Welke warme vloer is beter (2023)

De snelle ontwikkeling van verwarming door vloerverwarming in een kamer heeft ertoe geleid dat er in het afgelopen decennium verschillende soorten vloerverwarmingssystemen zijn verschenen, die elk hun eigen karakteristieke kenmerken, voordelen en bedieningsspecificaties hebben.

Om te begrijpen welke warme vloer beter is en de meest efficiënte (die warmer, beter verwarmd) en zuinig is (die minder elektriciteit of gas verbruikt) te kiezen, moet u alle bestaande opties overwegen en de optimale kiezen, rekening houdend met de basisvereisten voor het systeem.

Welke warme vloer is beter - soortvergelijking

Om de vergelijking te vereenvoudigen, moet u rekening houden met elk type vloer en hun onderscheidende kenmerken, voor- en nadelen, en vervolgens de belangrijkste indicatoren in tabelvorm vergelijken.

1 groep - met water verwarmde vloer

In deze groep is er maar één vertegenwoordiger - een warmwatervloer, het verwarmingselement is een systeem van leidingen waardoor een warmtedrager (water) circuleert.

Voordelen: verlaging van de verwarmingskosten met 25% (in vergelijking met radiator), minimale installatiekosten, de mogelijkheid om autonome verwarming uit te rusten of aan te sluiten op een centraal systeem;

Lees ook: Welke pijp voor een warmwatervloer is beter te gebruiken

Nadelen: complexiteit van ontwerp en temperatuurregeling, hoge dekvloer, lage onderhoudbaarheid, overstromingsrisico, de noodzaak om het project goed te keuren bij aansluiting op de centrale verwarmingsleiding, de noodzaak om een ​​stookruimte uit te rusten en extra apparatuur aan te schaffen, hoge bedrijfskosten.

Groep 2 - elektrische vloerverwarming

Deze groep wordt vertegenwoordigd door verschillende soorten vloeren, dus u moet evalueren welke elektrische warme vloer al beter is in termen van subgroepen.

(Video) PVC vloer nadelen. Let op deze belangrijke aandachtspunten!

Elektrische ondervloer

Omdat het heel gewoon is dat platte versies van elektrische vloeren direct op het afgewerkte oppervlak op een voorbereide betonnen basis worden gelegd, kunnen kabels en verwarmingsdraden beschadigd raken. Om dit te voorkomen wordt er een ondergrond gebruikt voor een elektrische vloerverwarming.

Geschuimde polyethyleenfolie, die de handelsnaam penofol draagt, fungeert als een substraat. Penofol voor vloerverwarming is verkrijgbaar in verschillende opties, met een grote verscheidenheid aan diktes en texturen.

Er wordt ook met folie beklede penofol voor vloerverwarming geproduceerd, die extra warmtebesparende eigenschappen heeft en extra warmte in de kamer reflecteert. Deze versie van penofol is handig te gebruiken op de eerste verdiepingen van gebouwen in het geval dat er een onverwarmde kelder of kelder onder de plafonds van de eerste verdieping is.

220-w.ru

Subgroep - elektrische kabel vloerverwarming

Kabel warmte-geïsoleerde vloer in een rol (in een vak, per meter)

Kabelsystemen voor vloerverwarming zijn behoorlijk populair bij fabrikanten. En velen van hen bieden aan om een ​​kant-en-klaar pakket te kopen. Tot de marktleiders behoren de bedrijven Devi (Denemarken), Caleo (Zuid-Korea), Teplolux (Rusland). De prijs voor een set varieert van 10.000 tot 37.000 roebel. afhankelijk van het verwarmingsvermogen, de lengte en het type kabel.

De pakketbundel heeft ook invloed op de kosten. Er zijn opties die alleen kabel, regelaar en sensor bevatten, en sommige bevatten zelfs een montagegereedschap. U kunt de aanschafkosten verlagen als u het systeem afzonderlijk voltooit. De prijs van een DEVIflex-kabel (100 W) is bijvoorbeeld 3.850 roebel / 10 lm, een thermostaat met een sensor kost 6.670 roebel.

Voordelen: relatief goedkoop, zeer geschikt voor gebruik onder tegels;

Nadelen: complexiteit van berekening en installatie, de hoogte van de kamer wordt verminderd met 50-100 mm.

