaat beginnen met wandlamp monteren, dat er geen stroom loopt door de kabels waarmee u gaat werken. Schakel het betreffende circuit in de zekeringkast uit.

Gebruik de montageplaat om de gaten op de muur te markeren. Als de armatuur een rechthoekige montageplaat heeft, lijn deze dan recht uit met een waterpas. Bij ronde platen hoef je meestal niet op de oriëntatie te letten.Bij sommige modellen zit een soort boormal, dit is om wandlamp monteren gemakkelijker te maken, zo kunt u makkelijker aftekenen en hoeft u de boorgaten niet op te meten en kunt alleen met een potlood en waterpas de boorgaten aftekenen

Voordat je gaat boren, moet je ervoor zorgen in welk materiaal je wilt boren en welke boor je moet gebruiken. In de regel krijgt je te maken met bakstenen,gipsplaten en zeer sporadisch betonnen muren. Ik gebruik voor alle drie de materialen een betonboor en heb daar goede ervaringen mee.

Markeer vervolgens het boorgat, zodat u uw wandlamp later kunt monteren. Op de lamp kunt u zien waar deze later zal worden bevestigd. Maar niet alleen de hoogte is bepalend, maar ook de positie (bijvoorbeeld tussen twee ramen). Zorg ervoor dat de wandlamp er later niet vreemd uitziet omdat hij ergens wordt gemonteerd waar hij niet past. Vraag zo nodig een second opinion (van de partner).En zo word een wandlamp monteren een makkelijk karweitje.

(Video) Hoe hang ik wandlamp zonder snoer op? Zo bevestig je een stekker aan een wandlamp | MONTAGE

Nadat u het boorgat heeft gemarkeerd, kunt u direct aan de slag

Controleer ondergrond voordat u de wandlamp monteert

Als u een wandlamp wilt bevestigen, moet de ondergrond stabiel en dragend zijn. Poreus pleisterwerk en gebarsten muren bieden onvoldoende houvast. Als u de wandlamp buiten monteert moet en de buitenmuur van uw huis in slechte staat is, moet u afzien van wandlamp monteren als buitenmuur verlichting. Pad verlichting en lantaarns zijn goede alternatieven . Of de muur nu gestuukt, gepleisterd of bekleed is met hout, steen of andere materialen: U kunt lampen pas aan de gevel bevestigen als scheuren, gaten, brokkelig pleisterwerk enz. hersteld zijn.

Welke wandlamp past bij welke ondergrond?

Als het gaat om de stijl van de lamp, bepaalt alleen uw smaak welk lampmodel u aan uw huismuur bevestigt. Maar voordat u een specifieke lamp kiest, stel uzelf dan de volgende vragen om een ​​model te vinden dat echt bij uw huis past:

Kan de muur het gewicht van de wandlamp houden

Gaten in gevels zijn meestal moeilijk te repareren.Voorkom daarom onnodige gaten die uw huismuur kunnen beschadigen. Het is belangrijk op te merken dat in sommige armaturen de vast geïnstalleerde LED-lichtbronnen niet kunnen worden vervangen. Wil je een defect in het armatuur niet gelijk de gehele armatuur vervangen en zo het risico lopen op lelijke gaten, koop dan wandlampen met een E27-fitting. Vraag je dus af voordat je de wandlamp gaat monteren welke lampen in de lichtbronnen vervangen kunnen worden.

Hoe groot moet de ideale armatuur voor uw huis zijn? De algemene regel is hier: een paar grotere of meerdere kleinere lampen zien er goed uit op grote muren.

Monteer en bevestig de wandlamp

Kijk naar de vereiste diameter van de boor. In het geval van een plug van 8 mm, 8 mm, bij een plug van 6 mm natuurlijk 6 mm, enz.

Tip: Gebruik bij wandlamp monteren alle door de fabrikant geleverde materialen en vervang alleen in uitzonderlijke gevallen pluggen of schroeven. Als u bijvoorbeeld van plan bent een plug van 8 mm te gebruiken, gebruik deze dan en het is beter om geen plug van 6 mm te gebruiken.

Zet nu een veiligheidsbril en gehoorbescherming op. Klem de boor correct vast ( klem en verwissel de boor ) en plaats de boor exact loodrecht op de muur. Boor eerst iets in de muur zonder de klopboorfunctie totdat je voelt dat de boor niet meer kan wegglijden. Schakel vanaf dit punt over op hamerboren (voor beton). In baksteen en gipskarton kan of moet je natuurlijk doorgaan zonder hamerboren.

Bevestig de wandlamp stappenplan

Of het nu binnen of buiten is: bij een wandlamp monteren kan meestal het beste worden gedaan door een plug te boren en te schroeven.(afhankelijk van de ondergrond)

Stap 1 Wandlamp monteren uitpakken en controleren

Pak de wandlamp uit zijn verpakking, en controleer of het co pleet is, en of alle bevestiging materiaal zoals pluggen of schroeven compleet is.