We raden een gedetailleerde beschrijving aan - elektrische vloerverwarming

Kabel vloerverwarming in matten

Het is raadzaam om deze optie te kiezen voor degenen die van plan zijn de installatie zelf uit te voeren. De prijs op het voorbeeld van Devimat varieert van 4.950 tot 22.750 roebel. De kosten worden beïnvloed door het oppervlak van de mat, het vermogen en het type verwarmingskabel dat wordt gebruikt.

Voordelen: dunnere kabel, eenvoud van berekening, het is handig om de matten uit te leggen (het gaas waarop de kabel is bevestigd, kan worden doorgeknipt) en gemonteerd, een constante afstand tussen de kabelwindingen wordt gehandhaafd, het is niet nodig om de dekvloer, vanwege de dikte van de warme vloer, wordt de plafondhoogte verminderd met 10-30 mm;

(Video) Welke soorten vloeren zijn er?

Nadelen: hogere kosten van matten (25-30% hoger in vergelijking met het kabelsysteem).

Welke vloer te kiezen - film of kabel

Helemaal aan het begin van het artikel vroegen we welke warme vloer beter is, film of kabel? Dus, zoals gewoonlijk, is het beter om een ​​of ander type vloer te kiezen, afhankelijk van uw doelen, evenals van de kenmerken van de kamer waar u van plan bent dit type verwarmingstoestellen te gebruiken.

Lees ook: Opstelling van de COMBIMIX-mengeenheid voor vloerverwarming

Als het voor u belangrijk is dat de dikte van de vloeren en vloerbedekking niet veel toeneemt, kies dan bij het leggen van een warme vloer voor een filmwarme vloer. Als deze parameter voor u onbelangrijk is, beantwoord dan nog een paar vragen:

1. Zijn de aanschafkosten van apparatuur voor het leggen van een warme vloer belangrijk voor u? 2. Wil je zelf de plaatsing van de warme vloer doen of huur je hiervoor een team van installateurs - elektriciens in. 3. Wilt u de warme vloer zeker opvullen met een chape, of wilt u gewoon een afwerklaag op de vloer leggen?

Afhankelijk van wat u kiest voor de antwoorden op de vragen, is dit type geslacht geschikt voor u. Dus laten we punt voor punt:

1. Kabel-vloerverwarming is goedkoper dan film. Kies daarom een ​​kabel als u geld wilt besparen in de aankoopfase. 2. Wil je de vloer zelf leggen, kies dan voor een film elektrische vloer, deze is veel makkelijker zelf te plaatsen dan een kabelvloer. 3. Gaat u de dekvloer storten, dan is de kabel elektrische vloer uw keuze. Wil je de afwerklaag zo dicht mogelijk bij de vloer aanbrengen, zodat de laag minimaal is, kies dan voor een filmvloer.

Zoals u kunt zien, kiest u bij het kiezen van een warmte-geïsoleerde vloer met kabel of folie, meer voor de kenmerken van de aankoop en de installatiemethode, evenals voor de verdere werking ervan.

Subgroep - infrarood vloerverwarming

Ondanks dat de infraroodvloer een soort elektrisch is, is het raadzaam om deze in een aparte groep te plaatsen, aangezien de infraroodvloer een aantal eigenschappen heeft die niet kenmerkend zijn voor elektrische kabelvloeren. Het belangrijkste kenmerk van infrarood vloerverwarming is dat het geen elektromagnetische golven opwekt, wat typerend is voor de twee voorgaande opties. Het heeft ook twee varianten, waardoor het noodzakelijk is om uit te zoeken welke infrarood warmte-geïsoleerde vloer het beste is om te kiezen.

Infrarood continue (film) warme vloer

Het IR-verwarmingssysteem is een flexibel verwarmingselement dat tussen twee lagen polymeer wordt geplaatst - een infrarood verwarmingsfilm voor de vloer.

(Video) Vloerverwarming - Is een parket, laminaat of PVC vloer geschikt? - FloerTube #10

Voordelen: de mogelijkheid om op elk oppervlak te monteren (vloer, muren, plafond); installatiegemak; lage kosten in vergelijking met kabel, gelijkmatige verwarming van de kamer, de minimale filmdikte maakt het mogelijk om tijdens de installatie geen verschillen in vloerhoogte te elimineren;

Nadelen: de noodzaak om de opstelling van meubels te plannen, de complexiteit van het gebruik onder de tegels, lage inertie.