Stap 2 Lees de montage handleiding door

Lees voor het wandlamp monteren de montage handleiding door, zodat je straks bij het wandlamp monteren niet voor verrassingen komt te staan, en je precies weet wat je moet doen en wat je bij welke stap nodig hebt.

Stap 3 Aftekenen en Gaten boren

Boor totdat u de juiste diepte voor de plug hebt bereikt. Ik kies dit altijd door de deuveldiameter op te tellen bij de deuvellengte. Ofwel schat je de diepte in, ofwel markeer je deze vooraf met plakband op de boorkop, zodat je precies weet hoe diep je moet boren.

Tip: Vraag iemand om je te helpen met een stofzuiger terwijl je aan het boren bent, zodat je de vloer daarna niet hoeft schoon te maken.

Stap 4 Wandlamp vastschroeven

Maak nu het boorgat schoon en steek de plug in het boorgat. Met lichte hamerslagen plaats je de plug helemaal in het geboorde gat. plaats nu de wandlamp en richt deze correct uit met een waterpas(zodat deze niet scheef hangt). Draai de juiste schroef erin. Als je alles goed hebt gedaan, zou de wandlamp nu moeten vastzitten.

Let op: Sommige wandlampen hebben twee of meer bevestigingen. Niet zonder doen, gewoon vaker boren. Zo loop je niet het risico dat de lamp later valt.

Stap 5 Aansluiten en testen

Sluit de lamp aan met behulp van de schroevendraaier zoals aangegeven in de handleiding van het produkt.Als je wandlamp een bewegingsmelder heeft, richt deze dan naar wens uit en maak de nodige instellingen, zoals de indicatie van de lichtduur en de helderheid.Buitenlampen met bewegingsmelders werken alleen als ze op continu stroom staan. Dat betekent: De schakelaar moet altijd aan staan ​​zodat de sensoren van de lamp op beweging reageren en de lamp laten gloeien.

Meer tips voor het installeren voor een wandlamp monteren, hier vat ik nog enkele tips samen die je kunnen helpen bij het wandlamp monteren:

 • Zorg ervoor dat u stevig staat tijdens het boren.
 • Als u een ladder gebruikt, moet deze ook zeer veilig zijn.
 • Boor nooit in baksteen of beton met een hout- of metaalboor.
 • Als je lang haar hebt, bind het dan samen.
 • Als u niet weet waar de leidingen in de muur lopen, zoek ze dan op.
 • Zorg er vooral voor dat u niet in elektrische of waterleidingen boort.
 • Voor gipskartonwanden zijn er speciale pluggen.
 • Als u geen idee heeft van de elektrische aansluiting, bel dan een specialist.

Wat gebeurt er als de lamp verkeerd is aangesloten?

Als bij het wandlamp monteren de 2 aders omgewisseld word, komt de fase draad op de binnen kant (zij strip) van de fitting te staan.Bij een eventuele lamp wissel kunt u de zijkant aanraken en een schok krijgen. Dus let op bij wandlamp monteren dat je de schakel draad op de L doet en de blauwe op de N.

(Video) Tuinverlichting aanleggen aan je schutting? | Na het zien van deze video kun je het helemaal zelf!

Kan ik ook een lamp zonder aarding aansluiten?

Eenaardingis alleen nodig indien er een aansluiting op het armatuur aanwezig is.Is dat niet het geval, betreft het meestal een dubbel geïsoleerd armatuur die heeft geen aarde nodig.Bij twijfel raadpleeg een expert of de fabrikant van de wandlamp.

Hoe weet ik of de lamp dubbel geïsoleerd is?

Dubbel geïsoleerde armaturen hebben geen aardleidingsklem. Ook hier hoeft de aardleiding niet ingeklemd te worden, maar alleen op de klem te worden geplaatst. Het symbool voor “dubbel geïsoleerd” is 1 grote vierkant met een klein vierkant je er in.

Videos

1. How to fit an Ikea Melodi Pendant Lamp - Super Easy
(The Artful Bodger)
2. KonstSmide Modena Wandlamp 7571-750 montagevideo handleiding | LignaLux.nl
(LignaLux)
3. Wandlamp Sola 91063 | UNBOXING
(lampenlicht.nl)
4. Buitenlamp met sensor aansluiten en ophangen | Praxis
(PraxisBouwmarkt)
5. Hoe hang ik een hanglamp op? Zo bevestig je een een hanglamp aan het plafond | MONTAGE
(lampenlicht.nl)
6. Hoe hang je een lamp op aan het plafond? | Eigen Huis & Tuin helpt
(Eigen Huis & Tuin)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated: 05/26/2023

Views: 6851

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.