Infrarood staaf koolstof vloerverwarming

Het is het meest geavanceerde vloerverwarmingssysteem dat momenteel op de markt is. Het onderscheidt zich door de aanwezigheid van een koolstofverwarmingselement in de vorm van een staaf.De verwarmingsstaaf is gemaakt van een composietmateriaal, waardoor het systeem zelfregulerend kan zijn, waardoor oververhitting wordt geëlimineerd en het mogelijk wordt om niet beperkt te worden tot het kiezen van een plaats voor het installeren van vloerverwarming. Carbonmatten kunnen over het hele vloeroppervlak worden geïnstalleerd en het verplaatsen van meubels of het plaatsen van huishoudelijke apparaten zal geen overlast veroorzaken, in tegenstelling tot een filmvloer.

Voordelen: zelfregulering. Het systeem bewaakt de temperatuur van het vloeroppervlak om het energieverbruik te verminderen. Bovendien is het niet nodig om extra apparaten te gebruiken. De aanpassing is te wijten aan het feit dat een temperatuurstijging leidt tot een toename van de afstand tussen de grafietdeeltjes waaruit de koolstofstaaf bestaat, waardoor de weerstand toeneemt en de verwarming afneemt.

Betrouwbaarheid; gebrek aan bijwerkingen, in de vorm van elektromagnetische golven, enz., gezondheidsbevorderend effect, kosteneffectiviteit. In termen van stookkosten is het de koolstofkernvloer die efficiënter in gebruik is vanwege het lagere energieverbruik. Ook onderscheidt de kernwarmte-geïsoleerde vloer zich door langdurige prestaties zonder reparatie.

Nadelen: hoge kosten van de kit.

Infrarood barvloer

Een ander type elektrische kabelmatten is een infraroodstaaf of koolstofvezel. Staaf warmte-geïsoleerde vloer is gemaakt van koolstofstaven verbonden door een polymeergeleider. Het zijn bronnen van infraroodstraling. De kracht van zo'n mat is van 130 tot 160 W per m2. meter, voordelen ten opzichte van elektrische matten:

 • Bij het plaatsen van staafmatten, een dekvloerlaag, of liever een zelfklevende basis, is slechts 3 cm dik nodig.
 • Het is geen bron van elektromagnetische straling.
 • Het systeem regelt de gegenereerde warmte: wanneer het oppervlak oververhit raakt, wordt deze door de koolstofstaven in een beperkt gebied niet meer geproduceerd. Dit voorkomt dat het systeem onder meubels of huishoudelijke apparaten oververhit raakt.

De nadelen zijn de hoge kosten van koolstofmatten, evenals het snelle falen van koolstofstaven: volgens de waarnemingen van gebruikers is de kans groot dat de staven worden verbrand op de kruising met de geleider.

Lees ook: Luchtverwarmde vloer: eigenschappen en kenmerken van het systeem

Welke optie is beter: koolstofstaaf of elektrische kabel? In 70% van de gevallen merken vakmensen de lage betrouwbaarheid van koolstofverwarming op.

(Video) Welke ondervloer gebruik je bij een laminaat vloer - FloerTube #6

Welke warme vloer is beter - een vergelijkend kenmerk

De tabel geeft een overzicht van de belangrijkste parameters voor vergelijkende analyse.

IndicatorWatervloerElektrische vloer
KabelKabel in mattenFilmhengel
Type verwarmingConvectieWarmtestraling
Opwarmtijd, min.30-6020-3020-305-1010-15
Weerstand tegen oververhitting+++
Toevoegen. apparatuurboiler
Installatiebeperkingen
- op het balkon / loggia++
- in een privéwoning / op het platteland+++++
- in het appartement- (toestemming vereist)++++
Vermogen voor 1 m2 M.Hangt af van het vermogen van de ketel180-220 watt180-220 watt25-45 watt25-50 watt
Voedsel / brandstofGas, vaste brandstof, elektriciteitElektriciteit
MontagemethodeNatte werkenNatte werkenNatte werkenDroge werkenNatte werken
Verwijderbaar en herbruikbaar+
InstallatiebeperkingenKan niet onder meubels en andere lage items worden geïnstalleerd
Installatie in een grote ruimte+(vanwege de kosten van elektriciteit)
Systeeminertiehooggemiddeldegemiddeldehooglaag
Temperatuur instelbaar++++
Geschikt voor reparatie+
Sloop van de gehele vloer is vereistMakkelijker door gebrek aan dekvloerOntmanteling
Effect op de hoogte van de murentot 150 mm50-80 mm30-50 mm5-10 mm20-30 mm
Het gewicht van het systeem is vloerverwarming voor 1 m2. vierkanten200 kg30 kg30 kg2 kg30 kg
Installatiesnelheid4-7 dagen1-2 dagen1 dag1 dag1 dag
Tijd voor aanvang van de operatie7 dagen7 dagen7 dagen1 dag28 dagen
Initiële investeringlaaglaaggemiddeldehoogheel hoog
Operatie kostenhoogheel hoogheel hooghooggemiddelde
Kostenbesparend in vergelijking met radiatorverwarmingtot 25%tot 50%tot 50%tot 70%tot 80%
Installatie in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid (badkamer, sauna)+Eventueel onder voorbehoudNiet aangeraden+
Compatibiliteit op de vloer
- natuurlijk hout (vloeren, parket)+
- laminaat+++++
- linoleum+++++
- tegels / porselein steengoed+++++
- tapijt+++
Stralingnietelektromagnetischinfrarood
Populaire / bekende merkenDevi, TeploluxCalorIQue, Devi, K-Techno -logies (ТМ Caleo)K-Techno -logies (TM Unimat), Felix (TM Excel)
Prijs, wrijven / m2 (gemiddeld bereik)200-500400-900700-20001350-17001500-2685
Geschatte levensduur, jaren1015-2015-20tot 50tot 50

Materiaal voorbereid voor de site www.moydomik.net

Wat zijn de voordelen van kabelsystemen

Installatie van een kabelvloer is een complex proces waarbij de oude dekvloer moet worden verwijderd, een laag thermische isolatie moet worden aangebracht en de basis moet worden geëgaliseerd, de kabel moet worden gelegd en de vloer moet worden afgewerkt met een cement-zandmengsel met een dikte van minimaal 3-5 centimeter . De voordelen van kabelsystemen die capitaal in de dekvloer worden geïnstalleerd, zijn onder meer een hoog vermogen, een betaalbare prijs, betrouwbaarheid, veiligheid, een lange levensduur en het vermogen van een dergelijke vloer om warmte op te slaan en terug te geven, zelfs nadat het verwarmingssysteem is uitgeschakeld.

Dergelijke warme vloeren kunnen worden gebruikt als het hoofdverwarmingssysteem.

Welke vloerverwarming kies je voor een woonhuis en appartement?

Bij de selectie van een vloerverwarmingssysteem wordt rekening gehouden met factoren als:

 • de grootte van de kamer, in het bijzonder vloeroppervlak en hoogte;
 • type verwarming. Of het vloerverwarmingssysteem de belangrijkste verwarmingsbron is of een extra, heeft een aanzienlijke invloed op het vermogen.

Waar u op moet letten bij het kiezen van een warme vloer

 • indoor instelling... Alle vloerverwarmingssystemen, behalve de infraroodstaaf, zijn erg gevoelig voor oververhitting, waardoor ze niet onder meubels en zware huishoudelijke apparaten kunnen worden gemonteerd. De minimale hoogte is 350 mm. Dit leidt er vaak toe dat het ene deel van de vloer beduidend warmer is dan het andere. Ongelijkmatige verwarming (temperatuurveranderingen) heeft een negatieve invloed op de houten vloeren (vloerdelen, massief karton, parket);
 • muur hoogte... Houd er rekening mee dat sommige vloerverwarmingssystemen uitsluitend in een dekvloer worden gemonteerd. Deze uitspraak geldt voor een met water verwarmde vloer, staaf en elektrisch met een verwarmingskabel of matten. Hoe hoger de hoogte van het verwarmingselement (buisdiameter of kabeldoorsnede), hoe dikker de dekvloer wordt. Als de hoogte van de muren het niet mogelijk maakt de vloer met 70-100 mm te verhogen, moeten filmwarme vloeren worden overwogen;
 • onderhoudbaarheid van het systeem... De balk blokkeert de toegang tot de systeemelementen volledig, wat extra problemen oplevert in geval van een storing, d.w.z. kan niet snel worden gerepareerd. Zelfs het identificeren van de faalplaats zonder de vloer te demonteren is problematisch;
 • snelheid van werken... Onder de werksnelheid wordt verstaan ​​de uitvoering van alle soorten werkzaamheden: van ontwerp tot uiteindelijke oppervlakteafwerking. Ondanks het feit dat de kernvloer binnen een paar uur is geïnstalleerd, wordt het niet aanbevolen om deze aan te zetten voordat de dekvloer helemaal droog is, en sommige fabrikanten (bijvoorbeeld Kaleo) stellen een limiet van 28 dagen. De waterbodem is ook lange tijd gemonteerd, wat samenhangt met de specifieke kenmerken van de leidingen en ook de volledige stolling van de dekvloer vereist. De beste optie vanuit het oogpunt van "werking direct na installatie" zou een film met infrarood warmte-geïsoleerde vloer zijn.
 • type afwerkvloer... De uiteindelijke keuze wordt in veel opzichten bepaald door het antwoord op de vraag welke warme vloer beter is voor tegels, of welke warme vloer beter is voor laminaat. In het ene geval is inderdaad het gebruik van lijm vereist, en niet alle systemen zijn hiervoor geschikt, en in het andere geval moet rekening worden gehouden met de neiging van hout om te vervormen en de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de samenstelling van materialen (het is mogelijk om bij verhitting bijvoorbeeld formaldehyde vrij te geven).
 • winstgevendheid... Over welke warme vloer zuiniger is, zijn de gebruikers het er unaniem over eens en geven ze de palm aan staafvloeren voor een zuiniger gebruik, en aan bevloeiingsvloeren voor de initiële investering. Maar is het altijd de moeite waard om te focussen op wat goedkoper wordt gegeven? Nee, het is raadzaam om niet op prijs te vergelijken, maar om de gemiddelde kosten voor de operationele periode te berekenen, en hierbij lopen infraroodvloeren voorop.

Zoals u kunt zien, zijn er veel factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke keuze van een warm vloersysteem. Een zo volledig mogelijke afweging hiervan zal helpen bij het maken van de juiste keuze.

Trefwoorden:

Vloer Warme vloerverwarming

Kabelvloeren

Wat is klassieke oppervlakteverwarming via kabels? Het werkt met een speciale verwarmingskabel, gevuld met een dekvloer, die warmte afgeeft bij aansluiting op het netwerk. De kabel kan eenaderig of tweeaderig zijn. Bij het kiezen moet u zich concentreren op de volgende parameters:

 • Een enkelkernige kabel is goedkoper, maar de elektromagnetische straling is hoger.
 • Een tweeaderige kabel is makkelijker aan te sluiten, elektromagnetische straling is veel minder, de prijs is veel hoger dan die van een enkeldraads kabel.

Het volgende criterium waar u op moet letten, is het vermogen van het extra verwarmingssysteem, dit varieert van 150 tot 110 W / m2. meter. Deze indicator is rechtstreeks afhankelijk van de kwadratuur van de kamer waarin de verwarming is geïnstalleerd. Hoe hoger het vermogen, hoe meer het het oppervlak opwarmt en dienovereenkomstig wordt er meer elektriciteit verspild.

Een ander belangrijk punt: de breedte van de kabelsteek bij het installeren van het systeem. De kabel moet zo worden gelegd dat er bij het opwarmen van het oppervlak geen grote koude gebieden zijn. Ze veroorzaken niet alleen ongemak, maar kunnen ook de vloerbedekking beschadigen en kromtrekken.

(Video) Verschil tussen click PVC en laminaat vloer - FloerTube #21

Een verplicht onderdeel van elektrische kabelverwarming is een thermostaat, waarmee niet alleen de temperatuur kan worden geregeld, maar ook het oppervlak geleidelijk kan worden verwarmd, wat erg belangrijk is als laminaat als vloerbedekking wordt gebruikt. Deze optie werkt goed met tegel- of tegelvloeren in badkamers en keukens.

Videos

1. 4. Ervaringen met verwarmen met airco. Hoe is mijn gasverbruik nu? Hoeveel stroom verbruik ik?
(In stappen van het gas af. )
2. Zelf Koudeval In Huis Oplossen? Strooming Geeft Tips!
(Strooming)
3. Ontdek welke vloer perfect is voor jou - Quick-Step FloorExplorer
(Quick-Step Floors)
4. Alles over vloerisolatie
(Vereniging Eigen Huis)
5. PVC vloeren - Lijm of Klik?
(LAB21)
6. Verschil tussen Laminaat en PVC - FloerTube #1
(Floer)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated: 26/06/2023

Views: 6821

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.